acetyl-l-carnitine
Weten

Boost je testosteron met carnitine

Alles over testosteron, het hormoon dat een man energiek, optimistisch, scherp, sterk en sexy houdt. In deel 5 van Stoomcursus testosteron: carnitine uit vlees kan je testosteron én je libido een sterke boost geven zonder risico op bijwerkingen.

Tot je laatste snik jong, energiek en bronstig blijven, het is de diepste wens van veel oudere mannen. Wetenschappers werken wereldwijd aan het verwezenlijken van die droom. Het zal geen toeval zijn dat uitgerekend Italianen op het punt van bronstig blijven grote vooruitgang boeken.

Carnitine is populair bij Italiaanse mannen

Een groep onderzoekers van de universiteiten van Rome, Bologna en Ferrara ontdekte een vitamine-achtig stofje dat een turbo-effect aan testosteron kan geven en bovendien een libidobooster is. Het heet carnitine en het zit in vlees. In onze cellen speelt het een belangrijke rol bij de omzetting van voeding in energie. Mensen en dieren maken zelf carnitine aan, maar de productie ervan kachelt achteruit bij het ouder worden. Zelfs als je driemaal per dag een homp vlees zou eten, krijg je op den duur nog niet voldoende carnitine binnen om het oplopende tekort te compenseren. Enter de voedingssupplementenindustrie: carnitine is als hooggedoseerd voedingsupplement verkrijgbaar en komt in twee varianten: acetyl-L-carnitine (ALC) en propionyl-L-carnitine (PLC), ieder met een subtiel andere werking. In Italië zijn de pillen mateloos populair onder veertigplussers sinds Italiaanse onderzoekers in 2004 ontdekten dat de combinatie van ALC en PLC het effect van Viagra versterkt.

Carnitine verhelpt erectieproblemen net zo goed als testosteron

Zoals trouwe testosteron-cursisten weten, kan testosteron-op-recept soms ook helpen bij erectieproblemen. Een van de Italiaanse onderzoekers, de androloog Giorgio Cavallini, was benieuwd of carnitine dit even goed als testosteron zou kunnen. Hij liet mannen van zestig tot zeventig jaar die met haperende erecties kampten, dagelijks twee gram ALC en twee gram PLC slikken. Een tweede groep oudere mannen kreeg elke dag een gel met testosteron te smeren. Carnitine rekende beter dan testosteron af met erectiestoornissen en een ingedut libido. Ook twee andere ouwelullenkwalen verdampten: depressie en vermoeidheid. En dat terwijl testosteron ook al effectief korte metten maakte met deze ellende.

Cavallini vertelt dat gezonde dertigers en veertigers voor het libido-effect beter carnitine kunnen nemen dan testosteron, omdat testosteron bijwerkingen kan geven die bij carnitine uitblijven: ‘Bij de mannen die testosteron hadden gebruikt, was de prostaat iets gegroeid en de productie van enkele andere hormonen onderdrukt; bij de mannen uit de carnitinegroep was daar geen sprake van.’ Daarbij wijst hij het gebruik van testosteron voor oudere mannen niet af. ‘Maar combineer het dan met ALC en PLC, want dat versterkt het effect van testosteron, waardoor je al met een veel lagere dosis krijgt wat je wilt: een beter libido zonder bijwerkingen.’

Cavallini adviseert een dagelijkse dosis van 1000 tot 2000 mg ACL eventueel in combinatie met 1000 tot 2000 mg PLC.

 

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

 

Zie ook:

Stoomcursus testosteron deel 1: het brein

Stoomcursus testosteron deel 2: houd je T op peil met natuurlijke middelen

Stoomcursus testosteron deel 3: Testosteron bijtanken? Kies de juiste specialist!

Stoomcursus testosteron deel 4: Voorkom mannelijke borstvorming

De testofactor€ 24,95   BESTEL NU

(Geen verzendkosten)

Of het nou gaat over gewicht, geheugen, seksdrive, spierkracht of energie: elke man staat van top tot teen onder controle van zijn hormonen. Door je hormonen te beheersen, beheers je jezelf. De Testofactor biedt een complete aanpak om op natuurlijke wijze je testosteron te boosten en je andere hormonen beter op elkaar af te stemmen. Hierdoor word je scherper, strakker, sterker en fitter. Zelfs je daadkracht en stressbestendigheid kunnen toenemen.