Visolie en vitamine D tegen depressie

1

Omega 3 en vitamine D versterken de positieve effecten van antidepressiva. Dat blijkt, voor het eerst, uit onderzoek.

Goed nieuws voor de ruim een miljoen mensen dat in Nederland een antidepressivum slikt. Deze groep groeit al jaren, zeker onder ouderen. Vitamine D en Omega 3 afkomstig van eieren, vette vis of simpelweg visoliecapsules kunnen hen een steun in de rug zijn. Overigens net als bij mensen die geen antidepressiva nodig hebben en hun gezonde brein zo lang mogelijk in topconditie willen houden. Omega-3-vetzuren leveren een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de hersenen en aan een goed gemoed: ‘Tal van onderzoeken hebben dat laten zien’, zegt Jerome Sarris van de universiteit van Melbourne. Maar zijn onderzoek, gedaan in samenwerking met de Amerikaanse Harvard-universiteit, neemt de wetenschap een stap verder, en op een heel praktische manier: ‘Honderden miljoenen mensen wereldwijd nemen antidepressiva. Er is met deze nieuwe gegevens een goede mogelijkheid om de geestelijke gezondheid te bevorderen van mensen die onvoldoende reageren op antidepressiva.’

Het werk van Sarris en zijn team valt op en staat deze maand op de cover van het prestigieuze American Journal of Psychiatry. Hij zit op dezelfde golflengte als Drew Ramsey, van de Amerikaanse Columbia-universiteit. Ramsey, een arts en psychiater, deed onderzoek naar essentiële voedingsstoffen voor het brein, als het gaat om het voorkomen of behandelen van depressie. De nog niet gepubliceerde uitkomst ervan toont het belang van omega 3 en vitamine D, maar verder ook van magnesium, calcium en meerdere B-vitamines, voedingsstoffen waarvan veel mensen onvoldoende binnen krijgen. Wie zijn kansen wil vergroten op gezond oud worden, zonder depressie of zelfs dementie, zet op tafel wat Ramsey adviseert: vooral groene groente, orgaanvlees, wild, walnoten en pecannoten, donkere chocolade, schaaldieren, inktvis, zalm en sardines. Ramsey, een groot fan van groene groente en de auteur van het boek ’50 tinten boerenkool’, was vegetariër, maar zegt zich beter te voelen bij de voeding die hij tegenwoordig adviseert, waaronder dus vlees. Dat bevat voedingsstoffen die volgens hem ‘absoluut doorslaggevend zijn’ voor een gezond stel hersenen.

Tekst: Daan de Wit

drew-ramsey400

Drew Ramsey

Schijf je in op onze nieuwsbrief!

De ontwikkelingen op het gebied van healthy aging gaan adembenemend snel! Met onze nieuwsbrief ontvang je de nieuwste inzichten en adviezen vers van de pers in je mailbox.

E-gidsen met de nieuwste adviezen voor je gezondheid

Onze E-gidsen bevatten gezondheidsadvies op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Omdat de ontwikkelingen snel gaan, worden ze regelmatig geactualiseerd. Na eenmalige betaling kun je via je eigen account  altijd de laatste versie van je aangeschafte E-gidsen downloaden. Eenmaal betalen =  een leven lang up to date!  Ga naar de webshop

Plaats een reactie

3 comments

  1. Posted by Yvonne, at Reply

    Al jaren niet lekker in m’n vel, darm- oor – huid- problemen, spieren ook pijnlijk , 63 jr en wil weer .. Leven.. , sporten en lekker voelen?
    Welke supl en welk merk adviseert u?

  2. Posted by Pim Christiaans, at Reply

    Een multi, een supplement met vitamine D3 en visolie en/of minimaal tweemaal per week vette vis eten is een goede start. Helaas kunnen wij geen merken adviseren. Het beste kunt u een orthomoleculair arts of therapeut raadplegen. Adressen vindt u hier: http://www.mbog.nl/therapeuten-artsen. Veel succes!

  3. Pingback: Luchtvervuiling? Bescherm jezelf met visolie! | Life Unlimited