Coronavirus
Weten

Wetenschapper: ‘Stop met cholesterol verlagende behandeling bij COVID-19’

‘Patiënten met COVID-19 zouden geen cholesterol verlagende medicijnen moeten slikken, omdat cholesterol tegen virusinfecties beschermt.’ Die opvallende bewering doet de Zweedse wetenschapper Uffe Ravnskov in het prestigieuze British Medical Journal.

Uffe RavnskovDat een hoog cholesterolgehalte mogelijk bescherming biedt tegen het coronavirus, is belangrijke informatie voor de meer dan twee miljoen Nederlanders die cholesterol verlagende medicijnen slikken. Ook de massa’s die hun cholesterolwaarde omlaag proberen te dwingen door margarines vol plantensterolen op hun brood te smeren, moeten opletten: In een ingezonden brief aan het British Medical Journal adviseert de Zweedse onderzoeker Uffe Ravnskov COVID-19-patënten die een cholesterol verlagende behandelingen ondergaan, daar in elk geval tijdelijk mee te stoppen.

Ravnskov voert Chinees onderzoek op waaruit blijkt dat patiënten met COVID-19 gemiddeld een laag cholesterolgehalte hebben. Volgens de onderzoeker komt dat waarschijnlijk omdat cholesterol het immuunsysteem ondersteunt door vrijwel alle soorten micro organismen en hun giftige producten onschadelijk te maken. ‘Dit is een weinig bekend feit dat echter op allerlei manieren door meer dan een dozijn onderzoeksgroepen is gedocumenteerd,’ schrijft hij.

Als voorbeeld noemt Ravnskov het feit dat het ‘slechte’ LDL-cholesterol in staat is negentig procent van het gif van de bacterie Staphylococcus aureus onschadelijk te maken. Laboratoriumratten die worden geïnjecteerd met een dodelijke dosis van dit gif, blijven leven als ze ook worden geïnjecteerd met menselijk LDL-cholesterol (bron). Andere studies laten zien dat cholesterol ook virussen tegenwerkt, zoals het herpes simplex virus (koortslip) en het rotavirus (buikgriep).

Ravnskov noemt een meta analyse van negentien studies waarbij in totaal 70.000 sterfgevallen zijn bekeken. Daaruit kwam naar voren dat hoe lager het cholesterolgehalte was, hoe hoe hoger de sterfte door ziekten aan de luchtwegen en het maag-darmkanaal – en daar liggen meestal infecties aan ten grondslag, aldus Ravnskov. Ten slotte voert de Zweedse onderzoeker een studie op waarvoor van meer dan 120.000 mensen de cholesterolwaarde is bepaald. Vijftien jaar later bleken degenen met de laagste cholesterolwaarden beduidend vaker in het ziekenhuis te zijn opgenomen vanwege een infectieziekte dan mensen met hogere cholesterolwaarden.

Ravnskov besluit zijn ingezonden stuk met: ‘Patiënten die een cholesterolverlagende behandeling volgen en aan een levensbedreigende COVID-19 infectie lijden, zouden deze behandeling moeten staken, ten minste tot zij zijn hersteld van de infectie.’

Dat Ravnskov voor schaduwkanten van cholesterolverlagende medicijnen waarschuwt, is niet verrassend. ‘Al meer dan dertig jaar probeer ik het publiek te informeren over de ‘cholesterol gekte’, het idee dat een hoge cholesterolwaarde de oorzaak is van atherosclerose en cardiovasculaire ziekte,’ mailt hij. ‘Gedurende deze jaren hebben veel onderzoekers zich ook gerealiseerd dat dit niet klopt. Tegenwoordig zijn er meer dan honderd wijze collega’s – onder wie veel hoogleraren – lid van onze organisatie THINCS  – die ik ongeveer twintig jaar geleden heb opgezet.’

Ravenskov vervolgt: ‘Echter, het is erg moeilijk om de waarheid te verspreiden omdat de meeste medische tijdschriften en vrijwel alle hoogleraren cardiologie financieel ondersteund worden door Big Pharma. En Big Pharma is gul. Bovendien luisteren krantenjournalisten meer naar hoogleraren cardiologie dan naar onafhankelijke onderzoekers.’

‘Hoog cholesterol is gunstig: hoe hoger hoe beter.’

‘Als je wil schrijven over de cholesterolcampagne, het grootste medische schandaal van de moderne tijd, lees dan de volgende artikelen:

Lack of an Association or an Inverse Association Between Low-Density-Lipoprotein Cholesterol and Mortality in the Elderly: A Systematic Review

LDL-C Does Not Cause Cardiovascular Disease: A Comprehensive Review of the Current Literature

My newsletter about that paper

Tekst: Pim Christiaans

Verwante onderwerpen

-Is het verlagen van cholesterol zinloos?

-Vitamine C en corona: de feiten

-Kokosolie beschermt tegen corona

€4,95 – E-gids

Een griepvirus dat een gezonde tiener een paar dagen van de straat houdt, kan iemand van tachtig de das om doen. Dat komt omdat het afweersysteem net als onze organen ten prooi valt aan veroudering. Een verouderd immuunsysteem rekent ook minder goed af met kankercellen en kan per vergissing verkeerde cellen gaan aanvallen, met autoimmuunziekten zoals reuma en coeliaki tot gevolg. Houd je afweer daarom in topvorm en geef het een steuntje in de rug met natuurlijke afweerboosters. In deze E-gids vind je de nieuwste adviezen om je afweer een lang leven lang in topvorm te houden.

Afbeelding coronavirus: mattthewafflecat van Pixabay