Zaagtandpalmbes tegen mannelijke kaalheid en prostaatvergroting

0

Bessen van de zaagtandpalm, ook wel saw palmetto of serenoa repens genoemd, worden al sinds mensenheugenis door kruidenmengers ingezet tegen prostaatvergroting. Vooral Duitse en Amerikaanse artsen schrijven het veelvuldig voor. Sommige maar niet alle studies laten zien dat het bessenextact inderdaad een vergrote prostaat kan laten slinken.

In een grote metastudie waarbij 32 onderzoeken met in totaal 5666 deelnemers zijn bekeken, concluderen de onzerzoekers echter dat het geen zier tegen prostaatvergroting doet. Jammer.

Zaagpalmbest wetenschappelijk getest tegen haaruitval

Omdat saw palmetto een vergelijkbaar effect op  alpha 5 reductase heeft als finasteride, is de gedachte dat het evenals het geneesmiddel ook haaruitval kan tegengaan. De wetenschappelijke bewijskracht voor deze aanname is nog zwak. Het vermeende effect is slechts in een klein opgezet experiment aangetoond. Gedurende dit Amerikaanse onderzoek werden extracten van de bes, in combinatie met diverse hulpstoffen, toegediend aan tien proefpersonen. Aan tien andere proefpersonen werd een nepmiddel toegediend. Na vier tot vijf maanden werd bij zes van de tien de proefpersonen een sterke verbetering van het haar geconstateerd. Bij de groep die het nepmiddel had gebruikt, was dit bij slechts één persoon het geval. Een veelbelovend resultaat, maar om op basis van dit onderzoekje ‘keihard bewezen’ te roepen gaat te ver. Maar als je niet meteen aan de finasteride wil, kun je het wellicht eerst met zaagpalmbest proberen.

Dosering: eenmaal daags 400 mg 4:1 extract.

Saw palmetto zinvolle aanvuling op finasteride

Omdat het extract van zaagtandpalmbes de werking van DHT beïnvloedt via andere wegen dan finasteride, kan het een zinvolle aanvulling op dit medicijn zijn. Saw palmetto is een natuurproduct, maar dat wil nog niet zeggen dat het dús veiliger is dan een geneesmiddel. Evenals finasteride brengt het veranderingen in de werking van hormonen teweeg, maar anders dan dit geneesmiddel is serenoa repens nooit aan grondige, grootschalige veiligheidsonderzoeken onderworpen. Eventuele risico’s op de lange termijn zijn dus nooit systematisch onderzocht. In 2007 is een betrekkelijk klein onderzoek naar de veiligheid van de zaagpalmbes uitgevoerd onder 225 mannen met een vergrote prostaat. Een jaar lang dagelijks een supplement met 320 mg saw palmetto extract slikken, leverde in deze studie geen bijwerkingen op.

In het boek Check je houdbaarheid vind je meer feiten en tips voor je prostaat en je haar. 

Stop haaruitvalIn onze E-gids Stop haaruitval worden de best bewezen natuurlijke alternatieven voor finasteride tegen erfelijke kaalheid beschreven. BESTEL NU

 

 

Schijf je in op onze nieuwsbrief!

De ontwikkelingen op het gebied van healthy aging gaan adembenemend snel! Met onze nieuwsbrief ontvang je de nieuwste inzichten en adviezen vers van de pers in je mailbox.

E-gidsen met de nieuwste adviezen voor je gezondheid

Onze E-gidsen bevatten gezondheidsadvies op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Omdat de ontwikkelingen snel gaan, worden ze regelmatig geactualiseerd. Na eenmalige betaling kun je via je eigen account  altijd de laatste versie van je aangeschafte E-gidsen downloaden. Eenmaal betalen =  een leven lang up to date!  Ga naar de webshop