Weten

Prikken ja of nee?

Je verkleint er het risico op ziekteverschijnselen mee, maar riskeert bijwerkingen. Weet jij al of je een prik tegen covid-19 laat zetten? In de e-gids ‘Prikken ja of nee?’ behandelt onderzoeksjournalist Daan de Wit alle voors en tegens van een covid-19 vaccinatie. Als je het uit hebt, ben je in staat een goed geïnformeerde keuze te maken.

Vorige week ontving ik een uitnodiging van het RIVM om mij tegen corona te laten vaccineren. Het vaccin van AstraZeneca ligt op mij te wachten bij mijn huisarts omdat ik de zestig ben gepasseerd.

Een paar dagen na ontvangst van de uitnodiging werd de prikcampagne met dit vaccin voor de tweede maal tijdelijk on hold gezet vanwege mogelijk ernstige bijwerkingen. Wat ga ik doen als Hugo de Jonge straks het sein weer op veilig heeft gezet?

Om een besluit over wel of niet vaccineren te kunnen nemen, moet je het risico op gezondheidsschade door corona afwegen tegen het risico op schadelijke bijwerkingen van een vaccinatie.

De kans op nare gevolgen van corona kun je redelijk goed inschatten: volgens het RIVM krijgt grosso modo 98 procent van de besmette mensen hooguit milde ziekteverschijnselen (bron).

Je kunt je persoonlijke risico preciezer bepalen. De universiteit van Oxford ontwikkelde een ‘coronacalculator‘ waarmee je op basis van je leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand je risico op ziekenhuisopname en overlijden kunt uitrekenen. Volgens deze calculator is mijn absolute risico om aan covid-19 te overlijden 0,0231 procent ofwel 1 op 4329. Mijn kans om door corona in het ziekenhuis te belanden is 0,0963 procent ofwel 1 op 1038.  Hoewel klein, is mijn risico verhoogd vanwege mijn gevorderde leeftijd (61). Was ik nog een jeugdige god van dertig geweest, dan zou mijn kans om door corona te sneuvelen volgens deze calculator 0, 0004 procent zijn (1 op 250.000) en maakte ik  0, 046 procent kans ( 1 op 6849) op een ziekenhuisopname.

Is het coronavaccin veilig?

In de uitnodigingsbrief biedt het RIVM mij onder het kopje ‘Is het coronavaccin veilig?‘ de volgende geruststellende woorden:

‘Het vaccin tegen corona is uitgebreid getest. Dat gebeurt bij alle medicijnen en vaccinaties. De veiligheid van het vaccin wordt ook de komende jaren zorgvuldig en kritisch gecontroleerd.’

Inderdaad: er staat niet onomwonden dat het veilig is maar veiligheid wordt wel gesuggereerd. Als schrijvend journalist was ik vol bewondering over de taalkundige lenigheid waarmee hier om een ongemakkelijke waarheid wordt geslalomd.

Feit is namelijk dat de veiligheid van de vaccins op de langere termijn niet is onderzocht. Ook over de effectiviteit op de lange termijn weten we niks.

Dat komt omdat alle ‘fase 3-onderzoeken’ naar coronavaccins die zijn opgezet om één tot drie jaar te duren, vanwege tijdgebrek na enkele maanden zijn afgekapt. 

Daarom zijn de huidige coronavaccins tijdelijk goedgekeurd voor toepassing in noodsituaties, onder voorwaarde dat de fabrikanten gegevens verzamelen over de effectiviteit en bijwerkingen. Vandaar die zin: De veiligheid van het vaccin wordt ook de komende jaren zorgvuldig en kritisch gecontroleerd.

Langetermijnveiligheid coronavaccins niet onderzocht 

Fijn, maar wat heb ik daar aan als ik mijn prik heb opgehaald? Een vaccinatie is een onomkeerbare medische ingreep: als het vaccin erin zit, kan het er niet meer uit.

De geschiedenis leert dat het gruwelijk fout kan gaan met nieuwe geneesmiddelen, ook met vaccins. Arts en epidemioloog Dick Bijl noemde onlangs in het Parool (‘Vaccins en medicijnen te vroeg op de markt brengen kan levens kosten’ ) het verschil tussen geneesmiddelen en vergif ‘flinterdun’. In zijn boek ‘Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad‘ schrijft de Deense arts/onderzoeker Peter Gotzsche dat zelfs van de medicijnen die alle onderzoeksfasen volledig hebben doorlopen, één op de twintig na goedkeuring alsnog van de markt worden gehaald wegens onvoorziene bijwerkingen. En dat ongelukken met geneesmiddelen hard op weg zijn om na kanker en hart- en vaatziekten de derde doodsoorzaak te worden.

Onderzoekers bezorgd over veiligheid van coronavaccins op de lange termijn

In de media worden ze niet of nauwelijks aan het woord gelaten, maar er zijn verschillende wetenschappers die zich zorgen maken over de veiligheid op de lange termijn van de huidige coronavaccins. Zo zijn er aanwijzingen dat de SARS-CoV-2 spike-eiwitten die door de vaccins in ons lichaam worden geïntroduceerd, signaalfuncties in cellen blijvend kunnen veranderen. Dit zou in theorie juist bij gezonde mensen op de langere termijn kunnen leiden tot onder meer pulmonale arteriële hypertenstie (ernstige longaandoening met vaak dodelijke afloop), hartaanvallen en herseninfarcten (bron). 

Ook zijn er aanwijzingen dat als je eenmaal tegen corona bent gevaccineerd, je afweer op hol slaat na aanraking met een nieuwe variant van het virus: ‘Covid-19 vaccines die zijn ontworpen om neutraliserende antilichamen op te wekken, kunnen mogelijke de ontvangers van het vaccin vatbaar maken voor ernstigere ziekte dan wanneer ze niet gevaccineerd zouden zijn.’ (bron)

Wetenschappers die een reeks mogelijke ernstige schadelijke bijwerkingen op de lange termijn van mRNA vaccins (BioNTech/Pfizer, Moderna) beschrijven, concluderen in hun artikel: ‘Experimentele mRNA vaccins zijn geroemd vanwege hun potentiële grote voordelen, maar bevatten ook de mogelijkheid van potentiële tragische en zelfs onvoorziene catastrofale gevolgen.’ (bron)

De eerder genoemde Deense wetenschapper Peter Gotzsche geldt als een autoriteit als het gaat om het beoordelen van de kwaliteit van medisch-wetenschappelijk onderzoek. In een interview antwoordde hij op de vraag of hij zichzelf tegen corona laat vaccineren het volgende:  ‘We weten absoluut niets over de langetermijnschade (…) Mensen in leidinggevende posities in Denemarken zijn naar voren gekomen op tv en verklaarden dat ze zich zullen laten inenten. Aankondigingen zoals deze hebben een enorme invloed op mensen. Daarom zorg ik voor een beetje balans door te verklaren dat ik geen coronavaccin zal nemen, althans nu niet. Ik ben 71 jaar maar ik ben nog in goede conditie en heb geen risicofactoren. Sommige mensen zullen me onverantwoordelijk noemen maar mijn beslissing is gebaseerd op de feiten. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik ernstig en onomkeerbaar schade zou oplopen door een coronavaccin. De situatie is totaal anders voor het mazelenvaccin, waarover we veel meer weten en waarvan ik denk dat we allemaal solidair moeten zijn met andere mensen om immuniteit voor de kudde te verkrijgen.’

Lees eerst ‘Prikken ja of nee?’ over de voor- en nadelen van coronavaccins

Voldoende redenen dus om voorzichtig te zijn met de nieuwe vaccins en je goed te informeren over de voor- en nadelen ervan. Ik adviseer je de e-gids ‘Prikken ja of nee?’ te lezen voor je een besluit neemt. Hierin worden de voors en tegens van de coronavaccins uitgebreid besproken, waardoor je na lezing in staat bent een goed geïnformeerde keuze te maken.

Tekst: Pim Christiaans | Life Unlimited

€ 9,97 – E-gids

Onderzoeksjournalist en incidenteel Life Unlimited-medewerker Daan de Wit springt in het gat tussen verontrustend nepnieuws van antivaxxers en sussende overheidspropaganda met zijn e-boek ‘Prikken ja of nee?’  Op heldere wijze zet hij alle voor- en nadelen van coronavaccins op een rij. 

 

 

 

 

€4,95 – E-gids

Een griep- of coronavirus dat een gezonde tiener een paar dagen van de straat houdt, kan iemand van tachtig de das om doen. Dat komt omdat het afweersysteem net als onze organen ten prooi valt aan veroudering. Een verouderd immuunsysteem rekent ook minder goed af met kankercellen en kan per vergissing verkeerde cellen gaan aanvallen, met autoimmuunziekten zoals reuma en coeliaki tot gevolg. Houd je afweer daarom in topvorm en geef het een steuntje in de rug met natuurlijke afweerboosters. In deze e-gids vind je de nieuwste adviezen om je afweer een lang leven lang in topvorm te houden.

 

 

Gerelateerde onderwerpen

‘Nieuw anti aging-supplement verbetert mogelijk effect vaccin’

Wetenschappers adviseren: ‘Slik vitamine C en D tegen corona’

Harri Hemilä over vitamine C en corona

Vitamine C en corona: de feiten

‘Bewezen: vitamine C helpt tegen verkoudheid’

Vlierbessensap tegen griep

‘Kokosolie beschermt mogelijk tegen coronavirus’

 

 

 

 

 

.