Check nu zelf je vitaminestatus

0
CheckYourself vitamine B12 en D

Het is nu mogelijk om zonder tussenkomst van een arts, zelf je vitaminestatus te laten meten met een test op basis van een vingerprikje bloed.

Er is al veel geschreven over vitamines en hoeveel je ervan nodig hebt. Niet alle professionals zijn het op dit punt met elkaar eens – en dan drukken wij ons nog zacht uit. In Nederland meent de grote meerderheid van wetenschappers en artsen dat ‘bijslikken’ zinloos is voor de gemiddelde gezonde man/vrouw die zich aan de (vernieuwde) Schijf van 5 houdt.

Subtiele vitaminetekorten wijdverbreid

Wij van Life Unlimited vinden dit een achterhaalde visie. In Masterplan voeding, vitaminen, verjonging legt de vooraantaande Amerikaanse wetenschapper Bruce Ames uit dat vrijwel iedereen met subtiele vitaminetekorten kampt – ook al eet je nog zo gezond. Dit komt onder meer omdat de behoefte aan verschillende vitaminen en vitamine-achtige stofjes toeneemt als je ouder wordt; ook is de kans reëel dat je door een aangeboren eigenaardigheid meer dan gemiddeld behoefte hebt aan bepaalde vitamines. En, legt Ames uit, de subtiele vitaminetekorten die zo ontstaan, veroorzaken op de lange termijn ernstige gezondheidsschade. Onmerkbaar kleine vitaminetekorten zijn volgens Ames zelfs de belangrijkste oorzaak van zo’n beetje alle ouderdomsziekten.

Vingerprikje bloed

Probleem is dat het op dit moment lastig is om te bepalen van welke vitamines jij nu precies een extraatje kunt gebruiken. Daarom adviseert Ames (en een aantal andere wetenschappers) om als ‘levensverzekering’ geregeld een multivitaminen- en mineralensupplement te slikken, eventueel aangevuld met visoliecapsules, vitamine D3, K2 en magnesium.

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan testen waarmee je per vitamine precies kunt zien of en hoeveel jij daarvan zou moeten aanvullen. Ames voorspelt dat al binnen tien jaar met één vingerprikje bloed je totale behoefte aan voedingsstoffen kan worden vastgesteld. Tot die tijd is het slikken van supplementen grotendeels een kwestie van ‘blindvliegen’.

Niet pijnlijk

Maar de toekomst van Ames is begonnen! Als je weet waar je moet zoeken, zie je precies zoals hij voorspelt, mogelijkheden opduiken om zelf je vitaminestatus te bepalen. Een Nederlands bedrijf dat zich sinds kort in deze martkt manifesteert, is CheckYourself. Dit bedrijf richt zich – helemaal in de geest van Life Unlimited – op mensen die hun gezondheid zelf willen managen. Dat doet CheckYourself door een breed pakket van testen online aan te bieden die je thuisgestuurd krijgt. Je neemt jezelf met een vingerprikje een minuscuul drupje bloed af (niet echt pijnlijk) en stuurt het terug. Vervolgens wordt het in een professioneel medisch laboratorium geanalyseerd en ontvang je de uitslag in je mailbox. Heel makkelijk dus.

Vitamine B12 en D-bloedtest

Zo biedt CheckYourself nu de mogelijkheid om de bloedspiegel van B12 en D te laten checken: twee vitamines die cruciaal zijn voor je gezondheid en waar veel mensen zonder het te beseffen tekort aan komen. Je kunt nu dus zonder tussenkomst van een arts ontdekken of het voor jou zinvol is deze vitamines met aangepaste voeding en/of supplementen aan te vullen.

Hier vind je meer info over de test: Vitamine B12 en D check van CheckYourself

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is hoofdredacteur van Life Unlimited. Als journalist is  hij al 30 jaar gespecialiseerd in healthy aging en schreef de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

Schijf je in op onze nieuwsbrief!

De ontwikkelingen op het gebied van healthy aging gaan adembenemend snel! Met onze nieuwsbrief ontvang je de nieuwste inzichten en adviezen vers van de pers in je mailbox.

Warm aanbevolen: