Weten

Antioxidanten luteïne en zeaxanthine beschermen je ogen tegen beeldschermstress

Wie kent het niet na another day behind the screen: vermoeide ogen, hoofdpijn een stijve nek en wazig zien? Grote kans dat een overdosis blauw licht van je beeldscherm de oorzaak is. Op de lange termijn kan ‘beeldschermstress’ je ogen permanent beschadigen. Er is hoop: volgens een recente studie bieden de antioxidanten zeaxanthine en luteïne bescherming.

Achter in je oog bevindt zich de gele vlek ofwel ‘macula’, het centrale deel van het netvlies waarmee we scherp zien en details kunnen onderscheiden. Bij veel mensen raakt de gele vlek op latere leeftijd aangetast, waardoor ze wazig gaan zien en uiteindelijk vrijwel blind kunnen worden. ‘Maculadegeneratie’ heet die ramp en het is de belangrijkste oorzaak van (gedeeltelijke) blindheid bij ouderen. Het geel in de gele vlek is te danken aan pigmenten die daar zitten om het netvlies tegen de schadelijke inwerking van licht te beschermen. Het gaat om luteïne en zeaxanthine, twee stofjes met krachtige antioxidante eigenschappen. Het lichaam kan ze niet zelf maken en haalt ze uit voeding. Rijke bronnen zijn eidooiers, maïs, paprika en groene groente, vooral spinazie, spruitjes en boerenkool. Aangetoond is dat bij mensen die een leven lang veel luteïne en zeaxanthine-rijk voeding eten, minder vaak maculadegeneratie voorkomt (studie). Ook is aangetoond dat je het gehalte van de beschermde pigmenten in de gele vlek gericht kunt verhogen door een supplement met luteïne en zeaxanthine te slikken (studie).

Luteïne en zeaxantine beschermen tegen beeldschermlicht

Niet alleen UV-stralen uit zonlicht zijn een belasting van je gele vlek, maar ook het blauwe licht van beeldschermen en smartphones. Nu in de afgelopen tien jaar onze ‘beeldschermtijd’ explosief is gestegen, maken wetenschappers zich zorgen over de gevolgen voor onze ooggezondheid. Wie kent het niet na another day behind the screen: vermoeide ogen, koppijn, stijve nek, wazig zien?

Amerikaanse wetenschappers besloten grondig te testen of een supplement met luteïne en zeaxanthine de impact van beeldschermlicht kan verminderen (artikel). Dat deden ze met 46 vrijwilligers die ten minste zes uur per dag achter een beeldscherm doorbrachten – tegenwoordig zijn die in overvloed op studentencampussen te vinden. Gedurende een half jaar slikten ze een supplement met luteïne en zeaxanthine of een placebo. Halverwege en aan het einde van die periode werden ze aan een batterij oogtesten onderworpen, terwijl er ook werd gekeken naar de slaapkwaliteit en het voorkomen van hoofdpijn. Op al deze fronten scoorden de supplementen-slikkers aanzienlijk beter dan de placebo-slikkers. Deze studie werd betaald door een supplementenproducent, maar de studie is goed uitgevoerd en de resultaten sluiten aan bij een groeiende stapel andere studies.

Dus: geen slecht idee om dagelijks een flinke dosis luteïne- en zeaxanthine-rijke groente te consumeren. In Masterplan voeding, vitaminen, verjonging staat het recept van een smoothie die er vol mee zit. Of voeg een pot met luteïne en zeaxanthine-capsules aan je supplementenverzameling toe.

 

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.

 

 

Masterplan huid&haarMasterplan huid&haar is verkrijgbaar! Als je hem nu bestelt, doen we hem meteen naar je op de post.

Meer dan dertig topexperts werkten aan dit boek mee en geven praktische adviezen voor je huid en haar op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Dankzij het trefwoordenregister achterin is het een handig naslagwerk. Dit inspirerende boek is een must voor iedereen die er een leven lang goed uit wil blijven zien! BESTEL HIER

 

 

Bewaren