Weten

Definitie van AGEs

Advanced glycation endproducts (AGEs) ofwel gevorderde versuikerings eindproducten, zijn eiwitten die zijn aangetast door suiker. Daardoor zijn ze schadelijk geworden. Vooral bij mensen met diabetes worden veel AGEs gevormd als hun bloedsuikerspiegel  hoog is. Maar ook bij gezonde mensen worden voortdurend AGEs gevormd. Het lichaam kan er maar met moeite vanaf, en daardoor stapelen AGEs zich op in onze lichaamweefsels. Hoe ouder we zijn, des te meer AGEs zich in onze weefsels bevinden. Het lijkt erop dat AGEs het  verouderingsprocers versnellen.

AGEs worden dus in het lichaam gevormd doordat bloedsuiker met eiwitten reageert. Maar we krijgen ook AGEs ‘kant-en-klaar binnen uit voeding.  In het boek Het anti AGE dieet legt prof. dr. Helen Vlassara uit waarom AGE’s onze veroudering versnellen. En hoe we de inname van AGE’s eenvoudig terugbrengen naar een veilig niveau met de recepten en regels van het anti-AGE-dieet. Niet de zoveelste dieet-hype, maar een wetenschappelijk geteste, evenwichtige voedingswijze die nergens botst met de algemeen geldende richtlijnen.