articles-vertical-menu/seks-en-libido

Mannen kunnen libido verbeteren met de fluweelboon

Indiaas onderzoek uit 2008 suggereert dat een algemeen verkrijgbaar ayurvedisch middeltje – het extract van de ‘fluweelboon’ – de seksdrive van mannen verhoogt.

Houdbare mannen weten dat het belangrijkste seksorgaan niet onder de broekriem, maar boven de stropdas zit: alle seks begint in het brein. Daar zorgen diverse neurotransmitters en hormonen ervoor dat de juiste signalen naar lagere regionen van je lichaam worden gezonden. Dopamine is een van die neurotransmitters, en meteen ook een heel belangrijke. Zodra de aanmaak van dopamine onder een bepaald niveau daalt, stort ook je libido in.

De neuronen die dopamine produceren, zijn kwetsbaar en takelen af als je ouder wordt. Vanaf het 45-ste levensjaar verlies je per decennium gemiddeld 13 procent van deze cellen. Bye, bye tomeloze seksdrive… Aangezien dopamine belangrijk is voor gevoelens van plezier, motivatie en geluk, neemt de kans dat je in een saaie zuurpruim verandert ook toe.

Daarom wordt in De houdbare man beschreven hoe je de dopamineproducerende neuronen tegen aftakeling kunt beschermen (blz 153-154). Zo er zijn aanwijzingen dat vitamine E, visolie, coenzyme Q10, acetylcarnitine en R-liponzuur het afsterven van dopamine producerende cellen vertragen. Naast het beschermen van deze neuronen, kun je ze ook nog aanzetten tot de aanmaak van extra dopamine. Hoe je dat voor elkaar krijgt, wordt ook in de boek uitgelegd (o.a in het hoofdstuk Tem stress).

Uit recent Indiaas onderzoek kun je afleiden dat ook het extract van de boon Mucuna pruriens de dopaminespiegel in je brein opkrikt. In India heeft de tropische plant Mucuna pruriens ofwel ‘fluweelboon’een lange traditie als Ayurvedisch lustopwekkend middel. En (dus) zijn er veel supplementen met het extract van de boon op de markt (google de term ‘Mucuna pruriens’ en je ziet wat ik bedoel).

Macuna pruriens bevat veel van het aminozuur L-dopa, dat in de hersenen kan worden omgezet in dopamine. Blijkbaar gebeurt dat efficiënt als je een Mucina pruriens-supplement slikt. Indiase onderzoekers gaven 150 mannen tussen de 25 en de 40 jaar drie maanden lang elke dag vijf gram Mucunapoeder. De helft van de mannen was kerngezond, de helft was onvruchtbaar. In beide groepen, maar vooral in de onvruchtbare groep, verbeterde de kwaliteit en hoeveelheid zaadcellen. Uit bloedanalyse bleek verder dat in beide groepen de productie van drie belangrijke ‘sekshormonen’ omhoog was gegaan: LH en FSH, hormonen die vanuit het brein de ballen de opdracht geven meer testosteron aan te gaan maken. En dus was ook de testosteronspiegel gestegen.

Hoe kon dit allemaal gebeuren? Onder meer(!) zo: door het slikken van het mucunapoeder kwam er extra van het aminozuur L-dopa in de hersenen terecht. Daardoor gingen de hersenen extra dopamine aanmaken. De extra dopamine prikkelde bepaalde hersencentra tot het produceren van extra LH en FSH. Tenslotte prikkelde het extra LH en FSH de ballen tot extra aanmaak van testosteron. Of het extra testosteron ten slotte de proefpersonen ook extra bronstig heeft gemaakt, wordt niet in het onderzoek vermeld. Maar de houdbare man heeft zo zijn vermoedens…

Bron
Fertil Steril. 2008 Oct 28. [Epub ahead of print]

 

Tekst: Pim Christiaans

Foto: Scott Zona 

Lezersvraag aan De houdbare man: hoe gebruik je mucuna pruriens veilig?

Ik las op www.dehoudbareman.nl over de fluweelboon, mucuna pruriens. Een hogere sexdrive, dat leek me wel wat. Dus ik heb een zak hele bonen gekocht via het internet en nu vermaal ik ze zelf. Dat is namelijk stukken goedkoper dan capsules 😉 Een week geleden ben ik begonnen met 5 gram per dag van het poeder. De eerste twee dagen werd ik zeg maar behoorlijk euforisch, kon slecht slapen en inderdaad… mijn libido rees de pan uit haha. Inmiddels is het effect wel minder geworden (gelukkig maar!).

Tot nu toe is het een erg leuk experiment! Ik merk wel dat het een krachtig goedje is en dat een juiste dosering belangrijk is. Met 5 gram slaap ik te kort en dat breekt je op een gegeven moment ook op. Dus ik neem nu een wat lagere dosering. Ik heb me voorgenomen om twee dagen in de week de boon niet te nemen, misschien dat dat werkt om het brein even rust te gunnen.

Ik heb begrepen dat het verhogen van je dopamineniveau uiteindelijk leidt tot gewenning van je brein. Ik neem eigenlijk aan dat dit met mucuna ook het geval zal zijn. Is het verstandig om het gebruik na een tijdje te staken? En hoe lang zou je het achter elkaar kunnen gebruiken zonder al te veel gewenning te krijgen?

Antwoord

Door dr. Jan Berend Deijen, universitair hoofddocent psychofarmacologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Mucuna pruriens bevat levodopa dat in dopamine wordt omgezet. Daarom stijgt de hoeveelheid dopamine in je bloed als je gemalen fluweelbonen gaat consumeren. Ongeveer een uur na inname bereikt de dopaminespiegel een piek. Dopamine wordt echter afgebroken door enzymen – decarboxilase – waardoor de extra dopamine anderhalf a twee uur later alweer uit het bloed is verdwenen. Daardoor zal er per saldo niet heel veel dopamine in de hersenen terechtkomen. Om een permanent verhoogd niveau van dopamine te bereiken, zou je verspreid over de dag drie- of viermaal een dosis mucuna pruriens-extract moeten innemen. Een aantal fabrikanten van capsules met MP-extract raadt dit ook aan. Innemen op de nuchtere maag is waarschijnlijk het beste voor de opname.

Extra dopamine kan je inderdaad alerter/vrolijker maken en de sexdrive vergroten. Waarschijnlijk leidt het ook tot een verhoogde productie van het groeihormoon. Daardoor zou je juist beter moeten gaan slapen.

Het brein moet zich echter aanpassen aan de extra dopamine. Bij Parkinsonpatienten die levodopa als medicijn voorgeschreven krijgen, zie je in de eerste dagen van gebruik vaak aanpassingsprobemen zoals slapeloosheid. Pas na ongeveer een week consequent mucuna pruriens-extract slikken kun je een goed effect verwachten.

Vijf dagen stoppen en dan twee dagen pauzeren raad ik af, omdat de dopaminespiegel permanent hoog moet blijven om enig effect te bereiken.

Als reactie op de extra dopamine zal het aantal dopaminereceptoren in de hersencellen na ongeveer een maand kunnen gaan afnemen – een onschadelijk en omkeerbaar proces. Daardoor wordt de gevoeligheid voor dopamine minder.

Het is verstandig om na ongeveer twee maanden een pauze van vier weken in te lassen. Zo geef je het brein de gelegenheid zich te herstellen en weer extra dopaminereceptoren aan te maken. Daarna kun je opnieuw met het gebruik beginnen.

Samenvattend: Slik het extract van mucuna pruriens voor het beste effect elke dag van de week, in drie tot vier doseringen per dag. Houd rekening met een aanpassingsperiode van ongeveer een week. Na twee maanden gebruik een maand pauzeren.

Waarschuwing. In zeldzame gevallen kan er in plaats van gewenning sprake zijn van ‘omgekeerde tolerantie’ waardoor het systeem juist overgevoelig voor dopamine wordt – met psychosen en bewegingsstoornissen als mogelijk gevolg. Dit komt wel eens voor bij langdurig gebruik van dopamine verhogende middelen. Maar het effect op dopamine in het brein van mucuna pruriens is waarschijnlijk te mild voor dit soort risico’s.

Het is onwaarschijnlijk dat je verslaafd raakt aan mucuna pruriens, maar je mag de mogelijkheid niet uitsluiten. Ontwenningsverschijnselen kunnen zijn: depressie, apathie slapeloosheid en snakken naar het middel. In dat geval weet je genoeg…