Weten

Visolie en vitamine D tegen depressie

Omega 3 en vitamine D versterken de positieve effecten van antidepressiva. Dat blijkt, voor het eerst, uit onderzoek.

Goed nieuws voor de ruim een miljoen mensen dat in Nederland een antidepressivum slikt. Deze groep groeit al jaren, zeker onder ouderen. Vitamine D en Omega 3 afkomstig van eieren, vette vis of simpelweg visoliecapsules kunnen hen een steun in de rug zijn. Overigens net als bij mensen die geen antidepressiva nodig hebben en hun gezonde brein zo lang mogelijk in topconditie willen houden. Omega-3-vetzuren leveren een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de hersenen en aan een goed gemoed: ‘Tal van onderzoeken hebben dat laten zien’, zegt Jerome Sarris van de universiteit van Melbourne. Maar zijn onderzoek, gedaan in samenwerking met de Amerikaanse Harvard-universiteit, neemt de wetenschap een stap verder, en op een heel praktische manier: ‘Honderden miljoenen mensen wereldwijd nemen antidepressiva. Er is met deze nieuwe gegevens een goede mogelijkheid om de geestelijke gezondheid te bevorderen van mensen die onvoldoende reageren op antidepressiva.’

Het werk van Sarris en zijn team valt op en staat deze maand op de cover van het prestigieuze American Journal of Psychiatry. Hij zit op dezelfde golflengte als Drew Ramsey, van de Amerikaanse Columbia-universiteit. Ramsey, een arts en psychiater, deed onderzoek naar essentiële voedingsstoffen voor het brein, als het gaat om het voorkomen of behandelen van depressie. De nog niet gepubliceerde uitkomst ervan toont het belang van omega 3 en vitamine D, maar verder ook van magnesium, calcium en meerdere B-vitamines, voedingsstoffen waarvan veel mensen onvoldoende binnen krijgen. Wie zijn kansen wil vergroten op gezond oud worden, zonder depressie of zelfs dementie, zet op tafel wat Ramsey adviseert: vooral groene groente, orgaanvlees, wild, walnoten en pecannoten, donkere chocolade, schaaldieren, inktvis, zalm en sardines. Ramsey, een groot fan van groene groente en de auteur van het boek ’50 tinten boerenkool’, was vegetariër, maar zegt zich beter te voelen bij de voeding die hij tegenwoordig adviseert, waaronder dus vlees. Dat bevat voedingsstoffen die volgens hem ‘absoluut doorslaggevend zijn’ voor een gezond stel hersenen.

Tekst: Daan de Wit

3 Comments

Leave a Reply