Geen categorie,  Weten

O-shot: een jongere vagina voor een prikkie?

Een injectie in je intiemste delen klinkt niet aanlokkelijk. Maar als je zou horen dat een O-shot geen pijn doet en dat daarna je seksleven opvlamt tot ongekende hoogte, zou je het dan overwegen?

De Amerikaanse arts Charles Runels, bijgenaamd Dr. Orgasm, claimt dat een simpele ‘cosmetische’ injectie die veel wordt gebruikt voor gezichtsbehandelingen, je vagina kan verjongen en zo een uigeblust seksleven een boost kan geven. Wereldwijd hebben al 20.000 vrouwen de behandeling ondergaan, meldde onlangs The Guardian. 85 procent naar volle tevredenheid aldus Runels zelf.

O-shot nu ook in Nederland …

Normaal besteden we bij Life Unlimited geen aandacht aan dit soort cosmetische behandelingen, omdat we ons willen beperken tot fundamentele verjonging van lichaam en geest. Maar deze behandeling wordt sinds kort ook in Nederland aangeboden door antiageing artsen (in Rotterdam en in Zwolle) en hij zit op het randje van cosmetisch en preventie. Daarom willen we hem toch bespreken.

Het gaat om een injectie in het vaginale gebied met een  substantie die wordt gewonnen uit je eigen bloed: platelet enriched plasma (PRP). Oftewel bloedplasma met een hoge concentratie bloedplaatjes dat met speciale centrifuge wordt gewonnen.

Voordat je denkt dat we op bezoek zijn geweest bij graaf Dracula: PRP wordt al geruime tijd ingezet om knieklachten als gevolg van slijtage te verlichten, om wondgenezing te stimuleren na operaties en als cosmetische behandeling. Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode om het lichaam aan te zetten tot herstelwerkzaamheden in het behandelde gebied.

Aanmaak van elastine en collageen wordt bevorderd

Bloedplaatjes bevatten namelijk allerlei stofjes (groeifactoren) die in actie komen bij wondgenezing. Het blijkt dat die groeifactoren de stamcellen aanzetten tot actie. En dat bevordert de aanmaak van collageen, elastine en huidweefsel waardoor plaatselijk verjonging en regeneratie tot stand komt.

De gepatenteerde procedure is ontwikkeld door de Amerikaanse cosmetisch arts Charles Runels. Bij vrouwen noemt hij de procedure een O-shot, bij mannen een P-shot. Hij begon ermee op verzoek van een van zijn assistentes, zo verlelt hij. Ze zag welk effect PRP had op de gezichtshuid van cliënten. Ze onderging zelf ook de ‘Vampire-facelift’ en begon zich af te vragen of het zou kunnen helpen om haar vagina strakker te maken nadat ze drie kinderen had gebaard.

Een placebo-effect of een verkooppraatje?

In een boekje dat Runels schreef claimt hij dat vrouwen veel meer zin en plezier in seks melden na het ondergaan van een O-shot. En er zijn zelfs vrouwen die nooit zijn klaargekomen, maar na het O-shot hun eerste orgasme beleefden, beweert hij. ‘Gezonder weefsel leidt tot meer seksueel genot’ volgens Runels. Naar deze spectaculaire effecten heeft hij helaas geen enkele studie gedaan. Met andere woorden, misschien berust zijn constatering op een placebo-effect of is het simpelweg een verkooppraatje.

Bovendien bedient hij zich niet alleen van het O-shot, maar ook van behandeling met (bioidentieke) hormonen, waardoor lastig hard te maken is wat de werkelijke oorzaak is van het verbeterde seksleven dat zijn cliënten melden.

Geen wetenschappelijk bewijs voor de werking

Het Algemeen Dagblad berichtte onlangs vrij skeptisch over het O-shot. Ellen Laan, seksuoloog bij het Amsterdams Medisch Centrum (AMC), zegt dat er ‘geen wetenschappelijk bewijs is dat het werkt’. En volgens de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie komt er bij een leuk seksleven ‘meer kijken dan alleen het lichaam dat goed functioneert’. Ook de Inspectie voor de Volksgezondheid wil er meer over weten en is momenteel bezig om te onderzoeken of deze behandeling eigenlijk wel mag.

Postitieve reacties van vrouwen

Anti-aging arts en plastisch chirurg Rita Kappel uit Zwolle ervaart echter positieve reacties bij haar cliënten zoals het verminderen van incontinentie. ‘Tijdens de procedure bij vrouwen injecteer ik de vaginawand op verschillende plekjes met een kleine hoeveelheid PRP. Tussen de schede en de plasbuis breng ik een relatief grote hoeveelheid aan. Dat trekt stamcellen aan en ter plekke ontwikkelt zich een soort kussentje wat de scherpe kantjes van incontinentie vermindert. Hoesten en niesen geven dan geen urineverlies meer.’

Ook het dunner worden van de schaamlippen kan worden tegengegaan door die een beetje op te vullen met de wondervloeistof, aldus Kappel. ‘En we zien dat enkele cc’s geïnjecteerd in de clitoris het libido en het orgasme verbeteren.’

Enkele cc’s geïnjecteerd in de clitoris

Enkele cc’s geïnjecteerd in de clitoris… we kunnen een gilletje niet onderdrukken. Doet dat geen pijn? ‘Nee,’ verzekert Kappel ons. ‘Voorafgaand aan de behandeling gebruik ik een lichte, plaatselijke verdoving, waardoor je er vrijwel niets van voelt.’

Het effect van de behandeling is optimaal vanaf enkele dagen tot een week na de injecties. Dan hebben de bloedplaatjes hun werk gedaan.

De ‘verjonging’ is helaas niet blijvend: het effect houdt ongeveer een half jaar aan, daarna moet je opnieuw met de schede bloot. De kosten van één behandeling bedragen ongeveer 1000 tot 1250 euro.

Voor mannen is er een P-shot

Vrijwel identiek aan het O-shot is er een P-shot voor mannen. Daarmee zou impotentie en zelfs kromstand kunnen worden aangepakt. Volgens Runels, de uitvinder van de procedure is het meest spectaculaire effect dat de omtrek en lengte van de penis toenemen ‘met wel 20 procent’. Maar net als voor de vrouwen geldt ook hier: of de behandeling écht werkt en of hij eigenlijk wel mag in ons land, moet nog duidelijk worden.

Tekst: Hanny Roskamp / Life Unlimited

 

P.s.

Tijdens het schrijven van dit artikel bleek dat dr. Kappel door het medisch tuchtcollege per 19 mei voor vier maanden voorwaardelijk uit het artsenregister is geschrapt met een proeftijd van twee jaar. Aanleiding was een klacht van een cliënte over de nazorg van een operatie die geen verband houdt met het O-shot en het P-Shot. Hier meer info. En hier is dr. Kappels kant van het verhaal.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply