articles-vertical-menu/supplementen

Luchtvervuiling? Bescherm jezelf met visolie!

Je kunt er nauwelijks nog aan ontsnappen: luchtvervuiling die je gezondheid aantast en zelfs aan je levensduur knabbelt. Toch ben je niet helemaal weerloos. Er zijn aanwijzingen dat visolie de schade van smog beperkt.   

Luchtvervuiling wordt in verband gebracht met hart-en vaatziekten, hersenbloedingen, dementie, geestesziekten, verminderde intelligentie, beboortedefecten, diabetes, nierziekten en zelfs voortijdige huidverouderng. De schadelijkste onderdelen van vieze lucht zijn microscopische kleine stofdeeltjes ofwel ‘fijnstof’, roet (samenklonterterende fijnstofdeeltjes) en koolstofdioxide. Uit meetgegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de lucht in Nederlandse steden er behoorlijk vol van zit. De luchtkwaliteit is weliswaar verbeterd ten opzichte van de jaren zeventig en tachtig en valt onder de officiële EU-grenswaarden, maar echt blij word je er niet van. Ook het RIVM klinkt verontrust:

In Nederland leven jaarlijks enige duizenden mensen enkele dagen tot maanden korter door kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijn stof. Het gaat vooral om ouderen en mensen met hart-, vaat- of longaandoeningen. Gezondheidseffecten van fijn stof kunnen ook optreden door langdurige blootstelling aan lagere concentraties. Ook als de concentraties onder de Europese grenswaarden liggen, treden nog steeds gezondheidseffecten op. Levenslange blootstelling in deze vorm kan leiden tot blijvende gezondheidseffecten zoals verminderde longfunctie, verergering van luchtwegklachten en vroegtijdige sterfte aan met name luchtwegklachten en hart- en vaatziekten. Aldus het RIVM.

In ons boek Masterplan huid&haar vertelt de vooraanstaande Duitse wetenschapper Jean Krutmann dat stadslucht zoals die in Nederlandse steden wordt gemeten de huid kan aantasten. Om zijn verhaal te illustreren, hebben we kaarten van het RIVM afgedrukt waarop concentraties van fijnstof en koolstofdioxide staan aangegeven. Dat is schrikken: zelfs op het platteland ben je niet veilig want ook de intensieve veehouderij (lees bioindustrie) produceert veel fijnstof.

Kun je dan niks doen behalve naar een waddeneiland vluchten? Gelukkig wel. Krutmann heeft allerlei tips om de huid te beschermen en ontwikkelde een huidcrème tegen smog. Maar je kunt jezelf ook diepgaander beschermen.

Er zijn al langere tijd aanwijzingen dat visolie de schade van vieze lucht beperkt. Luchtvervuiling veroorzaakt onder meer schade via de vorming van vrije radicalen, de agressieve moleculen die celstructuren en DNA kunnen beschadigen. Omgea-3 vetzuren versterken de werking van enzymen die deze vrije radicalen in het lichaam kunnen wegvangen. Bovendien gaat visolie chronische stille ontstekingen tegen.

Alweer bijna tien jaar geleden,  in 2008,  wilde een internationaal onderzoeksteam weten of supplementen met essentiële vetzuren beschermend werken tegen de schadelijke effecten van luchtvervuiling. In de lucht rondom en ín een bejaardentehuis in Mexico-stad werd veel fijnstof gemeten, waaruit de onderzoekers concludeerden dat de bewoners voortdurend aan de schadelijke stofdeeltjes waren blootgesteld. 52 Bewoners (gemiddeld 76,5 jaar oud) kregen gedurende vier maanden elke dag of een supplement met twee gram visolie of een supplement met twee gram soja-olie te slikken. Bloedanalyse wees vervolgens uit dat er dankzij de supplementen sprake was van verminderde schade door vrije radicalen. De capsules met visolie hadden een duidelijk sterker effect dan de capsules met soja-olie.

‘Deze resultaten zijn gebaseerd op een beperkte groep proefpersonen, maar we denken desalniettemin dat essentiële vetzuren een belangrijke rol spelen bij de invloed van fijnstof op de gezondheid,’ schrijven de onderzoekers. Kortom, ze denken dat het slim is om extra essentiële vetzuren te slikken, en dan vooral visvetzuren, als je veel vervuilde lucht inademt.

Een experiment in 2012  ondertstreept deze conclusie. 29 Proefpersonen van middelbare leeftijd (gemiddeld 58-jaar) slikten vier weken visoliesupplementen of een placebo (nepmiddel) en werden vervolgens twee uur in een afgesloten kamer aan vieze lucht blootgesteld. Uit allerlei metingen bleek dat van degenen die visolie hadden geslikt het hart en de vaten het minst onder de vervuilling hadden geleden.

En dan is er nog een recent gepubliceerd onderzoek met muizen, waarmee is aangetoond dat omega-3-vetzuren de chronische stille onstekingen en de oxidateve stress  voorkomen die gepaard gaan met luchtvervuiling. ‘Ik zou zeker het innemen van  visvetzuren aanbevelen om de effecten van luchtvervuiling tgen te gaan,’ zei de onderzoeksleider in een interview. ‘Omega-3-vetzuren staan er om bekend dat ze veel andere gezondheidsvoordelen hebben. Een belangrijjk punt is dat visolie geen medicijn is maar een voedingstof met veel voordelen.’  De dosis omega-3-vetzuren die hij zijn muizen voerde, komt naar mensen vertaald neer op twee tot vier gram per dag.

 

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.

 

Verwante berichten

Visolie om af te vallen

Visolie tegen depressie

Hoe voorkom je ouderdomsvlekken door luchtvervuiling?

Op 14 mei wordt Masterplan huid&haar gelanceerd. Als je hem nu bestelt, doen we hem al op 7 mei naar je op de post.

Meer dan dertig topexperts werkten aan dit boek mee en geven praktische adviezen voor je huid en haar op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Dankzij het trefwoordenregister achterin is het een handig naslagwerk. Dit inspirerende boek is een must voor iedereen die er een leven lang goed uit wil blijven zien! BESTEL HIER

Onder (veel) meer in Masterplan huid&haar: tips om je huid tegen luchtvervuiling te beschermen.