Weten

Wetenschappers willen menopauze afschaffen

Wetenschappers zijn een ambitieus project gestart om vrouwen te verlossen van hun tikkende biologische klok: ze gaan uitzoeken hoe vrouwen  – net als mannen – tot op hoge leeftijd vruchtbaar kunnen blijven. Dat zou het einde van de overgang betekenen. De eerste aanwijzingen dat vrouwen zelf de menopauze naar een latere leeftijd kunnen verschuiven, zijn binnen.

Volgens de meest recente inzichten ligt de sleutel van de eeuwige jeugd van de vrouw bij haar eierstokken. Die  verouderen veel sneller dat de meeste andere organen: terwijl het hart, vaten, lever, hersenen, nieren en longen gemiddeld ruim tachtig jaar mee kunnen, raken de eierstokken al ergens tussen de 45 en de 55 ‘op’. Dat kun je letterlijk nemen. Ten tijde van de eerste menstruatie bevatten de eierstokken een voorraad van 300 tot 500 duizend eicellen. Vanaf dat moment gaan er tijdens elke menstruatiecyclus zo’n duizend eicellen verloren. In dat tempo is de voorraad in een jaar of vijfentwintig op.

Zodra de hormonen dalen, stijgen de gezondheidsrisico’s

Eierstokken zijn naast leveranciers van eicellen de belangrijkste bron van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron: hormonen met zeer krachtige beschermende effecten. Zodra het einde van de voorraad eicellen in zicht komt, stokt de aanmaak van deze hormonen en raakt de vrouw in de menopauze. Zonder de bescherming van oestrogeen en progesteron wordt de vrouw een stuk vatbaarder voor onder meer botontkalking, hart- en vaatziekte, kanker en dementie.

Wetenschapsters die zich eraan ergeren dat zij zich al vanaf hun dertigste druk moeten gaan maken over het wel of niet nemen van kinderen en na de menopauze de gezondheid achteruit zien hollen, willen de biologische klok van vrouwen een stuk langzamer laten tikken. Of zelfs helemaal stopzetten en terugdraaien. Een van hen is Jennifer Garrison, universitair docent aan het Buck Institute of Aging, een prestigieus Amerikaans onderzoeksinstituut op het gebied van veroudering. Garrison heeft onder de paraplu van het Buck Institute een internationaal samenwerkingsverband van wetenschappers opgezet die gespecialiseerd zijn in de vrouwelijke veroudering.

‘De menopauze heeft geen biologische noodzaak’

In een zeer lezenswaardige brochure is ze helder over haar ambities: ‘Ik wil de MENOPAUZE OPHEFFEN,’ schrijft ze, en de kapitalen zijn van haar. ‘Die heeft geen biologische noodzaak. Mensen vormen een uitzondering als een van de weinige diersoorten die de menopauze doormaken. Het is ons doel om de vrouwelijke vruchtbaarheidsduur te verlengen – wij willen de oorzaken van de achteruitgang van de vrouwelijke vruchtbaarheid uitzoeken en methoden ontwikkelen om die te vertragen en om te keren. Stel je een wereld voor waarin vrouwen niet beperkt worden door keuzes over hun vruchtbaarheid en waarin ze niet lijden onder de ongunstige gezondheidseffecten van de menopauze halverwege hun leven. De sociale, economische en persoonlijke empowerment als gevolg van die vrijheid zou uitzonderlijke gevolgen hebben voor het leven van elke vrouw.’

Een late menopauze gaat samen met een langere levensduur

Garrison stelt dat terwijl de levensduur van vrouwen in de afgelopen honderd jaar sterk is gestegen, de vruchtbaarheidsduur nauwelijks is toegenomen en de menopauze niet echt is op geschoven. Het gevolg is dat veel vrouwen bijna de helft van hun leven voorbij de menopauze doorbrengen, met alle negatieve gevolgen voor de gezondheid die daar bijhoren. Ze wijst op een Britse studie die aangeeft dat mannen gemiddeld 26 procent van hun  leven kwakkelen, terwijl dat voor vrouwen 34 procent is.

Hoe verder de menopauze naar een latere leeftijd kan worden opgeschoven, des te langer de geslachtshormonen van de vrouw op peil zullen blijven. Daardoor zal zij van binnen en van buiten langer jong en gezond zijn. Een late menopauze gaat bovendien samen met een langere levensduur [bron] en een lager algemeen sterfte risico [bron].

Vitaminen die de veroudering van eierstokken vertragen

Op dit moment zijn er geen wetenschappelijk bewezen methoden waarmee je de veroudering van je eierstokken aanzienlijk kunt vertragen en de menopauze kunt uitstellen. Toch staan vrouwen niet helemaal met lege handen. De inspanningen van wetenschappers à la Garrison die de menopauze het liefst willen opheffen leveren kennis op die nu al bruikbaar is voor de goede verstaander.

Er bestaan al langer aanwijzingen dat vitaminen en vitamine-achtige stofjes de veroudering van eierstokken kunnen vertragen. Een reeks voedingsstoffen waarvan een gunstig effect op de veroudering van de eierstokken in dierproeven is aangetoond, ligt in de schappen van vitaminewinkels en is veilig verklaard voor mensen [bron]. Bovendien hebben ze voordelige effecten op andere domeinen van de gezondheid. Kortom, het gaat om vrij verkrijgbare supplementen die sowieso het overwegen waard zijn als je zo gezond mogelijk oud wil worden.

Deze supplementen worden (naast veel andere zaken) besproken in ‘Houd je hormonen in balans‘, de nieuwste e-gids van Life Unlimited. De gids is bedoeld voor vrouwen die hormoontherapie overwegen en/of hun hormonen op natuurlijke wijze in balans willen houden.

Tekst Pim Christiaans | Life Unlimited

Houd je hormonen in balans

Houd je hormonen in balans – e-gids

Hormonen hebben een grote invloed op je gezondheid, gewicht en uiterlijk. Deze e-gids is bedoeld voor vrouwen die hun hormonen in evenwicht willen houden en hormoontherapie overwegen. De gids is gebaseerd op het hoofdstuk ‘Houd je hormonen in balans’ van het boek De houdbare vrouw (2010). In deze e-gids (2022) zijn de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen meegenomen.

Na het lezen van ‘Houd je hormonen in balans’ ben je beter in staat om een beslissing te nemen over hormoontherapie. Daarnaast ben je op de hoogte van milde en veilige manieren die je zelf kunt toepassen om je hormonen zo goed en zo lang mogelijk in evenwicht te houden. Deze gids bevat ook adviezen om overgangsklachten te temperen.

Na eenmalige betaling kun je blijvend geactualiseerde versies van deze gids downloaden als je een account op www.lifeunlimited.nl hebt. Updates worden vermeld in de nieuwsbrief van Life Unlimited.

Door e-gidsen van Life Unlimited te kopen, steun je deze onafhankelijke, journalistieke site.

Naar de webshop

Boeiende blog? Door hem te delen steun je deze site!