testosteron
Weten

Testosteron bijtanken? Kies de juiste hormoonspecialist!

Alles over testosteron, het hormoon dat een man energiek, optimistisch, scherp, sterk en sexy houdt. Deel 3 van Stoomcursus testosteron gaat over de verschillende visies van hormoonspecialisten op testosterontherapie.

15.000. Dat is het aantal mannen in Nederland dat in 2013 vanwege een lage testosteronspiegel met testosteron werd behandeld. In 2009 waren dat er 11.000, dus er is sprake van een stijgende trend. Een behandeling waarbij een hormoonspecialist  je mannelijke oersap omhoog stuwt, lijkt nu bijna gewoon, terwijl mannen er honderd jaar geleden alleen nog maar van konden dromen.

1935 is een jaartal dat het verdient in elk mannenbrein te worden bebeiteld. Dat jaar slaagden wetenschappers aan de universiteit van Amsterdam er als eersten ter wereld in om het mannelijke geslachtshormoon testosteron te isoleren. Voor dit huzarenstukje werd een indrukwekkende veestapel opgeofferd, want om 20 mg testosteron te bemachtigen, moesten de onderzoekers 20 kilo stierenballen uitkoken. Maar goed dat Zwitserse wetenschappers later dat jaar uitvonden hoe het hormoon nagemaakt kan worden. Nu is het een goedkoop en alom verkrijgbaar goedje.

Testosteron vermindert langzaam

Dat is meer dan fijn, want vanaf ongeveer je veertigste produceren je ballen steeds minder testosteron. Dit verouderingsproces verloopt zo geleidelijk, dat er meestal niet een duidelijke ‘penopauze’ aan is te wijzen. In plaats daarvan maken sommigen van ons een sluipende metamorfose door van vrolijk haantje tot grommende zeurpiet met een ingekakt libido. Hoe anders voltrekt zich de hormonale verandering bij vrouwen. Als zij ergens tussen de 45 en 60 is, stoppen haar eierstokken vrijwel van de ene op de andere dag met het produceren van het geslachtshormoon oestrogeen, de vrouwelijke tegenhanger van testosteron. Deze abrupte drooglegging kan begeleid worden door opvliegers, huilbuien, hartkloppingen… Sinds jaar en dag kunnen vrouwen daarom de scherpe kantjes van deze fase laten wegpoetsen met behulp van hormoontherapie. Omdat de doorgaans subtiele symptomen van een testosterontekort bij mannen sprekend op normale veroudering lijken, is bijtanken op doktersvoorschrift voor de ingedutte maar verder gezonde veertigplusser minder vanzelfsprekend. Bovendien debatteren wetenschappers nog over nut en veiligheid van testosterontherapie. Qua bereidheid om een tobbende vijftiger hormonen mee naar huis te geven, kun je hormoonspecialisten indelen in drie categorieën: de conservatieven (de meerderheid), de liberalen (groeiende minderheid) en de radicalen (fel bekritiseerde splintergroepering). Dus weet bij wie je aanklopt voor testosteronhulp!

De conservatieve hormoonspecialist

‘Als je maar oud genoeg wordt, is de kans groter dat je een lage testosteronspiegel krijgt, maar of je problemen daardoor worden veroorzaakt is daarmee niet gezegd, ’ zegt Pim de Ronde, internist gespecialiseerd in de testosteronhuishouding van mannen. Als echte (zelfbenoemde) conservatief wijst hij op het mysterieuze fenomeen dat veel mannen met een lage testosteronspiegel nergens last van hebben terwijl er ook talloze mannen met een torenhoge testosteronspiegel zijn waar desondanks alle fut uit is. ‘Dus welke rol testosteron nou precies bij het humeur en libido speelt, is nog niet uitgekristaliseerd,’ aldus De Ronde. ‘En de vraag is: doe je meer kwaad dan goed door testosteron te geven? Tot nu toe zijn er nog niet echt schadelijke effecten gevonden van testosteronsuppletie, maar of het echt veilig is op de lange termijn weten we niet zeker.’

 

De liberale hormoonspecialist

Volgens de Amerikaanse hormoonarts en Harvard-wetenschapper Abraham Morgentaler, is afdoende aangetoond dat het onder medische begeleiding verhogen van de testosteronspiegel veilig is. Hij stelt dat als een man symptomen van een testosterontekort heeft hij– ongeacht zijn bloedspiegel – testosteron kan gaan gebruiken. Knapt hij ervan op, dan is daarmee aangetoond dat de klachten dús door een te lage testosteronspiegel werden veroorzaakt. Eén plus één is twee, toch?

Niet helemaal. ‘Probleem is dat testosteron een mythische klank heeft,’ zegt Pim de Ronde. ‘Als je een man testosteron voorschrijft, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Dus een placebo-effect heb je al snel. Bovendien voelen vrijwel álle mannen zich beter als je ze testosteron geeft. Ben je dan met testosteron een ziekte aan het behandelen, of gebruik je het als een soort lifestyle drug?’ Nou en, denken de liberale artsen dan.

De radicale hormoonspecialist

‘Ook als je geen symptomen hebt of denkt te hebben, moet je een lage testosteronspiegel corrigeren,’ vindt Thierry Hertoghe, ‘anti-aging-arts’ te Brussel. ‘Onder een lage testosteronspiegel versta ik alles wat beneden het niveau van een gezonde twintigjarige man ligt. Dus vrijwel álle mannen vanaf de veertig komen in aanmerking voor hormoontherapie. Een testosterontekort niet behandelen is medisch onverantwoord, want het hormoon beschermt je gezondheid op alle fronten, van botontkalking tot diabetes en aderverkalking. Dat is al lang bewezen in de praktijk: jonge mannen zitten vol hormonen en zijn gezond en viriel, oude mannen hebben hormonale tekorten en kampen met ziekten en een verminderde sex drive. Herstel je de hormoonspiegels, dan knappen ze op.’

Zie ook:

Stoomcursus testosteron deel 1: het brein

Stoomcursus testosteron deel 2: houd je T op peil met natuurlijke middelen

Tekst: Pim Christiaans / Life Unlimited

De testofactor€ 24,95   BESTEL NU

(Geen verzendkosten)

Of het nou gaat over gewicht, geheugen, seksdrive, spierkracht of energie: elke man staat van top tot teen onder controle van zijn hormonen. Door je hormonen te beheersen, beheers je jezelf. De Testofactor biedt een complete aanpak om op natuurlijke wijze je testosteron te boosten en je andere hormonen beter op elkaar af te stemmen. Hierdoor word je scherper, strakker, sterker en fitter. Zelfs je daadkracht en stressbestendigheid kunnen toenemen.