Vitamine D-mythe ontkracht

1

Kun je door het slikken van vitamine D aderverkalking en nierstenen krijgen?

Dat verhaal doet namelijk al sinds jaar en dag de ronde over de ‘zonneschijnvitamine’. Ook het Voedingscentrum waarschuwt ervoor: ‘Bij langdurig gebruik van hoge doseringen boven de aanvaardbare bovengrens kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan.’ Is dat waar? Die vraag is actueel nu steeds meer mensen hoge doseringen D slikken.

Daan de Wit werkt voor het bookazine Slik je jong aan een hoofdstuk over vitamine D en legde de brandende kwestie voor aan prof. Michael Holick. Holick, hoogleraar aan de universiteit van Boston en wereldwijd een van de belangrijkste experts op het gebied van vitamine D, zegt er dit over: ‘Naar mijn mening is er absoluut geen bewijs dat vitamin D-suppletie het risico op nierstenen verhoogt. Zowel in de richtlijnen van de Endocrine Society en het Instititute of Medicine wordt duidelijk gesteld dat er geen verhoogd risico is. Ook is er volgens mijn mening, gebaseerd op de literatuur, geen overtuigend bewijs dat een verhoogde inname van vitamine D het risico op calciumafzettingen in andere organen, inclusief de bloedvaten, verhoogt. Dit zijn eigenlijk mythes.’
Bij supplementen worden twee meeteenheden gebruikt om weer te geven hoeveel D3 erin zit: internationale eenheden en microgrammen. Heel verwarrend. Daan heeft een handig tabelletje gemaakt:

 

Eenheden vitamine

 

Meer over vitamine D en andere belangrijke vitamines, mineralen en micronutrienten in Slik je jong!

Schijf je in op onze nieuwsbrief!

De ontwikkelingen op het gebied van healthy aging gaan adembenemend snel! Met onze nieuwsbrief ontvang je de nieuwste inzichten en adviezen vers van de pers in je mailbox.

Warm aanbevolen:

Plaats een reactie