Pim Christiaans
nieuwsflitsen

Veelgestelde vragen over healthy aging beantwoord

Gaan gezond leven en prettig leven samen? Is het remmen van de veroudering duur? Is het ooit aangetoond dat je het verouderingsproces kunt vertragen? Antwoord op veelgestelde vragen over healthy aging.

Af en toe mag ik op televisie of op de radio in het kort (‘kan het nog bondiger Christiaans’!) vertellen en laten zien wat ik allemaal doe voor mijn eigen houdbaarheid. Daarbij keren vaak dezelfde vragen terug. Hier zijn mijn antwoorden.

Wat doe je allemaal om de veroudering te remmen? 

Antwoord: ‘Ik sport vier à vijf keer per week: twee keer 45 minuten krachttraining, één à twee keer twintig minuten hardlopen, één keer een uur yoga; daarnaast wandel en fiets ik veel. Ik let op wat ik eet (maar zondig regelmatig) en volg losjes de principes van het mediterrane dieet. Ik werp viermaal per dag een handje voedingssupplementen in mijn keelgat en last but not least: ik tank een aantal hormonen bij waarvan een arts heeft vastgesteld dat mijn lijf die zelf niet meer in optimale hoeveelheden aanmaakt.

Je slikt veel supplementen, is dat echt nodig?

Antwoord: In mijn boeken leg ik uit hoe je ook met slechts twee of drie vitaminepillen per dag en zonder hormonen prima gezond oud kunt worden (of blijven). Maar als auteur vind ik dat ik zo’n beetje alles moet doen wat ik aan anti-aging mogelijkheden in mijn boeken en blogs opper. En dan doe ik het nog rustig aan. Ik zag een documentaire over de Amerikaanse wetenschapper en uitvinder Ray Kurzweil die 150 vitaminepillen per dag slikt om de gebreken van de ouderdom op afstand te houden.

Vraag: Ben je als houdbare man of vrouw de hele dag met je gezondheid bezig? Antwoord: Deze vraag suggereert dat gezond leven en genieten van het leven elkaar uitsluiten. Genieten van het leven beschouw ik juist als het op een na beste medicijn tegen veroudering. Het beste medicijn is gezond genieten. Daarom heb ik voor mijn boeken richtlijnen verzameld die met een minimale inspanning maximaal rendement geven. Het innemen van supplementen kost niet meer dan tien minuten per dag, sporten op de door mij aanbevolen wijze is al effectief als je het tot drie keer twintig minuten per week beperkt en de heerlijke mediterrane keuken is mijn culinaire inspiratiebron. Verder adviseer ik als medicijn tegen de veroudering onder meer veel seks, weinig stress en veel goede sociale contacten… Hoezo is gezond leven afzien?

Vraag: Is leven als een houdbare man of vrouw niet heel erg duur?

Antwoord: In mijn boeken staan veel maatregelen die niets of weinig kosten. Door eigen keuzes te maken kun je de uitgaven laag houden en toch je gezondheid tegen de knagende tijd beschermen. Maar je kunt ook all the way gaan, zoals ik. Alles bij elkaar (artsenbezoek, lab-testen, voedingssupplementen, hormonen en abonnement fitnesscentrum) ben ik gemiddeld driehonderd tot vijfhonderd euro per maand kwijt. Ik zie dat als een goede investering in mijn toekomst.

Vraag: Je kunt het verouderingsproces toch helemaal niet beïnvloeden?

Antwoord: Er is geen twijfel over mogelijk dat je manier van leven bepaalt hoe en hoe snel je veroudert. Een bewijs dat life style in grote mate bepaalt hoe je veroudert, kwam van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) met de presentatie van het rapport ‘Preventie van Welvaartziekten’. Daarin wordt geconstateerd dat er grote verschillen in levensverwachting zijn tussen laag- en hoogopgeleiden. Laag opgeleide mannen bereiken een gemiddelde leeftijd van 74,1 jaar, hoog opgeleide mannen een leeftijd van 81,4. Laag opgeleide vrouwen worden gemiddeld 78,9 jaar, hoogopgeleide vrouwen gemiddeld 85,3. Nog groter is het verschil in het aantal jaren dat iemand in volle gezondheid leeft. Laagopgeleide mannen en vrouwen beginnen gemiddeld al vanaf hun 52-ste te kwakkelen, hoogopgeleiden mannen en vrouwen pas vanaf hun 72-ste. Een verschil van twintig jaar! De oorzaak van de veel langzamere veroudering van hoogopgeleide personen wordt toegeschreven aan de gezondere life style: in tegenstelling tot laagopgeleide Nederlanders eet men beter, beweegt men meer, rookt men minder en is er sprake van minder alcoholmisbruik. Allemaal maatregelen die het verouderingsproces aantoonbaar vertragen. Volgens bijvoorbeeld dit onderzoek uit 2008 kun je veertien jaar langer leven dankzij de genoemde gezonde gewoontes.

