Probiotica vermindert depressie

0
probiotica-tegen-depressie

Voor het eerst is aangetoond dat je met het slikken van probiotica depressieve klachten kan verminderen. Het is de zoveelste aanwijzing dat micro-organismen in de darm een grote invloed hebben op de hersenen – en je stemming. 

Sinds een aantal jaar wordt er veel onderzoek verricht naar de ‘hersen-darm-as’, omdat duidelijk is dat die twee organen elkaar sterk beïnvloeden. Zo is er een duidelijk verband tussen stress en het prikkelbare darm syndroom en hebben parkinsonpatiënten een andere darmflora dan gezonde leeftijdsgenoten. Fascinerend is ook dat het ‘feel good’ hersenhormoon serotonine een belangrijke signaalfunctie in de darm vervult. 90 procent van alle serotonine bevindt zich zelfs in de buik. De connectie tussen buik en bovenkamer is zo saillant, dat de darmen ook wel ‘het tweede brein’ worden genoemd. Nu is er dus ook een verband tussen de darm en de stemming gevonden. En daar liggen kansen, gezien het feit dat meer dan een miljoen Nederlanders een antidepressivum slikt…

Probiotica veranderden de hersenen van depressieve proefpersonen

Voor een recent onderzoek slikten 44 volwassenen met het prikkelbare darm syndroom plus een milde depressie (die twee gaan verdacht vaak samen) tien weken lang het probioticum bifidobacterium longum NCC3001 of een placebo. Tweederde van de patiënten die de capsules met de bacillen hadden geslikt, scoorde al na zes weken aanzienlijk beter op depressie-testen dan de placebo-slikkers. Nog interessanter werd het toen fMRI-scans lieten zien dat er bij de bacterieslikkers veranderingen waren opgetreden in hersengebiedjes die betrokken zijn bij het sturen van de stemming.

Probiotica in plaats van antidepressiva

Deze uitkomsten sluiten aan bij interessant onderzoek van een paar maanden eerder met muizen die aan stress werden blootgesteld. Daarbij gingen de onderzoekers uit van het bekende feit dat stress een depressie kan uitklokken. Zoals was te verwachten begonnen de muizen tekenen van een ongelukkige stemming te vertonen – niet dat ze minder lachten, maar ze bleven vaker stil in een hoekje zitten. Maar zou die depressie gepaard gaan met veranderingen in de muizendarm? Ja dus: in het microbioom van muizen die aan stress werden blootgesteld, verminderde het aantal lactobacillen. De muizen die via hun voer extra lactobacillen toegediend kregen, knapten snel weer op. De onderzoekers hadden een type bacillen gebruikt dat gewoon in yoghurt zit. ‘Een enkele familie van lactobacillen is in staat de stemming te beïnvloeden,’ jubelde een van de wetenschappers. Ze vonden aanwijzingen dat de lactobacillen bij muizen en mensen dezelfde stemminssverbeterende veranderingen in werking zetten. ‘De grote hoop bij dit type ondertoek is dat we straks niet meer complexe medicijnen met veel bijwerkingen hoeven te geven, maar gewoon met het microbioom kunnen spelen. Het zou magisch zijn om alleen met voeding en probiotica je gezondheid en je stemming te kunnen herstellen.’

Depressie als verouderingsverschijnsel

Bij het ouder worden neemt de kans toe dat je met een depressie te maken krijgt: in zekere zin kun je het zien als een verouderingsverschijnsel. In ons boek Check je houdbaarheid noemen collega-auteur Hanny Roskamp en ik vijf bewezen manieren om een depressie te verzachten of te vermijden: 1-Bewegen, 2-voldoende omega-3-vetzuren consumeren, 3- stress bannen, 4- positieve psychologie bedrijven en 5- voor een sterke band met vrienden en familie zorgen. In de herdruk kunnen we een zesde element aan dit rijtje toevoegen: voor een gezonde darmflora zorgen.

 

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.

 

 

Masterplan huid&haarMasterplan huid&haar is verkrijgbaar! Als je hem nu bestelt, doen we meteen naar je op de post.

Meer dan dertig topexperts werkten aan dit boek mee en geven praktische adviezen voor je huid en haar op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Dankzij het trefwoordenregister achterin is het een handig naslagwerk. Dit inspirerende boek is een must voor iedereen die er een leven lang goed uit wil blijven zien! BESTEL HIER

Onder (veel) meer in Masterplan huid&haar: tips om vriendelijke bacteriën op je huid in topvorm te houden.

 

Schijf je in op onze nieuwsbrief!

De ontwikkelingen op het gebied van healthy aging gaan adembenemend snel! Met onze nieuwsbrief ontvang je de nieuwste inzichten en adviezen vers van de pers in je mailbox.

Warm aanbevolen: