hardlopen healthy aging levensverlenging
Weten

Het beste healthy aging medicijn: hardlopen

Hardlopen is waarschijnlijk de meest effectieve methode om je leven te verlengen. Dat blijkt uit het grootste onderzoek naar het verband tussen lichaamsbeweging en levensverwachting tot nu toe. Of je nu vijf minuutjes of vijf uur per dag rent: je voegt gemiddeld drie jaar aan je leven toe.

Dat hardlopen goed voor je is weten we al langer,  maar is het ook effectiever dan wandelen, fietsen of gewoon lekker tuinieren? Vaak hoor je wetenschappers en goeroes beweren dat dagelijkse beweging belangrijker is dan sporten. Nu is veel bewegen zonder discussie cruciaal voor je gezondheid, maar als het om een maximaal effect bij een minimale tijdsinvestering gaat, wint hardlopen glorieus.

Hardlopen beter dan wandelen?

Een paar jaar geleden nam een groep vooraanstaande wetenschappers een reeks studies onder de loep waarbij gekeken was naar het verband tussen  fitheid en levensverwachting van alles bij elkaar 55.000 volwassenen. Daaruit bleek dat zelfs vijf minuten hardlopen per dag al de levensduur verlengt. Maar onduidelijk was of je hetzelfde effect kunt incasseren met bijvoorbeeld wandelen of fietsen.

Het beste healthy aging medicijn

Voor de onlangs gepubliceerde studie vergeleken  dezelfde wetenschappers  daarom activiteiten zoals wandelen en fietsen met hardlopen. Een paar van de belangrijkste bevindindingen op een rij:

-Alle lichamelijke activiteiten verlengen de levensduur, maar hardlopen doet dat veruit het meest.

-Hardlopen vermindert de kans op voortijdig overlijden met 40 procent, andere activiteiten verminderen die kans gemiddeld met 12 procent. Ook als die activiteiten evenveel van je vergen als hardlopen.

-Harlopen heeft al bij een piepkleine dosis effect: als je gemiddeld slechts vijf minuten per dag hardloopt, reduceer je de kans om voortijdig te overlijden al met bijna 40 procent. Dit geldt ook voor rokers, drinkers en mensen  met overgewicht.

-Meer hardlopen is niet beter, maar ook niet slechter dan minder hardlopen: fanatieke marathonlopers leven niet korter dan relaxte ’20-minuten-joggers’. Het levensverlengende effect bereikt een plafond bij vier uur hardlopen per week. Maar het is dus niet zo dat als je meer hardloopt, je daardoor korter leeft (zoals soms wordt beweerd).

-Hardlopers leven gemiddeld 3,2 jaar janger dan mensen die nooit hardlopen. Dat klinkt misschien niet indrukwekkend, maar dat is het wel. Het gaat om een gemiddeld effect dat op individueel niveau veel beter kan uitpakken. Bovendien wijst een levensverlengend effect van drie jaar op een grote reductie van ouderdomsziekten.

-Voor elk uur dat je hardloopt, leef je volgens de statistieken zeven uur langer. Daarmee heeft hardlopen  een ongeëvenaarde  ‘return on investment.’

Deze wetenschappelijke studie heeft de veelzeggende kop: Running as a Key Lifestyle Medicine for Longevity. Het redactionele hoofdartikel in het tijdschrift waarin de studie is afgedrukt, heeft als veelzeggende kop: The Universal and Timeless Medicine for Healthspan. Dus als je ze nog niet had, is het nu toch echt tijd om ze aan te schaffen: een paar stijlvolle hardloopschoenen!

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is hoofdredacteur van Life Unlimited. Als journalist is  hij al 30 jaar gespecialiseerd in healthy aging en schreef de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

Verwante onderwerpen

Krachttraining verlengt leven