Vraag: Gezond eten, weinig alcohol drinken, stoppen met roken en veel bewegen, meer kun je toch niet doen om ouderdomskwalen uit te stellen?

Antwoord: Dat deze maatregelen je kans op een lang en gezond leven vergroten, was veertig jaar geleden al min of meer bekend. Maar de medische wetenschap is niet op 1 januari 1977 knarsend tot stilstand gekomen. De kennis over ziekte, gezondheid en veroudering is sindsdien juist spectaculair toegenomen. En dus zijn er nu ook veel meer mogelijkheden om je gezondheid actief te beschermen dan veertig jaar geleden. Wat zou je ervan vinden als je de nieuwste smartphone bestelt en je krijgt een bakelieten draadtelefoon met draaischrijf thuisbezorgd? Ook dan redeneert toch niemand dat je veertig jaar technologische ontwikkelingen kunt negeren omdat je in de jaren zeventig ook al prima kon bellen?  Goed eten, weinig alcohol drinken, niet roken en veel bewegen, het zijn inderdaad prima leefregels die je gezonde levensduur met twintig jaar kunnen verlengen. Wat vier decennia aan medische research vanaf 1975 aan extra adviezen voor nog meer gezonde levensjaren heeft opgeleverd, lees je onder meer in het boek  Check je houdbaarheid dat ik samen met Hanny Roskamp schreef en op deze blog.

VraagNeem je geen risico’s met alle middelen die je slikt, spuit en smeert om langer jong te blijven?

Antwoord: Natuurlijk neem ik risico’s, maar niks doen is in mijn ogen riskanter omdat je dan de veroudering vrij spel geeft. De risico’s die ik neem acht ik bovendien klein. Veel kleiner dan bijvoorbeeld de risico’s van roken, overmatig alcoholgebruik en ongezond eten. En ook kleiner dan de risico’s van cholesterolverlagers, bloedverdunners, antidepressiva, medicijnen tegen ADHD en andere pillen die door honderdduizenden (miljoenen!) worden geslikt alsof het niks is. Belangrijk is wel dat ik alles zoveel mogelijk onder begeleiding van een arts doe en jaarlijks uitgebreide check ups doe. Ik raad dus niemand aan op eigen houtje  mijn slik- en smeergewoontes over te nemen.

Vraag: Zijn er geen risico’s verbonden aan het slikken van voedingssupplementen? Antwoord: Risico’s zijn nooit helemaal uit te sluiten, maar ik denk dat de voordelen van voedingssupplementen zwaarder wegen dan de eventuele nadelen. Soms beweert een wetenschapper of arts dat ‘bewezen’ is dat het slikken supplementen niks aan je gezondheid toevoegt en dat het zelfs schadelijk is. Zo zei iemand eens op tv dat onderzoek heeft aangetoond dat antioxidanten kankerverwekkend zijn. Weinig mensen beseffen dat de expert in kwestie in zo’n geval slechts zijn persoonlijke mening uit. De effecten van voeding en voedingsstoffen op de gezondheid zijn zo complex, dat het vrijwel onmogelijk is om op dit terrein iets keihard te bewijzen. Er is in de afgelopen decennia jaar een enorme berg van elkaar tegensprekende onderzoeksresultaten ontstaan die voor verschillende uitleg vatbaar zijn. Tegenover elke wetenschapper of arts die roept dat het riskant en zinloos om vitaminepillen te slikken, is een andere wetenschapper of arts te zetten die zegt dat het juist goed is. Ik geef toe dat wetenschappers die pro supplementen zijn, nu nog de minderheid vormen. Maar dit zegt niets. De medische geschiedenis wemelt van de voorbeelden van ideeën en meningen die eerst door de meerderheid zijn verworpen en vervolgens algemeen zijn  aanvaard. Het idee dat een arts zijn handen moet wassen voor hij een patiënt onderzoekt of opereert, werd in eerste instantie weggehoond…

Vraag: Is het niet gewoon een uiting van een midlife crisis, dat gedoe met anti aging? Antwoord: Natuurlijk! Ik verkeer al sinds mijn 35ste in een midlife crisis. Volgens mij geldt dat niet alleen voor mij. De ‘permanente midlife crisis’ is wat mij betreft de natuurlijke staat van de moderne man en vouw. Vanaf de eerste tekenen van veroudering word je in onze samenleving geconfronteerd met de nadelen daarvan. Jong is in de mode, oud is uit. Sommige mannen proberen hun jeugd te verlengen met een te snelle auto en/of een te jonge vriendin. Ik doe het door mijn lichaam en geest zo lang mogelijk jong en gezond te houden. Elke crisis kan een inspiratiebron zijn…

Pim Christiaans | Life Unlimited

Lees ook:

Hoe testosteron mij jonger maakte (persoonlijk verslag van mijn eerste ervaringen met testosteron)