Vita K Meter
Weten

Meet je vitamine K2 status

Naar schatting veertig procent van de Nederlandse bevolking kampt met een tekort aan vitamine K2. Of jij daarbij hoort, is nu eenvoudig en snel vast te stellen met de Vita K Meter. En er komt geen druppel bloed aan te pas!

Een K2- tekort kan onder (veel) meer tot aderverkalking leiden, terwijl het aanvullen van K2 verkalkte vaten weer wat soepeler kan maken. Of ook jij een gebrek aan K2 hebt, is vast te stellen met bloedonderzoek in het ziekenhuis. Maar nu kan het ook simpeler en sneller. In het najaar verscheen de Vita K Meter op de markt voor professionals in de zorg: een vinding van professor Cees Vermeer van de universiteit van Maastricht.

De Vita K Meter wordt op de vingertop geklemd en analyseert binnen twee minuten de toestand van de bloedvaten. ‘De elasticiteit van de vaten wordt vooral bepaald door drie factoren: roken, leeftijd en vitamine K-status,’ legt Vermeer aan de telefoon uit.  ‘Of je rookt en hoe oud je bent is bekend, dus blijft over de K status die je wil weten.’

Bij elke hartslag zetten de bloedvaten iets uit als een extra golfje bloed passeert – gezonde soepele vaten kunnen daarbij verder uitzetten dan verkalkte vaten. De Vita K Meter is gebaseerd op technologie waarmee de pulsaties van de bloedstroom in de kleine bloedvaatjes wordt geregistreerd. Er rolt een getal uit dat aangeeft of en hoe diep je in de gevarenzone zit qua vaatstijfheid en daarmee waarschijnlijk ook qua vitamine K-tekort. Hoe hoger het getal, des te groter je probleem.

‘De meter geeft een goede correlatie met vaatstijfheid,’ zegt Vermeer. ‘We hebben dat bij meer dan duizend mensen getest. Aan het ene einde van de schaal ga je naar het fitnesscentrum en meet je bij de jonge fitte mensen daar. Die hebben voor het merendeel score 1. Ga je naar de gemiddelde bevolking dan rolt er een score van 2 tot 3 uit. Aan de andere kant van de schaal, bij patiënten met nierziekten, diabetes, obesitas en hart – en vaatziekten zie je scores van 4, 5 en 6. Iemand met score 6 heeft eigenlijk bijna altijd hypertensie of een ander medisch probleem. Je kunt de vaatconditie dus redelijk schatten met dat apparaat.’

De Vita K Meter meet de vitamine K waarde dus indirect.

‘Klopt. Het is een hulpmiddel waarvan de uitslag geïnterpreteerd moet worden in het totaalbeeld van de patiënt, maar het is drempelloos: je zet het op de vinger en het is klaar. We ontwikkelen nu een vervolgmodel dat met een druppeltje bloed werkt. Dat geeft een nauwkeuriger beeld van de K-status. Maar dan moet je bloed prikken en dat vinden mensen niet zo fijn. Wie gaat zichzelf in de vinger prikken om te meten of hij voldoende vitaminen slikt? Maar men doet het misschien wel na een slechte score op de Vita K Meter. Die meter is de eerste stap die je kunt nemen.’

Het apparaat is voor ongeveer € 130 te koop via diverse websites, maar is bedoeld als gereedschap voor behandelaars. Vooral orthomoleculair therapeuten en artsen maken er gebruik van.

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

 

Gerelateerde artikelen

Dossier bijslikken: vitamine K2

Slik K2

Is kaas goed voor je hart?