• Weten

  Astaxanthine verheven tot anti aging-supplement

  Astaxanthine, een pigment afkomstig uit algen dat flamingo’s, garnalen en wilde zalm hun roze-rode kleur geeft, kan mogelijk het leven verlengen. Dit is onlangs aangetoond bij muizen, en onderzoekers vermoeden dat het ook voor mensen geldt. Studies met proefpersonen wijzen op diverse anti aging-effecten, zoals het remmen van de achteruitgang van de ogen en de hersenen. Ook blijkt het effectief…

 • Weten

  ‘Ashwaganda verhoogt testosteron’

  Mannen kunnen een te lage testosteronspiegel verhogen met een plantenstofje: ashwaganda. Dat geven meerdere kleine studies aan. Testosteron heeft bij mannen belangrijke beschermende effecten voor onder meer het hart, de vaten en de hersenen. En ja, ook voor spieren en seksprestaties is het hormoon belangrijk – onmisbaar zelfs. 

 • Weten

  Meer energie met co-enzym Q10

  Studies suggereren dat een supplement met co-enzym Q10 helpt tegen hardnekkige vermoeidheid die het gevolg is van een stressvol bestaan. Daarbij is het belangrijk om voor de juiste vorm van Q10 te kiezen.

 • Weten

  Zo leg je een verouderend gen stil

  Wetenschappers zijn een gen op het spoor dat het verouderingsproces versnelt: als het bij muizen wordt weggehaald, blijven ze langer gezond en leven ze langer. Bij gezonde honderdjarigen is het minder actief dan bij normale bejaarden. Stef Verlinden, een arts en onderzoeker uit Leiden, ontwikkelde een voedingssupplement om dit ‘ouderdomsgen’ te onderdrukken. Heeft hij een krachtig anti aging-middel in handen?

 • Weten

  ‘Een gezond hart houdt je langer jong’

  Een lifestyle gericht op een goede gezondheid van het hart vertraagt het verouderingsproces en verlengt de levensduur. Dat is de uitkomst van een nog ongepubliceerde studie die gepresenteerd zal worden tijdens een het jaarlijkse congres van de Amerikaanse Hartstichting van 11 tot 13 november in Philadelphia.

 • Weten

  ‘Klap tegen het hoofd? Visolie!’

  De hersenen zijn ondanks onze dikke schedel kwetsbaar als porselein: een enkele harde klap tegen het hoofd kan soms al permanente schade veroorzaken. Er zijn echter serieuze aanwijzingen dat specifieke voedingsstoffen het brein kunnen beschermen en herstel van letsel kunnen stimuleren. Vooral het innemen van de omega-3 vetzuren (‘visvetzuren’)  DHA en EPA is zinvol volgens meerdere studies. En volgens emeritus…

 • Pim Christiaans
  Weten

  Wat ik slik

  Gezonde voeding, krachttraining, hardlopen, yoga en supplementen: van alles wat ik doe om mijn gezondheid tegen de tand des tijds te beschermen, krijg ik de meeste vragen over de pillen, capsules en poeders die ik slik. Daarom heb ik ze hier op een rij gezet, met per supplement een korte uitleg. Ik begin met de tien belangrijkste.

 • Weten

  Zit het geheim van de eeuwige jeugd in je energiedrank?

  Door de inname van een stofje te verhogen dat in de meeste energiedrankjes zit, leef je langer en word je energieker, scherper en gezonder. Althans, dat is aangetoond voor muizen en apen. Maar ook voor mensen lijkt het ingrediënt anti-aging kracht te bezitten. Dat is de conclusie van een indrukwekkende publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

 • Rennen tegen parkinson
  Weten

  Lichaamsbeweging verlaagt Parkinson-risico

  Regelmatige lichaamsbeweging zoals fietsen, wandelen, tuinieren, schoonmaken en sporten verkleint het risico om de ziekte van Parkinson te krijgen. Dat suggereert Frans onderzoek. Deelnemers die het meest sportten, hadden maar liefst 25 procent minder kans om parkinson te ontwikkelen dan degenen die het minst aan lichaamsbeweging deden.

 • Weten

  Waterstof tegen ziekte en veroudering

  Rimpels die vervagen, gewrichten die weer soepel worden, geestelijke scherpte die terugkeert: waterstofgas (H2) is in opkomst als levenselixer. Steeds meer studies suggereren dat je er niet alleen een indrukwekkend aantal ouderdomsziektes mee kunt bestrijden, maar dat waterstof ook de veroudering zelf aanpakt.

 • Weten

  Is vitamine D een anti-aging supplement?

  Je wist natuurlijk al dat vitamine D botontkalking remt. En waarschijnlijk heb je ook meegekregen dat de vitamine onmisbaar is voor een goede weerstand. Volgens Italiaanse wetenschappers is nu definitief bewezen dat vitamine D tegen corona beschermt. Maar wist je dat D waarschijnlijk ook de veroudering remt? Er zijn zelfs  aanwijzingen dat je met het slikken van vitamine D een…

 • Weten

  Langer mooi, gezond en scherp door extra zuurstof

  Steeds meer onderzoek wijst uit dat het inademen van extra zuurstof geneeskrachtige en zelfs verjongende effecten heeft. In recente  experimenten waarbij gezonde ouderen in drukcabines pure zuurstof ademden, verbeterden hersenfuncties en knapte de huid op. In Nederland rukt een betaalbare variant van deze anti-aging methode op: Exercise with Oxygen Therapy (EWOT).

 • Weten

  Carnosine verbetert suikerhuishouding en remt AGEs

  Dat de voedingsstof carnosine schadelijke AGEs tegengaat wisten we al uit onderzoek met dieren, maar nu is het ook aangetoond met onderzoek met mensen. Niet alleen verbeterde de suikerhuishouding en daalde het aantal AGes in het bloed van carnosine-slikkers, ook hun vetpercentage nam af.

 • Weten

  Licht dat je mooier, slimmer en jonger maakt

  Vervagende rimpels, smeltend vet en mistflarden die uit je hoofd worden verdreven: elke dag een kwartiertje baden in de gloed van bijna infrarood licht blijkt een algemeen verkwikkend, genezend en zelfs verjongend effect te hebben. Bovdendien geeft het je afweer een boost. Iets voor jou?

 • Weten

  Wetenschappers willen menopauze afschaffen

  Wetenschappers zijn een ambitieus project gestart om vrouwen te verlossen van hun tikkende biologische klok: ze gaan uitzoeken hoe vrouwen  – net als mannen – tot op hoge leeftijd vruchtbaar kunnen blijven. Dat zou het einde van de overgang betekenen. De eerste aanwijzingen dat vrouwen zelf de menopauze naar een latere leeftijd kunnen verschuiven, zijn binnen.

 • Hyaluronzuur goed tegen droge huid
  Weten

  Hyaluronzuur slikken verbetert huid

  Rimpels die vervagen en een huid die minder droog en ruw wordt. Dat ondervonden proefpersonen die dagelijks een capsule met hyaluronzuur slikten. Het lijkt erop dat deze lichaamseigen verbinding niet alleen de veroudering van onze huid tegengaat, maar ons van top tot teen tegen aftakeling beschermt.

 • Kurkuma curcumine
  Weten

  BESCHERM JE BREIN MET KURKUMA

  Virussen bedreigen onze hersenen. Onlangs nog is het epstein-barrvirus ontmaskerd als aanstichter van de slopende ziekte MS. Ook het coronavirus kan onze grijze massa binnendringen en dat baart sommige wetenschappers grote zorgen. Een goede afweer is je beste bescherming. Een dagelijkse dosis kurkuma helpt waarschijnlijk ook.

 • Vitamine D tegen Covid-19
  Weten

  Is een vitamine D gebrek de echte pandemie?

  Het lijkt er steeds meer op dat de coronapandemie wordt veroorzaakt door een andere, minder bekende pandemie: die van een wijdverbreid tekort aan vitamine D. Wetenschappers hebben berekend dat als iedereen optimale bloedwaarden van vitamine D zou bereiken, er in theorie niemand meer aan corona zou bezwijken. In de wintermaanden kampt echter de meerderheid met een vitamine D-tekort.

 • Vis met veel omega-3 vetzuren
  Weten

  ‘Vette vis eten verlengt leven met bijna vijf jaar’

  Zalm, haring en sardines zijn voorbeelden van vissoorten die veel omega-3 vetzuren bevatten. Als je daar voldoende van eet, stijgt de hoeveelheid van deze ‘visvetzuren’ in je rode bloedcellen. Recent onderzoek laat zien dat mensen met de hoogste concentratie daarvan in hun rode bloedcellen gemiddeld vijf jaar langer leven dan mensen met de laagste concentratie.

 • GlyNac lijks levenselixer
  Weten

  Levenselixer voor ouderen ontdekt?

  De supplementen glycine en N-acetylcysteïne (NAC) zijn al jaren populair vanwege de vele gunstige effecten op de gezondheid die eraan toe worden geschreven. Door ze te combineren lijkt de som groter dan de delen en krijg je een middel met verjongende superkrachten. Dat suggereert verkennend Amerikaans onderzoek.

 • Test je epigenetische leeftijd
  Weten

  Nieuw: een test die meet hoe snel je veroudert

  Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld waarmee het tempo van je veroudering kan worden gemeten. De techniek is gebaseerd op de activiteit van onze genen en betekent een doorbraak in het anti-aging onderzoek. Maar ook voor je persoonlijke strijd tegen veroudering belooft de methode een krachtig nieuw wapen te zijn. Het terugdraaien van de klok komt er zelfs door in zicht.

 • Weten

  Prikken ja of nee?

  Je verkleint er het risico op ziekteverschijnselen mee, maar riskeert bijwerkingen. Weet jij al of je een prik tegen covid-19 laat zetten? In de e-gids ‘Prikken ja of nee?’ behandelt onderzoeksjournalist Daan de Wit alle voors en tegens van een covid-19 vaccinatie. Als je het uit hebt, ben je in staat een goed geïnformeerde keuze te maken.

 • Weten

  ‘Groeihormoon versterkt de afweer door verjonging’

  Het is wetenschappers gelukt om een cruciaal onderdeel van de verouderde afweer te regenereren. Als onverwachte bonus had deze geslaagde ingreep een algehele verjonging van de proefpersonen tot gevolg. Volgens de betrokkenen is het verjongen van de afweer een veelbelovende strategie in de strijd tegen corona.

 • Weten

  ‘Natuurlijke anti-aging stof verbetert verouderde afweer’

  Een stofje dat het leven verlengt, tegen hart- en vaatziekte beschermt, alzheimer aanpakt, de afweer versterkt en het effect van vaccins versterkt: het klink te mooi om waar te zijn. En toch worden deze effecten toegedicht aan een natuurlijke verbinding die nog maar sinds kort in de wetenschappelijke schijnwerpers staat: spermidine.

 • De cholesterolmythe
  Weten

  Boek rekent af met de cholesterolmythe

  Bijna twee miljoen Nederlanders gebruiken medicijnen om hun cholesterol te verlagen. In zijn nieuwe boek ‘De cholesterolmythe’ legt onderzoeksjournalist Daan de Wit uit waarom dat zinloos en zelfs schadelijk voor de gezondheid is. Dat doet hij op basis van stapels wetenschappelijk studies en interviews met kritische wetenschappers en artsen. Oplossing: gezond leven, gezond eten en bijsturen met voedingssupplementen.

 • Portret van dr. Yvo Sijpkens
  Interviews,  Weten

  Yvo Sijpkens: ‘Zeventig procent van alle chronische ziektes is vermijdbaar met een ketoleefstijl”

   Dr. YWJ (Yvo) Sijpkens is internist in Den Haag. Leefstijlgeneeskunde – waaronder het toepassen van Low Carb Healthy Fat (LCHF)-dieet en het ketogeen dieet – heeft zijn bijzondere aandacht. Sijpkens schrijft een ‘ketoleefstijl’ aan zijn patiënten voor en houdt zich daar zelf ook aan. ‘Ik ben op mijn zestigste gezonder dan toen ik veertig was.’

 • Resveratrol beschermt brein
  Weten

  Resveratrol houdt ouder vrouwenbrein in vorm

  Nieuw onderzoek bevestigt waar al langer aanwijzingen voor bestaan: resveratrol behoedt vrouwen na de menopauze voor geestelijke achteruitgang. Er zijn aanwijzingen dat het ‘rodewijnstofje’ ook mannelijke hersenen beschermt.

 • Kokosolie tegen corona
  Weten

  ‘Kokosolie beschermt mogelijk tegen coronavirus’

  Kokosolie beschermt mogelijk tegen het coronavirus, zeggen Filipijnse wetenschappers. In de Filipijnen zijn daarom verschillende onderzoeken gestart naar het genezende effect van kokosolie op patiënten met COVID-19. Ook wordt gekeken of kokosolie de virusinfectie kan voorkomen.

 • vlierbes
  Weten

  Vlierbessensap tegen griep

  In het griepseizoen vliegen de flessen met vlierbessensap over de toonbank. Dat komt omdat het sap tegen virusinfecties zou beschermen. Wat zegt de wetenschap?

 • Vitamine C en D tegen corona
  Weten

  ‘VITAMINE C VERMINDERT DUUR EN ERNST VERKOUDHEID’

  Veel mensen bestrijden verkoudheid, griep en andere infectieziekten met vitamine C en worden er om uitgelachen door hun huisarts. De Finse wetenschapper Harri Hemilä bestudeerde alle wetenschappelijke onderzoeken naar vitamine C en verkoudheid van de afgelopen zeventig jaar en concludeert: het helpt. Niet alleen tegen verkoudheid, maar waarschijnlijk tegen alle virale infectieziekten.

 • Weten

  Goede voeding remt gehoorverlies

  Je kunt ouderdomsdoofheid uitstellen met een gezond voedingspatroon volgens een reeks studies van de afgelopen tien jaar. Bovendien kun je het gehoor beschermen met specifieke voedingssupplementen.

 • Weten

  Kaneel houdt je langer jong

  In de gemiddelde keukenkast staat een onvermoede verjonger: kaneel. Om gezond oud te worden, is een laag-stabiele bloedsuikerspiegel  een voorwaarde. Volgens een recente studie helpt de huis-tuin- en keukenspecerij daar uitstekend bij. Er zijn ook nog eens aanwijzingen dat kaneel tegen alzheimer beschermt, ingezet kan worden bij Covid-19 en huidveroudering tegengaat.

 • Weten

  ‘Ergothioneïne uit paddenstoelen halveert kans op geestelijke achteruitgang’

  Ouderen die twee keer per week een portie paddenstoelen eten, hebben de helft minder kans om geestelijk af te takelen dan ouderen die hun neus voor paddenstoelen ophalen. Dat is de uitkomst van onderzoek onder een groep zestigplussers in Singapore. Het breinbeschermende effect van eetbare paddenstoelen wordt toegeschreven aan een stofje waar we nog veel van gaan horen: ergothioneïne. 

