Pim Christiaans
Weten

‘Mijn eeuwige jeugd’

Voor veel mensen is elke verjaardag vanaf hun vijftigste aanleiding voor somber gemijmer: gemiste kansen, vervlogen dromen, stramme knieën en niet te vergeten verdampende seksuele aantrekkingskracht. ‘Mijn toekomst is korter dan mijn verleden!’ Ha! Niet voor mij. Ik ga 120 jaar jong blijven. Minstens.

Voor mij geen angstvisioenen van rollators, een rammelend kunstgebit en alzheimer. Ik streef ernaar tot ver na mijn honderdste alles te blijven doen wat ik nu graag doe: hard werken, veel sporten, lekker eten en drinken en volop genieten. Mijn eeuwige jeugd stelt mij in staat naar hartelust dromen te blijven najagen en ambities uit te leven. So far, so good. Terwijl sommige van mijn leeftijdsgenoten al gas terugnemen, startte ik na mijn vijfenveertigste een boekenuitgeverij, na mijn vijfenvijftigste een platform over healthy aging (lifeunlimited.nl) en ben ik op mijn 58-ste in deeltijd mensen met niet aangeboren hersenletsten gaan begeleiden. Ik droom van een studie geneeskunde vanaf mijn zeventigste; vanaf mijn tachtigste wil ik romans schrijven en zo rond mijn honderdste is het tijd om mijn geklieder als zondagsschilder naar een professioneel niveau te tillen.

Natuurlijk, ook ik kan morgen onder een vrachtwagen eindigen of een fatale ziekte ontwikkelen. Waar het om gaat is dat ik niet als een verstard konijn in de komplampen van de naderende ouderdom en dood blijf zitten staren. Door goed uit te kijken bij het oversteken en volop gebruik te maken van de laatste medische inzichten, verklein ik de kans om voortijdig aan mijn eind te komen maximaal. Ondertussen laat ik geen middel onbeproefd om lichamelijke en geestelijke aftakeling tegen te gaan.

Mijn eeuwige jeugd begon in 1986, toen ik als journalist de eerste Nederlanders ging interviewen die aan life extension deden. Aanvankelijk vond ik ze mesjogge: schrijver Theo Kars slikte handenvol vitaminepillen en injecteerde zichzelf met allerlei duistere middeltjes; ‘life-extension arts’ Jim Defares vertrouwde mij toe dat er een probleem was met het verlengen van de jeugd: ‘Er zijn zo veel middelen, dat als je niet oppast je de hele dag bezig bent met slikken en spuiten.’

Maar ja, ik werd aangestoken. Wat begon met een vitaminepil bij het avondeten, is ontaard in een dagelijks ritueel van slikken en smeren. Zestien vitaminepillen, een zalf met testosteron en een pil met melatonine voor het slapengaan. Krankzinnig? Misschien, maar ik bevind mij in goed gezelschap. Het Amerikaanse computergenie Ray Kurzweil slikt bijvoorbeeld 150 pillen per dag.

Ik geef het toe: ondanks al die pillen, een strak sportregime en een losjes gehanteerd anti-age-dieet, lijk ik slechts tien minuten jonger dan mijn werkelijke leeftijd. En van de veertigers en vijftigers die ik in 1986 interviewde over hun plan om 120 te worden is er niemand meer in leven – hoewel al deze mannen tot hun laatste snik gezond, actief en alive and kicking zijn gebleven. Maar ik ben op jongere leeftijd met healthy aging gestart dan pioniers als Kars en Defares en ik kan van veel verder ontwikkelde medische kennis gebruikmaken. Ik ga ervan uit dat voor mijn tachtigste verjaardag de eerste geneesmiddelen beschikbaar komen waarmee ik mijn fysieke veroudering op belangrijke onderdelen kan terugdraaien.

Een van de allergrootste wetenschappers van de vorige eeuw, tweevoudig nobelprijswinnaar (en mega-vitamineslikker!) Linus Pauling schreef: ‘De mens is een zichzelf reparerende machine, in principe is hij onsterfelijk.’ De ontwikkelingen in de medische wetenschap gaan snel, wie weet wat er allemaal mogelijk is als ik mijn 120-ste verjaardag vier? Volgens hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp blijven we dankzij betere behandelmethoden steeds langer gezond en is er in principe geen maximum leeftijd voor de menselijke soort. De gemiddelde levensverwachting blijft maar stijgen en niemand weet waar dat eindigt. Maar plannen voor na mijn 120-ste maak ik voorlopig nog niet. Ik blijf reëel.

Pim Christiaans (1959, 55 op de foto) is schrijver en uitgever van boeken over gezondheid en anti-aging. Hij is auteur van onder andere ‘De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd’,  ‘De houdbare vrouw, praktische gids voor een eeuwige jeugd’ en ‘Check je houdbaarheid.’ (uitgeverij CocoBooks)