Op zoek naar wetenschappelijk bewijs

0

Column Johan Bolhuis

‘Voor mij komen de supplementen pas op de laatste plaats. Altijd eerst de voeding en leefstijl aanpassen!’

 

Op zoek naar bewijs

Het lijkt zo aantrekkelijk en simpel. Misschien verouderen we sneller doordat we bepaalde voedingsstoffen niet voldoende binnenkrijgen. Slik dagelijks enkele supplementen met deze blijkbaar belangrijke stoffen en je voorkomt diverse verouderingsziekten. 
Maar hoe bepaal je welke supplementen hiervoor geschikt zijn?

 

Dat is helaas niet zo eenvoudig zonder inzicht in wat we verstaan onder goed wetenschappelijk bewijs. Uitkomsten van onderzoek in celkweken of bij muizen zijn minder van belang dan een publicatie waarin de resultaten van diverse onderzoeken bij honderden mensen wordt besproken. Er bestaat dus een soort rangschikking in sterkte van bewijs, mooi weergegeven in de afbeelding.

Als arts maak ik het liefst gebruik van resultaten uit onderzoek uit de bovenste twee lagen van de piramide. Voor ik een supplement voorschrijf, zoek ik eerst uit…

 

Lees het hele artikel via blendle of bestel ons bookazine Masterplan Voeding Vitamine Verjonging en ontdek wanneer geneeskunde gebaseerd is op bewijs, wat Johan Bolhuis zijn tips zijn om gezond oud te worden en langer jong te blijven en mocht je willen beginnen met suppletie tegen veroudering dan geeft Johan zijn persoonlijke lijstje.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Schijf je in op onze nieuwsbrief!

De ontwikkelingen op het gebied van healthy aging gaan adembenemend snel! Met onze nieuwsbrief ontvang je de nieuwste inzichten en adviezen vers van de pers in je mailbox.

E-gidsen met de nieuwste adviezen voor je gezondheid

Onze E-gidsen bevatten gezondheidsadvies op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Omdat de ontwikkelingen snel gaan, worden ze regelmatig geactualiseerd. Na eenmalige betaling kun je via je eigen account  altijd de laatste versie van je aangeschafte E-gidsen downloaden. Eenmaal betalen =  een leven lang up to date!  Ga naar de webshop