 • Weten

  Prof. Bruce Ames: ‘Met de juiste voeding kunnen we allemaal honderd worden’

  Kunnen we met voedinsgsupplementen onze gezonde levensduur verlengen? ‘Ja’, vindt de vooraanstaande Amerikaanse wetenschapper Bruce Ames. Onlangs publiceerde de onderzoeker een belangrijk artikel in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift PNAS, waarin hij beschrijft hoe we vrijwel allemaal te snel verouderen door eenvoudig op te heffen vitaminetekorten. Een paar jaar geleden interviewde ik Ames over zijn onderzoek naar het verband tussen voeding…

 • Weten

  ‘Chlorogeenzuur uit koffie verbetert geheugen’

  Proefpersonen die vier maandan lang dagelijks een oplossing met chlorogeenzuur dronken, zagen hun hersenfuncties vooruitgaan. Zo verbeterde hun geheugen, reactiesnelheid en vermogen om te plannen. Chlorogeenzuur is een stofje dat uit koffiebonen wordt gehaald.  

 • Weten

  ‘Tomatensap doet wonderen voor hart en vaten’

  Elk dag een glas tomatensap heeft eenzelfde beschermende werking voor je hart en vaten als het innemen van cholesterolverlagende medicijnen in een lage dosering – maar dan zonder nadelige bijwerkingen. En er zijn nog veel meer voordelen voor je hart- en vaatgezondheid van het tomatenstofje lycopeen, schrijven wetenschappers in een recent overzichtsartikel.

 • Weten

  ‘Vitamine D maakt bloedvaten weer soepel’

  Goed nieuws voor zonaanbidders: vitamine D blijkt goed te zijn voor je bloedvaten. Je lichaam maakt zelf vitamine D met behulp van de zon, maar supplementen met D werken ook. Proefpersonen die een hoge dosis vitamine D slikten, zagen hun verstijfde bloedvaten al binnen vier maanden soepeler worden.

 • Weten

  Stof in broccoli beschermt hersenen

  Sulforafaan is een stofje dat vrijkomt als je sommige soorten groente snijdt of kort kookt. Broccolikiemen zijn de rijkste bron. Bij muizen ruimt het stofje alzheimer-eiwitten in het brein op. En bij menselijke vrijwilligers verhoogt sulforafaan de aanmaak van een krachtig lichaamseigen antioxidant in de hersenen.

 • Weten

  ‘Slaap uit in het weekend en leef langer’

  Als je op doordeweekse dagen slechts vijf uur per nacht slaapt, verhoogt dat je risico om te vroeg aan je einde te komen fors. Behalve als je in de weekenden uitslaapt. Dat suggereert een grote studie onder de Zweedse bevolking.

 • Weten

  Yoga-oefening van 12 minuten verbetert 55-plus-geheugen

  Doe elke dag slechts 12 minuten een eenvoudige yoga-oefening en na drie maanden is je geheugen verbeterd. Dat is de uitkomst van Amerikaans onderzoek. De studie staat niet op zichzelf: er zijn al langer aanwijzingen dat de oefening een breed antiverouderingseffect heeft.

 • Weten

  ‘Alzheimer is geen verouderingsziekte’

  Al vijftien tot twintig jaar voor iemand definitief de weg kwijt raakt, zijn er met nieuwe scantechnieken alzheimer eiwitten in de hersenen zichtbaar te maken. Dankzij deze ontwikkelingen verandert het begrip van de ziekte van Alzheimer snel.  Interview met dr. Rik Ossenkoppele van het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam. Met behulp van de laatste neuro-imaging-technologiedie zoekt hij naar manieren om alzheimer…

 • Q10 bervetert bloedvaten
  Weten

  ‘Supplement met Q10 maakte bloedvaten 20 jaar jonger in 6 weken’

  Amerikaanse onderzoekers claimen dat de bloedvaten van gezonde ouderen dankzij een voedingssupplement binnen zes weken zo sterk verbeterden, dat zij spreken van een verjonging van vijftien tot twintig jaar. Het supplement bevatte co-enzym Q10, een vitamine-achtige stof die inwerkt op de mitochondria, de energiecentrales van de cel.

 • Weten

  Beetje licht in slaapkamer verhoogt al kans op depressie

  Slapen in het stikdonker vergroot je kans om tot op hoge leeftijd je goede humeur te bewaren. Dat kun je afleiden uit Japans onderzoek met een groep ouderen bij wie de hoeveelheid licht in de slaapkamer werd gemeten. Zelfs een zwak nachtelijk schijnsel blijkt het risico op depressie al te vergroten.

 • Weten

  ‘Meet je bloedsuikerspiegel na het eten en leef langer’

  Hoge pieken in de bloedsuikerspiegel na een maaltijd of snack zijn funest voor je houdbaarheid. De enige manier om erachter te komen welke voeding bij jou de bloedsuikerspiegel te hoog opjaagt, is het meten van je bloedsuiker na het eten. Dat zeggen Israëlische wetenschappers op basis van spraakmakend onderzoek.

 • Weten

  ‘Melatonine beschermt brein tegen veroudering’

  Volgens een aantal onderzoeken beschermt het ‘slaaphormoon’ melatonine de hersenen tegen veroudering en alzheimer. Patiënten die geestelijk al achteruit gingen en langdurig hoge doseringen melatonine voor het slapen innamen, werden er zelfs weer scherper door.

 • Weten

  Alcohol belangrijkste oorzaak vroege dementie

  Veel en vaak alcohol drinken vergroot je risico om dement worden fors. Vooral de kans om voor je 65ste al definitief de weg kwijt te raken neemt toe door overmatig drinken. Dat blijkt uit het grootste onderzoek naar het verband tussen alcohol en dementie tot nu toe.

 • Weten

  Bestrijd parodontitis en leef langer

  Het behandelen van parodontitis -tandvleesontsteking – leidt tot een vermindering van stille ontstekingen in het hele lichaam en een verbetering van de suikerhuishouding. Althans bij mensen met diabetes type 2 volgens een Chinese studie. Er is reden aan te nemen dat het behandelen van parodontitis goed is voor iedereen – en zelfs een levensverlengend effect kan hebben.

 • Weten

  Krillolie verbetert bloedsuiker beter dan vis

  Een licht verhoogde bloedsuikerspiegel is al schadelijk voor de gezondheid. Gelukkig kun je er veel tegen doen, zoals  vaker vis eten. Noors onderzoek suggereert dat het slikken van krill-olie voor dat doel nog effectiever is.

 • Weten

  Test voorspelt diabetes als je gezond lijkt

  Niet alleen te dikke mensen lopen het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Ook slanke mensen die in alle opzichten gezond lijken, zijn soms de klos. Juist voor die laatste groep kan een test met de ‘AGE-reader’ aangeven of er gevaar dreigt. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek. 

 • fastfood kerst lichaamsbeweging
  Weten

  Eet alles en word toch gezonder en slanker

  Canadees onderzoek laat zien dat lichaamsbeweging de nadelen van ongezonde voeding vrijwel geheel teniet kan doen. Sterker, de gezondheid van proefpersonen die wekenlang alleen junkfood mochten eten, verbeterde in vrijwel alle opzichten als ze elke dag stevig sportten. Zelfs hun vetpercentage daalde …

 • Weten

  Gezonde darmflora houdt je jong

  Gezonde ouderen van negentig-plus hebben een darmflora die lijkt op die van gezonde dertigers. Dat blijkt uit een van de grootste onderzoeken op dit gebied tot nu toe.

 • Weten

  Proefpersonen gezocht: test pyridoxamine tegen AGEs en overgewicht

  Pyridoxamine, een speciale vorm van vitamine B6 kan de vorming van schadelijke versuikerde eiwitten (AGEs) remmen. Langs die weg lijkt het allerlei complicaties van een te hoge bloeduikerspiegel te kunnen tegengaan, zoals schade aan de bloedvaten en de nieren. Dat is aangetoond bij dieren. En bij mensen? Onderzoekers van de universiteit van Maastricht gaan vitamine B6 testen op gezonde proefpersonen…

 • Weten

  Bloeddruk omlaag door magnesium

  Het vermoeden dat het slikken van magnesium een te hoge bloeddruk omlaag kan brengen bestaat al lang, maar nu is het ook bevestigd met een metastudie, een onderzoek naar de resultaten van eerdere onderzoeken.           

 • Weten

  Levensverlengende ratatouille

  In Life Unlimited nr 1, Masterplan voeding, vitaminen verjonging staan zes verjongende recepten die Maya Frijn volgens de principes van het nieuwe nederterrane dieet ontwikkelde. Bij al deze recepten worden kooktechnieken gebruikt die de vorming van schadelijke AGEs beperken. Maya heeft eerder recepten vertaald en bewerkt voor Het anti-AGE-dieet, het boek met recepten van de Amerikaanse wetenschapster Helen Vlassara. Gisteravond…

 • DNA
  Geen categorie

  Ontdekt: het gen voor een jonge look

  Er is onlangs een gen gevonden dat deels verklaart waarom sommige mensen er langer jeugdig blijven uitzien dan anderen. Het gaat om MCR1, dat betrokken is bij het ontstaan van rood haar en een bleke huid. Nu blijkt dat het ook betrokken is bij de leeftijd die we aan anderen toeschrijven op het eerste gezicht. Mensen met een ongunstige variant…

 • Geen categorie

  Berberine voor een langer leven

  Het plantenextract berberine staat in de belangstelling van wetenschappers. Het stofje verlaagt de bloedsuiker, verbetert de bloedvetten en beschermt misschien tegen kanker. Klinkt als een ideaal anti-aging supplement!

 • smoothies slecht voor gebit
  Weten

  3 verrassende nadelen van smoothies

  In de ban van smoothies omdat ze zo goed voor je zijn? Lees dit interview met biologische tandarts Maartje Daamen-Brands en ontdek dat je behoorlijk in de gezondheidsproblemen kunt raken als je leeft op vloeibare groente en fruit.

 • Weten

  Krachttraining verlengt het leven

  Twee keer per week het krachthonk in zorgt ervoor dat je langer kunt blijven leven. Dat bleek uit een grote, langdurige studie onder ouderen van de Amerikaanse Columbia Universiteit. Dat krachttraining een rol speelt bij het voorkomen van kanker, diabetes en hart- en vaatziekte wisten we al langer uit andere, kleinere studies. Daarom gaven de American Heart Association en de…

 • Weten

  Azijn voor gezonde darmen

  Azijn is een goede smaakmaker voor sauzen en salades en past perfect in het gezonde mediterrane dieet. Volgens een recente studie helpt het ook nog bij de bestrijding van een kwaal die ongeveer 30.000 Nederlanders teistert: colitis ulcerosa. Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm. Zweren, pijn en diarree zijn het…

 • Weten

  Minder kans op alzheimer met vitamine C en E

  Vitamine C en E als hulp in de strijd om alzheimer te voorkomen? Dat is waarvoor een aantal Canadese wetenschappers nu pleit. Uit hun onderzoek blijkt dat onder mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder die supplementen met vitamine C en E slikken, veertig procent minder alzheimer voorkomt. Ze hebben ook aanzienlijk minder last van andere vormen van dementie.

 • Weten

  Lichtvervuiling tast geheugen aan

  Al na één nacht slapen in een zwakverlichte slaapkamer verandert de hersenactiviteit en verslechtert het geheugen. Dat blijkt uit onderzoek naar de invloed van lichtvervuiling op onze hersenen.

 • Weten

  ‘Bewezen: vitamine C helpt tegen verkoudheid’

  Helpt vitamine C tegen verkoudheid? Die vraag verhit de wetenschappelijke gemoederen al ruim vijftig jaar lang. De belangrijkste expert op het gebied van vitamine C-en infectieziekten concludeert na bijna dertig jaar onderzoek wat maar weinig artsen willen geloven: het helpt. Waarschijnlijk kun je er ook andere infectieziektes mee onderderdrukken, van een zomergriepje tot een koortslip. Als de dosis maar hoog genoeg is.

 • Geen categorie

  Ware oorzaak van Alzheimer ontdekt?

  De ziekte van Alzheimer wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ontsporing van het immuunsysteem, blijkt uit dit dieronderzoek. Dit kan verklaren waarom alles wat goed is voor de afweer, zoals slaap, goede voeding en beweging, ook tegen de gevreesde hersenziekte beschermt.

 • Geen categorie

  Koffie houdt je langer jong!

  Koffie houdt je op celniveau langer jong, blijkt uit een grote studie. Bij vrouwen die twee tot drie kopjes koffie per dag drinken, zijn de telomeren langer dan bij vrouwen die geen koffie drinken. Telomeren zijn een soort beschermkapjes op je chromosomen die korter worden (‘slijten’) als je ouder wordt. Hoe korter de telomeren, hoe korter de levensduur van de…

 • hardlopen healthy aging levensverlenging
  Weten

  Het beste healthy aging medicijn: hardlopen

  Hardlopen is waarschijnlijk de meest effectieve methode om je leven te verlengen. Dat blijkt uit het grootste onderzoek naar het verband tussen lichaamsbeweging en levensverwachting tot nu toe. Of je nu vijf minuutjes of vijf uur per dag rent: je voegt gemiddeld drie jaar aan je leven toe.

 • Weten

  Nieuw: probiotica voor de huid

  Onlangs bracht een Belgisch biotechbedrijf huidverzorgingsproducten met levende probiotica op de markt. Een wereldprimeur. De bacillen bestrijden puistjes, schimmelinfecties en straks misschien ook rimpels…

 • Weten

  Rode schimmelkaas voor een jonge huid

  Rode schimmelkaas bevat een stofje dat super antioxidanten-kracht blijkt te bezitten. Wetenschappers onderzoeken of een supplement met deze stof ons van binnenuit tegen huidveroudering door de zon kan beschermen.

 • Weten

  Train je gezicht en houd je gezicht jong!

  Net als in de rest van je lichaam slinken de spieren in je gezicht als je ouder wordt. Een lubberende kaaklijn en hangwangen zijn het gevolg. Behalve als je het verval tegengaat met ‘facercise’. Ga niet zomaar gekke bekken trekken, want dat kan averchts werken. Check de links die we voor je hebben klaargezet.

 • Weten

  We eten minder gezond dan we denken

  Eerlijk zeggen, haal jij het, je groente-ADH, dus de algemeen dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente van 200 gram per dag? Van de mensen die deze vraag kregen voorgelegd antwoordde 22 procent ontkennend. Een getal dat naar 44 steeg toen het ging over fruit. Wie positief is ziet ruimte voor vooruitgang, wie iets kritischer is, zoals hoogleraar gezondheidscommunicatie en gedragsverandering Emely de…

 • Weten

  Meer energie? Slik dit!

  Mis je de tomeloze energie uit je jonge jaren? Twee stofjes uit voeding, carnitine en alfa-liponzuur, kunnen je innerlijke vlam weer hoog doen oplaaien. 

 • Weten

  Is kaas goed voor je hart dankzij vitamine K2?

  In de leuke artikelenreeks Beter/Eten in de Volkskrant-weekendbijlage Sir Edmund, legt Ellen de Visser wekelijks een kwestie over gezondheid en voeding onder de loep. Onlangs behandelde zij de Franse paradox. Fransen eten meer verzadigd vet dan Amerikanen (en Nederlanders), maar hebben toch veel minder last hart- en vaatziekten, hoe kan dat? Inmiddels is de ‘vet-hypothese’ van tafel: verzadigd vet blijkt…

 • Weten

  Quercetine tegen veroudering

  Het opruimen van senescente cellen is de nieuwe hype onder wetenschappers die veroudering willen aanpakken. Het zijn cellen die niet meer kunnen delen, maar ook niet doodgaan. Naarmate we ouder worden, nemen ze in aantal toe. Sinds enige tijd weten we dat ze niet onschuldig zijn, maar allerlei schadelijke stofjes afscheiden waarmee ze de cellen om zich heen aantasten. Zo…

 • elektrosmog-bedreigt-je-gezondheid
  Weten

  Is elektrosmog het nieuwe asbest?

  Het mobieltje tegen je oor, de wifi in de woonkamer, de zendmasten op de daken: is het zinvol je tegen elektrosmog te beschermen? Pim verdiepte zich in het onderwerp en slaapt sindsdien niet meer zo lekker. Conclusie: bescherm je zelf als je gezond honderd wil worden!

 • Weten

  Zijn UMTS-masten gevaarlijk?

  Is de straling van mobieltjes, wifi, laptops en het woud van UMTS-masten gegarandeerd onschadelijk? Ik vroeg het aan Monique Beerlage van het Kennisplatform Elektromagnetische velden en gezondheid. ‘We kunnen niet met zekerheid zeggen dat het geen kwaad kan.’ Sindsdien slaap ik niet meer lekker. Hier is het complete interview.

 • Weten

  Op zoek naar wetenschappelijk bewijs

  Column Johan Bolhuis ‘Voor mij komen de supplementen pas op de laatste plaats. Altijd eerst de voeding en leefstijl aanpassen!’   Op zoek naar bewijs Het lijkt zo aantrekkelijk en simpel. Misschien verouderen we sneller doordat we bepaalde voedingsstoffen niet voldoende binnenkrijgen. Slik dagelijks enkele supplementen met deze blijkbaar belangrijke stoffen en je voorkomt diverse verouderingsziekten. 
Maar hoe bepaal je…

 • Weten

  Pim Christiaans als expert in Valerio4ever

  Maandag 27 maart is onze hoofdredacteur Pim Christiaans te zien in het programma Velerio4ever. Jouw generatie heeft een levensverwachting van ruim honderd jaar. Maar wie zegt dat het leven daar moet stoppen? Kunnen we niet veel ouder worden? Valerio gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe word je zo oud mogelijk? DIRECTE LINK

 • Pim Christiaans
  nieuwsflitsen

  Veelgestelde vragen over healthy aging beantwoord

  Gaan gezond leven en prettig leven samen? Is anti-aging duur? Is het ooit aangetoond dat je het verouderingsproces kunt vertragen? Antwoord op de meest gestelde vragen. In het afgelopen jaren ben ik verschillende malen geïnterviewd in mijn hoedanigheid als ‘houdbare man.’

 • Weten

  Supplementen tegen rimpels en ouderdomskwalen

  Voedingssupplementen zijn onmisbare wapens in je high tech-oorlog tegen rimpels en kwalen. Een reeks wetenschappelijke studies doet vermoeden dat wie iedere dag trouw zijn vitamientjes slikt, langer gevrijwaard blijft van kwalen en een kleiner risico loopt voor zijn tijd dood te gaan. Een greep: mannen leven gemiddeld zes jaar langer als ze extra vitamine C innemen (studie), ouderen die supplementen…

 • Weten

  Sterke afweer, gezonde ogen, gladde huid   Ascorbinezuur, oftewel vitamine C, heeft een bijna mythische status onder fans van supplementen. Dat komt omdat deze voedingsstof over een ellenlange lijst beschermende en helende eigenschappen beschikt.

 • acetyl-l-carnitine
  Weten

  Boost je testosteron met carnitine

  Alles over testosteron, het hormoon dat een man energiek, optimistisch, scherp, sterk en sexy houdt. In deel 5 van Stoomcursus testosteron: carnitine uit vlees kan je testosteron én je libido een sterke boost geven zonder risico op bijwerkingen.

 • Pim Christiaans
  Weten

  ‘Mijn eeuwige jeugd’

  Voor veel mensen is elke verjaardag vanaf hun vijftigste aanleiding voor somber gemijmer: gemiste kansen, vervlogen dromen, stramme knieën en niet te vergeten verdampende seksuele aantrekkingskracht. ‘Mijn toekomst is korter dan mijn verleden!’ Ha! Niet voor mij. Ik ga 120 jaar jong blijven. Minstens.

 • Weten

  Hoe gezond eet jij?

  Op de Gezondheidsbeurs hebben we een AGE-reader voor je klaarstaan: een slim apparaat dat binnen 12 seconden meet hoeveel AGEs zich in je lijf hebben gestapeld. AGEs zijn schadelijke stofjes die je liever kwijt dan rijk bent

 • Weten

  Professionals

  De adviezen die onze journalisten aan het papier toevertrouwen zijn gedegen onderzocht, dubbel gecheckt en vertaald naar praktisch advies. Dat deze aanpak gewaardeerd wordt blijkt uit de vele professionals die ons volgen. Ben je zo’n professional, dan bieden we de mogelijkheid om te adverteren tegen een zeer aantrekkelijk tarief.

 • Geen categorie

  Bol.com winkelen

  Ter dekking van een deel van de kosten van deze website neemt Life Unlimited deel aan het partnerprogramma van Bol.com. Als je via ons zoekscherm hieronder winkelt bij Bol.com, dan ontvangen wij een paar procent provisie over je aankopen. DANK!   Winkel bij Bol.com: Bewaren Bewaren

 • Weten

  Age-essentials – Slikken voor gevorderden

  Er bestaat een klasse supplementen die je beschermen tegen ouderdomskwalen, van energiegebrek tot stramme knieën. Maar ze werken pas als je ouder bent dan veertig.     Vitaminen en mineralen worden tot de ‘essentiële’ voedingstoffen gerekend, omdat je lichaam ze nodig heeft om te kunnen overleven, maar niet zelf kan maken. Daarom moet je ze in voldoende mate uit voeding…

 • Weten

  In 12 stappen naar de ideale vitaminedokter

  Als je jezelf op vitaminetekorten wilt laten testen, stap dan naar een orthomoleculair arts. Dat is een dokter die zich heeft gespecialiseerd in de gezondheidseffecten van voedingsstoffen. Op basis van lichamelijk onderzoek en labtesten kan hij je gericht eet- en slikadvies geven. Maar hoe vind je iemand die goed is? Hier is je route naar de ideale specialist. Lees het…

 • testostosteron mannelijke borstvorming
  Weten

  Voorkom mannelijke borstvorming

  Alles over testosteron, het hormoon dat een man energiek, optimistisch, scherp, sterk en sexy houdt. In deel 4 van Stoomcursus testosteron:  voorkom dat je mannelijke hormoon in het vrouwelijke hormoon oestrogeen verandert- en je mannenborsten ontwikkelt…

 • Weten

  Lezing Pim Christiaans

  Pim Christiaans deelde afgelopen zondag zijn passie als journalist voor het thema healthy aging op de Terugkomdag van de hormoonfactor-trainers die zijn opgeleid door Ralph Moorman. Zoals beloofd aan de bezoekers van de terugkomdag hieronder zijn Prezi. Wil je meer weten? Lees hier wat Pim met Life Unlimited wil betekenen en geef je op voor de nieuwsbrief. Ook een lezing…

 • Life Unlimited in RTL Live
  Weten

  Te gast bij RTL LIVE

  Wat zijn de belangrijkste vitaminen volgens topwetenschsappers in ‘Masterplan voeding, vitaminen, verjonging’? Journalist Pim Christiaans, hoofdredacteur van Life Unlimited vertelde het aan Angela Groothuizen in RTL LIVE. 

 • Weten

  Rhonda Patrick Smoothie

  Vitaminebom De Amerikaanse wetenschapster Rhonda Patrick doet als medewerkster van vitamineprofessor Bruce Ames diepgravend onderzoek naar de relatie tussen voeding en veroudering. Tussen de bedrijven door ontwikkelde zij de Ultimate Micronutrient Smoothie, die je dagelijkse behoefte aan belangrijke vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen dekt. Ze drinkt hem zelf elke ochtend. Je leest er alles over in Masterplan Voeding Vitamine Verjonging

 • Weten

  Abonneren Life Unlimited

  * Maak onafhankelijke diepgravende journalistiek mogelijk * Ontvang als eerste nieuwe themanummers * Krijg korting op lezingen en speciale uitgaven * Bespaar op de verzendkosten Abonneer je nu voor maar 59,80   BOOKAZINE Life Unlimited is een ‘magazine met de diepgang van een boek, maar met het kijk- en lees- plezier van een magazine,’ zegt hoofdredacteur Pim Christiaans. ‘Daarom noemen…

 • Weten

  Sauna beschermt tegen alzheimer en houdt je jong!

  Goed nieuws voor mensen die van de sauna houden: regelmatig saunabezoek verlaagt de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer fors. Ook verbetert het de gezondheid van het hart en de vaten terwijl het de sterfte ‘aan wat dan ook’ tot wel veertig procent laat dalen. Aldus grootschalig Fins onderzoek.

 • Weten

  Bedankt voor je nieuwsbrief-inschrijving

  Download hier je gratis E-hoofdstuk: vitamine-k2-gratis-e-hoofdstuk-bij-nieuwsbriefinschrijving   Kennis houdt je jong! Ga naar onze webshop voor permanent actuele pdf-gidsen met de nieuwste adviezen voor je houdbaarheid.   Bewaren Bewaren

 • Weten

  Levensverlengende nieuwsbrief (gratis!)

  WIE BEN IK? Ik heb een journalist (bouwjaar 1959) de graag gezond, fit en scherp tot na zijn honderdste wil blijven. Daarom volg ik de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van healthy aging op de voet. Ook lees ik alles wat los en vast zit op dit gebied. Regelmatig val ik wetenschappers, artsen en therapeuten lastig met vragen. MJN MISSIE…

 • Onze bookazines,  Weten

  Verjongend: groentefondue met Hollandse groenten

  In Life Unlimited nr 1, Masterplan voeding, vitaminen, verjonging, staan zes verjongende recepten van Maya Frijn volgens het nieuwe nederterrane dieet. De dip van de groentefondue is gebaseerd op bagna cauda uit Piemonte. Ideaal als voorgerecht. Op ons redactiefeestje ter ere van het eerste bookazine was de groentefondue een groot succes als party snack! Ingrediënten bagna cauda 6 tenen knoflook…

 • Weten

  Marianne (75) ons inspirerend happy aging voorbeeld

  Marianne Grootenboer (75) in gesprek met hoofdredacteur Pim Christiaans. We overhandigen Marianne het eerste nummer van Life Unlimited. Marianne is ons inspirerende bewijs dat ouder worden leuk kan zijn. Lancering eerste bookazine Life Unlimited. MASTERPLAN VOEDING, VITAMINE, VERJONGING. Life Unlimited Media B.V. helpt haar lezers gezond 100 te worden, door de wetenschap op de voet te volgen, de pareltjes eruit…

 • Weten

  Help ons met je feedback!

  Heb je het het eerste nummer van Life Unlimited ontvangen en gelezen? Dan zijn wij ontzettend benieuwd naar je mening. Met behulp van jouw feedback kunnen wij Life Unlimited blijven verbeteren.   Vraag 1: We streven in onze journalistieke zoektocht naar healthy aging-nieuws naar diepgang en volledigheid. Dat leidt soms tot lange artikelen. Stel je dit op prijs of moeten…

 • testosteron, stoomcursus
  Weten

  Houd je testosteron op peil

  Alles over het hormoon dat een man energiek, optimistisch, scherp, sterk en sexy houdt. In deel 2 van Stoomcursus testosteron vertelt hormoonfactor-coach Ralph Moorman hoe een man met natuurlijke middelen zijn geslachtshormoon op peil kan houden.

 • Weten

  Afvallen? Vetrijk mediterraan eten! 


  Wie gezond oud wil worden, voorkomt overgewicht. Logisch, maar wat eet je dan het best? Een van de antwoorden op die vraag is om de kunst af te kijken bij hen die gezond oud worden – eet wat zij eten. ‘I’ll have what she’s having’, zei de dame in de beroemde scène uit de film When Harry met Sally. Het…

 • Weten

  Is het verlagen van je cholesterol zinloos?

    Is een laag cholesterol altijd gezonder dan een hoog cholesterol? Dat is wat je zou denken als je luistert naar de officiële adviezen van menig huisarts of cardioloog, maar toch is dat niet de uitkomst van recent onderzoek. 

Voor het onderzoek werd gekeken naar de gegevens van 32.000 oudere hartpatiënten. De onderzoekers ontdekten dat het geen positief effect had…

 • Weten

  Visolie en vitamine D tegen depressie

  Omega 3 en vitamine D versterken de positieve effecten van antidepressiva. Dat blijkt, voor het eerst, uit onderzoek. Goed nieuws voor de ruim een miljoen mensen dat in Nederland een antidepressivum slikt. Deze groep groeit al jaren, zeker onder ouderen. Vitamine D en Omega 3 afkomstig van eieren, vette vis of simpelweg visoliecapsules kunnen hen een steun in de rug…

 • Weten

  Gezonde geest, gezond lichaam

  Amerikanen hebben een goed nieuw woord voor mensen die tot op hoge leeftijd gezond en mentaal in vorm blijven: wellderly (well + elderly). Het kenmerk van de wellderly is dat ze ouder worden dan negentig zonder dat ze een of andere chronische aandoening krijgen. Bij een studie naar het erfelijk materiaal van deze mensen bleek dat ze relatief veel genen…

 • Weten

  ‘Wees verstandig, slik een multi’

  Heeft het zin om elke dag een multi te slikken? Met die brandende vraag benaderden we Prof. Dr. Walter Willett,  wereldwijd een van de belangrijkste voedingswetenschappers. Verbonden aan de Harvard-universiteit bestudeert de epidemioloog de relatie tussen voeding en gezondheid onder grote aantallen Amerikanen. In het kader van ons bookazine Slik je jong, vroegen we hem naar zijn mening over het…

 • Geen categorie

  Primeur: vrouw 20 jaar jonger door gentherapie

  Liz Parrish is nog maar 44 jaar oud, maar als CEO van BioViva, een biomedisch bedrijf dat veroudering in de genen wil aanpakken, werd ze proefkonijn van haar eigen behandeling. In de herfst van vorig jaar (2015) kreeg ze gentherapie die bedoeld is om het verlies van spiermassa bij het ouder worden tegen te gaan. Ook kreeg ze een behandeling om…

 • Weten

  Afvallen? Eerst stille ontstekingen blussen!

  Afgelopen week had ik de topwetenschapper Bruce Ames uit Californië aan de telefoon voor een interview. Ames doet onderzoek naar de invloed van voedingsstoffen op de veroudering. In dat kader heeft hij een soort fruitreep ontwikkeld waarmee mensen die ongezond eten al hun vitaminetekorten kunnen compenseren. En niet alleen hun tekorten aan vitaminen, maar ook tekorten aan mineralen, visvetzuren, voedingsvezels…

 • Weten

  Gezonde darmflora bedreigd met uitsterven door moderne voeding

  Onze moderne manier van eten tast onze gezondheid aan. We leven in overvloed, maar doen onszelf tekort. Omdat we onze bacteriën tekort doen. Onze verre voorouders hadden een darmflora die tienmaal zo rijk was als die van ons. Dat we het tegenwoordig anders doen heeft gevolgen voor de korte termijn (ons eigen leven) en, blijkt uit onderzoek, voor de lange termijn:…

 • Weten

  Sponsor ons – kosteloos

  Ter dekking van een deel van de kosten van deze website neemt Life Unlimited deel aan het partnerprogramma van Bol.com.  Als je via ons zoekscherm hieronder winkelt bij Bol.com, dan ontvangen wij een paar procent provisie over je aankopen. DANK!   Winkel bij Bol.com:

 • Weten

  Opmerkelijke gezondheidseffecten van gerst gevonden

  Een vergeten oer-Hollands product dat perfect past ons Nederterrane dieet is gerst. Vroeger aten we gerst (of gort) bij de maaltijd zoals we nu rijst eten. Ook gortepap was een bekend gerecht. Tegenwoordig weten we misschien nog net dat bier van gerst wordt gemaakt. Jammer, want nieuw onderzoek laat zien dat gerst een grotere plek in de keuken verdient. Recent kwamen…

 • Geen categorie

  Wat zijn AGE’s en waarom versnellen ze de veroudering?

  Wat zijn AGE’s en waarom versnellen ze de veroudering? Het goede nieuws je kan de inname van AGE’s eenvoudig terugbrengen naar een veilig niveau met de recepten en regels van het anti-AGE-dieet. Mijd het verborgen gif in je eten en blijf langer jong en gezond. In het boek Het anti AGE dieet legt prof. dr. Helen Vlassara uit waarom AGE’s…

 • Geen categorie,  Weten

  Mediteren houd je langer jong

  Mediteren houd je langer jong en is kinderlijk eenvoudig: ga rechtop zitten, sluit je ogen en tel je ademhaling: inademen is 1, uitademen is 2, enzovoorts tot en met tien en dan opnieuw. Tien tot twintig minuten volhouden. Als je de tel kwijtraakt, begin je gewoon weer bij 1. Gedachten komen onvermijdelijk op, maar dat mag. Probeer wel steeds met…

 • Weten

  Check je AGE-gehalte, verleng je leven!

  Een belangrijke oorzaak van de veroudering, is de toename van versuikerde eiwittten (AGEs) in je lichaam. In deze 7-minuten video  bespreekt journalist Pim Christiaans een geavanceerd meetapparaat dat het Nederlandse bedrijf Diagnoptics in samenwerking met de universiteit van Groningen heeft ontwikkeld. De AGE-reader laat binnen een minuut zien hoeveel schadelijke AGEs in je lijf zitten. Zit je te hoog? Dan…

 • Weten

  Luister niet naar je arts

  We hadden het zelf niet beter kunnen zeggen smile-emoticon En het sluit helemaal aan bij de uitspraken van wetenschappers die wij interviewen voor ons eerste bookazine over de verjongende en beschermende kracht van voeding en vitamines.

 • Weten

  Interview Pim Christiaans gezondheidsnieuwsradio

  Pim Christiaans is de schrijver van ‘de houdbare man‘ en ‘de houdbare vrouw‘. In 2015 verscheen het boek dat hij samen met Hanny Roskamp schreef: Check je houdbaarheid. Ook in het programma van Gezondheidsradio geeft hij adviezen die gaan over vertragen van het verouderingsproces. Pim interviewde wetenschappers en artsen op het gebied van anti-veroudering en bestudeert de nieuwste medische kennis.…

 • Onze bookazines

  NO2 HET NEDERTERRANE DIEET

  NEDERLANDSE RECEPTEN MET MEDITERRANE MAGIE Het mediterrane dieet is zonder discussie de best onderzochte voedingswijze met het best bewezen healthy aging-effect. Maar Nederlandse wetenschappers weten dat het nóg gezonder kan, simpelweg door de basisprincipes van het mediterrane dieet toe te passen op lokale, Nederlandse voeding. Journalist Daan de Wit, auteur van het diepgravende boek Weet wat je eet, zoekt uit…

 • Onze experts

  Pim Christiaans

  Ik houd van het leven, dus het lijkt me geweldig om tot mijn 120ste jong van lichaam en geest te blijven, minimaal. Die wens is niet helemaal irreëel, want de medische wetenschap ontwikkelt zich steeds sneller en er komen steeds meer mogelijkheden om het verouderingsproces te vertragen. Therapieën en medicijnen die je letterlijk jonger maken, komen zelfs in zicht. Wie…

 • Onze experts

  Hanny Roskamp

  “Ik ga zoveel mogelijk op zoek naar de wetenschappelijke basis, want ik weet dat er veel meer bekend is over ‘alternatieven’ dan we lezen in de krant en ik geloof dat we er goed aan doen ons zelf op natuurlijke manieren gezond te houden.”   Hanny Roskamp (1963) is chemicus en journalist en schrijft over gezondheid, voeding, psychologie en wetenschap.…

 • Onze experts

  Daan de Wit

  ‘Als je weet wat je eet, dan weet je wat je jezelf kunt geven met gezonde voeding en weet je wat je jezelf aan doet met eten dat niet bij je past. Zodra je weet wat je eet, ga je in de supermarkt steeds meer kijken met de blik van je lichaam, in plaats van dat je je laat leiden…

 • Over ons

  WAAROM?

  We volgen de wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet, signaleren de belangrijkste trends en ontdekken hoe je optimaal gebruik maakt van de laatste mogelijkheden om zo mooi en langzaam mogelijk heel oud te worden.

 • Weten

  Alles over de Age-reader

  In drie korte video’s leer je alles over de AGE-reader. In de video Check je AGE-gehalte, verleng je leven! tekst wetenschapsjournalist Pim Christiaans de AGE-reader, in de andere video kom je meer te weten voor als je als behandelaar overweegt de AGE-reader in te zetten. Een belangrijke oorzaak van de veroudering, is de toename van versuikerde eiwittten (AGEs) in je…

 • Doen

  Nieuwe aanpak om langer jong te blijven!

  Je gezondheid in de gaten houden met slimme testen en preventief ingrijpen zodra er iets mis dreigt te gaan: dat is de nieuwe aanpak om je ‘houdbaarheid’ zo lang mogelijk te verlengen. In Check je houdbaarheid presenteren wetenschapsjournalisten Pim Christiaans en Hanny Roskamp een revolutionaire anti-aging-strategie die zijn tijd ver vooruit is.   De medische wetenschap ontwikkelt zich met een adembenemende…

 • Geen categorie

  Interview Hanny Roskamp

  Hanny geeft tips op Lindanieuws.nl Interessant zeg: blijf langer ‘houdbaar’ met tips uit dit nieuwe boek We gaan meestal pas naar de dokter als we klachten ondervinden van veroudering. Maar eigenlijk zouden we ons hele leven bezig moeten zijn met het voorkomen van die klachten, vindt journalist Hanny Roskamp (foto).

