Weten

Wetenschapper: ‘Neem melatonine bij corona’

Meer dan 140 studies hebben laten zien dat het slikken van ‘slaaphormoon’ melatonine zinvol en veilig is als je corona onder de leden hebt. Dat stelt de vooraanstaande expert professor Russel Reiter in een recente review.

Iedereen kent melatonine als het ‘slaaphormoon’. En inderdaad, melatonine druppelt uit de pijnappelklier (een kliertje in de hersenen) als het donker is en zorgt ervoor dat je dan goed kunt inslapen. Heb je moeite om in slaap te komen, al dan niet door een jetlag, dan kan een tabletje je over de drempel naar dromenland helpen. Uiteraard is het met het oog op de weerstand van groot belang dat je goed slaapt.

Metatonine reguleert de afweer

Melatonine heeft echter veel meer in zijn mars dan het  vermogen je slaperig te maken. Het hormoon blijkt onder meer ook een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer te zijn en heeft een grote regulerende invloed op het immuunsyteem[bron]. Immuuncellen, zoals T-lymfocyten, natural killer cellen, eosinofielen en mestcellen beschikken over speciale receptoren voor het hormoon. Er zijn zelfs aanwijzingen dat immuuncellen hun eigen melatonine produceren [bron].

Wetenschappers moedigen gebruik van melatonine aan

Sinds SARS-CoV-2 zijn angstwekkende kop opstak, is er een reeks onderzoeken naar het effect van melatonine als tegengif opgestart. In een recent overzichtsartikel schrijft de vooraanstaande melatonine-onderzoeker professor Russel Reiter samen met collega’s: ‘Wij moedigen het gebruik aan van het antioxidant en de ontstekingsremmer melatonine als mogelijke tegenmaatregel tegen een SARS-CoV-2-infectie. Meer dan 140 wetenschappelijke publicaties hebben melatonine aangewezen als een waarschijnlijk nuttig middel om deze ziekte te behandelen. Melatonine heeft pan-antivirale effecten en vermindert de ernst van virale infecties en vermindert de sterfte van dieren die besmet zijn met talrijke virussen, waaronder drie verschillende coronavirussen. Wanneer ernstig geïnfecteerde COVID-19-patiënten alleen of in combinatie met andere geneesmiddelen met melatonine werden behandeld, verminderden deze behandelingen de ernst van de infectie, het sterftecijfer en de duur van de ziekenhuisopname. Het vermogen van melatonine om SARS-CoV-2 infecties te stoppen kan de overbelasting van de gezondheidszorg verminderen door de noodzaak van ziekenhuisopname te beperken. Belangrijk is dat melatonine een hoog veiligheidsprofiel heeft over een breed scala van doses en geen significante toxiciteit heeft [bron].’

Helaas gaat de productie van melatonine in onze hersenen achteruit als we ouder worden. Volgens Russel zou dit deels kunnen verklaren waarom ouderen meer van het coronavirus te vrezen hebben dan jongeren.

In de E-gids Versterk je afweer vind je vanaf pagina 31 informatie over hoe je melatonine kunt inzetten om je afweer te ondersteunen en corona te temmen.

Tekst: Pim Christiaans | Life Unlimited

Boeiende blog? Door hem te delen steun je deze site!

€5,95 – E-gids

Een griep- of coronavirus dat een gezonde tiener een paar dagen van de straat houdt, kan iemand van tachtig de das om doen. Dat komt omdat het afweersysteem net als onze organen ten prooi valt aan veroudering. Een verouderd immuunsysteem rekent ook minder goed af met kankercellen en kan per vergissing verkeerde cellen gaan aanvallen, met autoimmuunziekten zoals reuma en coeliaki tot gevolg. Houd je afweer daarom in topvorm en geef het een steuntje in de rug met natuurlijke afweerboosters. In deze e-gids vind je de nieuwste adviezen om je afweer een lang leven lang in topvorm te houden.

 

Verwante blogs