Weten

Alfaliponzuur maakt proefpersonen slanker

Te zware Amerikaanse proefpersonen werden lichter dankzij een voedingssupplement met alfaliponzuur. Dit hoopvolle studieresultaat sluit aan bij eerdere onderzoeken.

Overgewicht is funest voor je houdbaarheid,  maar afvallen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Of zou er toch een gemakkelijke en gezonde short cut naar succes zijn? Voor een Amerikaans experiment sommeerden onderzoekers hun proefpersonen nu eens niet om minder te gaan eten en meer te gaan bewegen. Ze verzochten 81 gezonde maar te zware (BMI hoger dan 25) vrijwilligers vooral niets aan hun eet- en beweegpatroon te veranderen op één detail na: ze dienden elke dag een halfuur voor het ontbijt twee capsules in te nemen. Een deel van de proefpersonen kreeg capsules mee naar huis die een onwerkbare stof (placebo) bevatte, een ander deel kreeg capsules waar 300 milligram alfaliponzuur in zat. Kortom, een deel van de proefpersonen ging dagelijks 6oo milligram alfaliponzuur slikken.

Alfaliponzuur is een krachtige antioxidant

Alfaliponzuur is een zwavelhoudend vetzuur dat in onze mitochondriën zit, de energiecentrales van onze cellen. Daar speelt het een klein maar onmisbaar rolletje bij de omzetting van suiker in energie. Het lichaam maak het zelf, maar doet dat minder naarmate we ouder worden. We krijgen ook een beetje via voeding binnen, vlees is de belangrijkste bron. Als voedingssupplement is alfaliponzuur populair omdat het een zeer krachtige en veelzijdige antioxidant is die er bovendien bij mensen met diabetes type 2 voor zorgt dat cellen beter glucose opnemen [bron, bron, bron]. Het kan ook zenuwschade door een te hoge bloedsuikerspiegel beperken (bron). Alfaliponzuur wordt mede om deze redenen aanbevolen in de e-gids Verlaag je bloedsuiker.

1,7 kilo lichter dankzij alfaliponzuur

Aan de start van het experiment en na 24 weken werden het gewicht en de BMI van de proefpersonen bepaald. Degenen die de capsules met alfaliponzuur hadden genomen waren na afloop gemiddeld 1,7 kilo lichter en hun BMI was met 0.6 punt afgenomen. De afname van het gewicht werd overigens alleen gezien bij vrouwen (5 procent lichter) en obese deelnemers -BMI hoger dan 30 – (4,8 procent lichter); mannen die ‘gewoon’ te zwaar waren merkten geen verschil op de weegschaal. De wetenschappers kunnen dit verschil tussen mannen en vrouwen niet verklaren.

Minder ontstekingsmarkers door alfaliponzuur

Inderdaad, 1,7 kilo per half jaar dumpen stelt weinig voor. Maar: de deelnemers hadden er verder niets voor gedaan of gelaten. De onderzoekers vermoeden dat het effect van alfaliponzuur op het gewicht en de BMI groter is als het wordt gecombineerd met minder en gezonder eten en meer bewegen. Bovendien bleek uit bloed- en urineonderzoek dat onder invloed van alfaliponzuur een reeks antioxidante enzymen was toegenomen terwijl ontstekingsmarkers waren afgenomen. Bij degenen die waren afgevallen was ook het te hoge gehalte triglyceriden (bloedvetten) iets gedaald.

De resultaten van deze Amerikaanse studie sluiten aan bij eerdere experimenten in Azië, Europa, en Nieuw Zeeland. Het gaat om in totaal dertien onderzoeken (bron, bron), waarbij in tien studies de gemiddelde BMI dankzij alfaliponzuur daalde.

Kies de juiste vorm van alfaliponzuur

Alfaliponzuur werkt niet in alle studies. De Amerikaanse wetenschappers vermoeden dat dit deels kan worden verklaard door de gebruikte vorm van alfaliponzuur. Alfaliponzuur is verkrijgbaar als het synthetische S-alfaliponzuur of als het natuurlijke en beter opneembare R-alfaliponzuur. De meeste goedkope supplementen bevatten S-alfaliponzuur of een mix van R- en S-alfaliponzuur. De Amerikaanse proefpersonen hebben R-alfaliponzuur geslikt.

Op basis van de kennis over alfaliponzuur tot nu toe mag je verwachten dat het supplement helpt bij het afvallen, al is het maar een beetje. Het kan je bij je pogingen net dat zuchtje wind in de rug geven dat je nodig hebt om je doel te halen. Bovendien biedt alfaliponzuur bescherming op meerdere fronten en is het in de hoeveelheden die bij de studie werden gebruikt veilig. Kies wel voor het duurdere maar beter opneembare R-alfaliponzuur. Een halfuur voor het ontbijt innemen met een ruime hoeveelheid water of thee.

Tekst Pim Christiaans | Life Unlimited

Boeiende blog? Door hem zoveel mogelijk te delen steun je deze site!

Een stabiele bloedsuikerspiegel die aan de lage kant is vergroot je kansen om gezond oud te worden. Bij vrijwel iedereen kruipt de hoeveelheid suiker in het bloed echter jaar na jaar omhoog. Dit schadelijke proces kun je remmen en zelfs terugdraaien. In deze ‘levende e-gids’ staan altijd de nieuwste feiten en adviezen overzichtelijk op een rij. De gids wordt geactualiseerd zodra zich een nieuwe mogelijk aandient om de bloedsuikerspiegel in het gareel te houden. 

€ 5,95 – BESTEL HIER