Weten

Nieuw: probiotica voor de huid

Onlangs bracht een Belgisch biotechbedrijf huidverzorgingsproducten met levende probiotica op de markt. Een wereldprimeur. De bacillen bestrijden puistjes, schimmelinfecties en straks misschien ook rimpels…

We dragen allemaal zo’n anderhalve kilo micro-organismen met ons mee, het zogenaamde microbioom. Niet alleen je darmen worden bewoond, ook op je huid is het een drukte van belang. Er leven daar tien- tot honderdduizend bacteriën per vierkante centimeter. Van de darmflora is bekend dat ze een cruciale rol voor onder meer het immuunsysteem speelt, maar ook de micro-organismen op de huid blijken belangrijk te zijn. Ze helpen de huidbarrièrefunctie in stand te houden, gaan infecties tegen, bestrijden vrije radicalen en het lijkt erop dat ze zelfs het ontstaan van rimpels kunnen vertragen. Dit kun je lezen in Masterplan huid&haar, in het hoofdstuk ‘Houd je microbioom in stand’. Daarin vertelt Daan de Wit dat het de knapste koppen in de cosmetische industrie nog niet is gelukt om levende probiotica in crèmes te verwerken. Maar de inkt van dit bookazine was nog niet droog, toen het Belgische biotechbedrijf Yun onlangs een aantal huidverzorgingsproducten lanceerde met probiotica die alive and kicking zijn. Een wereldprimeur. De levende bacteriën zitten verpakt in microcapsules die oplossen als je het product aanbrengt. Zodra de bacteriën vrijkomen, worden ze vanuit een soort sluimertoestand actief door contact met water op de huid.

Probiotica tegen puistjes

Microbioloog en bio-ingenieur prof. dr. Sarah Lebeer van de Universiteit van Antwerpen was bij de ontwikkeling betrokken. Ze beschikt over een biobank met honderden soorten lactobacillen en daaruit selecteerde zij drie soorten voor de huidproducten van Yun. ‘Ze zijn speciaal geschikt voor het bestrijden van acné en schimmelinfecties,’ vertelt ze. Op dit moment wordt de effectiviteit van de huidproducten met Lebeers lactobacillen nog getest op twintig patiënten met een milde tot matige vorm van acné en voetschimmel, maar ‘patch testen’ hebben wel al aangetoond dat de producten veilig en niet irriterend zijn, aldus Lebeer.

Probiotica voor de rijpe huid

Dit is een goede ontwikkeling voor mensen met puistjes of/en schimmel tussen de tenen, maar hoe zit het met probiotica tegen huidveroudering? Lebeer bevestigt ons vermoeden dat net als in de darm, met het ouder worden ook de diversiteit van de bacteriesoorten op de huid achteruit gaat. Bovendien neemt de talgproductie af, waardoor de voedingsbodem voor de huidbacteriën verschraalt. ‘Daardoor neemt de kans toe dat slechte bacteriën en schimmels de overhand krijgen en voor problemen gaan zorgen.’ Volgens Lebeer wordt er door verschillende cosmetische bedrijven hard gewerkt aan probioticaproducten die het uitgedunde micro-leven van de ‘rijpere huid’ in oude glorie kunnen herstellen. Nog even geduld dus.

Op dit moment liggen je beste kansen op het handhaven van een gezonde  bacteriepopulatie op de huid, bij het niet eigenhandig uitroeien ervan.  ‘Ons onderzoek laat zien dat veelgebruikte conserveringsmiddelen in huidverzorgingsproducten bacteriën doden, inclusief de vriendelijke soorten die we zo hard nodig hebben,’ zegt Lebeer. Daarom ontwikkelde Yun ook wash-producten en moisturisers die micro-organismen met rust laten.

Bescherm je huid via je darmen

Verder kun je experimenteren met de overal verkrijgbare probiotica voor de darmen. ‘Voldoende overzichtsstudies laten zien dat dit een veelbelovende aanpak is,’ zegt Lebeer. ‘Probiotica voor de darm beïnvloedt ondermeer het immuunssyteem en via die weg ook de huid. Maar of een bepaald type probioticum ook echt iets voor jouw huid doet, hangt af van een reeks factoren, zoals je gezondheidstoestand, je genetische aanleg, je microbioom en meer. Dus of het specifiek voor jou werkt, is onzeker.’ Maar omdat probiotica veilig zijn, kan het volgens Lebeer geen kwaad om met verschillende soorten te experimenteren.

In Masterplan huid&haar adviseert de Amerikaanse dermatoloog dr. Withney Bowe veel voeding te consumeren die rijk is aan potentiële probiotica, zoals (ongekookte) zuurkool, misosoep en komboecha.

Beeld: GIOCONDA Centru de Frumusete

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.

 

 

Masterplan huid&haarMasterplan huid&haar is verkrijgbaar! Als je hem nu bestelt, doen we meteen naar je op de post.

Meer dan dertig topexperts werkten aan dit boek mee en geven praktische adviezen voor je huid en haar op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Dankzij het trefwoordenregister achterin is het een handig naslagwerk. Dit inspirerende boek is een must voor iedereen die er een leven lang goed uit wil blijven zien! BESTEL HIER

Onder (veel) meer in Masterplan huid&haar: tips om vriendelijke bacteriën op je huid in topvorm te houden.