 • Geen categorie,  Weten

  Pak veroudering fundamenteel aan

  Tijdens het ouder worden, raken steeds meer eiwitten, vetten en aminozuren in het lichaam aangetast door suikermoleculen. Tijdens dit fundamentele verouderingsproces ontstaan schadelijke stoffen die advanced glycation end products ofwel AGEs worden genoemd. AGEs hopen zich overal in het lichaam op en richten daar schade aan: de huid (rimpels), de nieren (nierfalen), de ogen (leesbril, staar), vaatwanden (stijgende bloeddruk), het…

 • Doen

  Ze zijn giftig en je krijgt ze dagelijks binnen

  Moderne voeding staat er stijf van. Tijdens de bereiding thuis kan het gehalte nog verder oplopen. Vrijwel niemand heeft van AGEs gehoord, maar dat staat op het punt te veranderen: AGEs gaan de wereld van voeding en gezondheid op de kop zetten. Ze zijn giftig en je krijgt ze dagelijks binnen: advanced glycation end products ofwel AGEs. Met baanbrekend onderzoek…

 • Doen

  De nieuwste wetenschappelijke feiten die iedere man moet kennen

  Direct toepasbare tips voor meer energie, een strakke buik, grotere seksdrive, beter geheugen, gezond hart en minder stress.   De houdbare man is met veel flair geschreven door (onderzoeks)journalist Pim Christiaans, voormalig hoofdredacteur van mannenblad Men’s Health. Voor dit boek interviewde hij tientallen vooraanstaande wetenschappers en artsen in binnen- en buitenland over anti-aging voor mannen. Volgens deze wetenschappers en medici…

 • Doen,  Weten

  Praktische gids voor een eeuwige jeugd

  Wist je dat wetenschappelijk is vastgesteld dat vrouwen hun cellen langer jong kunnen houden door dagelijks een multi te slikken, dat zij minder snel oud en grijs worden als zij hun oestrogeen op peil houden en dat de verstevigende collageenvezels in hun huid met 80 procent kunnen toenemen dankzij een uitgekiende vitaminezalf? Niemand wordt geboren met een uiterste houdbaarheidsdatum, je…

 • De hormoonfactor van Ralph Moorman
  Doen

  Breng je hormonale systeem op natuurlijke wijze in evenwicht

  Sterrencoach Ralph Moorman houdt talloze bekende Nederlanders op ideaal gewicht met zijn revolutionaire hormoonbalansprogramma. Verkeerde leefgewoontes verstoren de hormonale balans, met overgewicht als gevolg. Geen enkel dieet of fitnessprogramma houdt hier rekening mee. Moorman ontwikkelde op basis van de nieuwste medische inzichten een fitness- en voedingsprogramma dat het hormonale systeem op natuurlijke wijze in evenwicht brengt. Vervolgens smelt het overtollige…

 • Over ons

  Als ‘anti-agingexpert aan tafel

  Een tijd geleden zat onze Pim (Christiaans) als ‘anti-agingexpert’ aan tafel bij Jeroen Pauw en drie heel bijzondere, inspirerende mensen: een huisarts Nico van Hasselt (90) die nog steeds 80 uur per week werkt (en ook nog steeds ‘s nachts zijn bed uitkomt voor zijn patiënten); en twee kerngezonde, goedgehumeurde honderd-jarigen. Van Hasselt vertrouwde mij toe dat hij al sinds…

 • Weten

  Definitie van AGEs

  Advanced glycation endproducts (AGEs) ofwel gevorderde versuikerings eindproducten, zijn eiwitten die zijn aangetast door suiker. Daardoor zijn ze schadelijk geworden. Vooral bij mensen met diabetes worden veel AGEs gevormd als hun bloedsuikerspiegel  hoog is. Maar ook bij gezonde mensen worden voortdurend AGEs gevormd. Het lichaam kan er maar met moeite vanaf, en daardoor stapelen AGEs zich op in onze lichaamweefsels.…

 • Onze bookazines

  NO2 MASTERPLAN HUID EN HAAR

  VERJONG JE HUID EN HAAR VAN BINNENUIT Wetenschappers weten dat verjongende effecten voor huid en haar vooral van binnenuit moeten komen. Hanny Roskamp, auteur van De houdbare vrouw en Wie mooi wil zijn moet slim eten, en Pim Christiaans, auteur van De houdbare man en met stip de ijdelste wetenschapsjournalist van Nederland, gaan opzoek naar nieuwe methoden om je looks…

 • Weten

  Check je tandvlees, verleng je leven

  Leven er schadelijke bacteriën in jouw mond die je een hartaanval of andere ellende kunnen bezorgen? Bij veel volwassenen is dat het geval zonder dat ze het in de gaten hebben. Journalist Pim Christiaans bespreekt in deze 6-minuten video een thuistest waarmee je binnen een paar minuten weet of jij de klos bent. Het goede nieuws: je tandarts kan de kwaal snel…

 • Weten

  Keukenkruid blijkt het vrouwelijk libido te verbeteren

  Een doodsimpel keukenkruid (fenegriek) blijkt het vrouwelijk libido en daarmee haar houdbaarheid te verbeteren. Resultaat van serieus onderzoek, rechtstreeks uit het boek Check je houdbaarheid, het beste kerstcadeau van 2015! En meteen een culinaire tip voor mannen die het kerstdiner verzorgen…

 • Weten

  Slik K2

  Tijdens het verouderen verkalken we langzaam: terwijl er kalk uit je botten verdwijnt, slaat er kalk neer in zachte weefsels, zoals de nieren, de huid en de vaatwanden. Dat laatste speelt een rol bij atherosclerose (aderverkalking). Bij driekwart van de gezonde mensen van 60 tot 69 jaar komt classificatie in de vaten voor, bij de 60- tot 69-jarigen met een…

 • Doen,  Weten

  Check je houdbaarheid

  Wil je profiteren van de snelle ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en anti-aging?   Gemiddeld duurt het tien tot twintig jaar voordat belangrijke nieuwe medische inzichten de alledaagse praktijk bereiken. In het boek Check je houdbaarheid vind je de nieuwste adviezen nu, vers uit de wetenschappelijke laboratoria! Volgens de tientallen topwetenschappers en artsen die Pim Christiaans en Hanny Roskamp…

 • Weten

  Aanraders en afraders

  Het hart van het boek De boodschappencoach van Ralph Moorman bestaat uit overzichtelijke lijsten met voedingsproducten die zijn ingedeeld bij de ‘Aanraders’ of de ‘Afraders.’   Dankzij kleurcodes en symbolen is in één oogopslag te zien welke levensmiddelen u veilig in de boodschappenkar kunt laden – en welke u beter kunt laten liggen.  Alle producten zijn voorzien van belangrijke informatie…

 • Pim Christiaans
  nieuwsflitsen

  Hoe testosteron mij jonger maakte

  Op mijn 45-ste experimenteerde ik voor het eerst met hormoontherapie. Terwijl ik op het Thaise eiland Phuket aan mijn boek De houdbare man werkte, slikte, smeerde en spoot ik een jaar lang bio-identieke hormonen op aanwijzingen van de anti-aging arts Thierry Hertoghe. Hier is mijn verhaal.

 • articles-vertical-menu/haar

  Zaagtandpalmbes tegen mannelijke kaalheid en prostaatvergroting

  Bessen van de zaagtandpalm, ook wel saw palmetto of serenoa repens genoemd, worden al sinds mensenheugenis door kruidenmengers ingezet tegen prostaatvergroting. Vooral Duitse en Amerikaanse artsen schrijven het veelvuldig voor. Uit diverse studies is komen vast te staan dat het bessenextact inderdaad een vergrote prostaat kan laten slinken. Het geeft zelfs een even sterke verbetering van plasklachten als het geneesmiddel…