Weten

Is het verlagen van je cholesterol zinloos?

 

Is een laag cholesterol altijd gezonder dan een hoog cholesterol? Dat is wat je zou denken als je luistert naar de officiële adviezen van menig huisarts of cardioloog, maar toch is dat niet de uitkomst van recent onderzoek. 

Voor het onderzoek werd gekeken naar de gegevens van 32.000 oudere hartpatiënten. De onderzoekers ontdekten dat het geen positief effect had op de gezondheid van de patiënten als hun zogenoemde slechte cholesterol met behulp van medicijnen van ‘gemiddeld’ naar ‘laag’ ging. ‘Laag’ betekent in dit geval 1,8 mmol/l. In Nederland is de streefwaarde 2,5 mmol/l of minder en  gebruiken bijna twee miljoen mensen cholesterolverlagende medicijnen (statines).

Het onderzoek verscheen in het toonaangevende medische tijdschrift Jama Internal Medicine waarvan de hoofdredacteur schrijft dat de resultaten bijdragen aan ‘de bestaande discussie’ over cholesterol en statines. Die discussie kreeg onlangs een zetje met het verschijnen van onderzoek dat liet zien dat het gebruik van statines ‘zonde van de tijd’ is. Tot deze opzienbarende conclusie kwamen de onderzoekers omdat zij geen verband vonden tussen ‘slecht’ cholesterol en het sterven aan hart- en vaatziekten door gezonde ouderen.

Sterker, 92 procent van de onderzochte mensen met een hoog cholesterol leefde langer! De onderzoekers zijn van  mening dat de voordelen van cholesterolverlagende medicijnen worden overdreven en dat de bestaande richtlijnen moeten worden herzien.

Er was ook kritiek op het onderzoek, maar die werd gepareerd door de Nieuw-Zeelandse professor Grant Schofield, auteur van een boek dat pleit voor het gebruik van gezonde vetten. Schofield zegt dat het nieuws eigenlijk geen nieuws is omdat het al in eerdere onderzoeken is aangetoond. Hij wijst erop dat het onderzoek is gepubliceerd in Engeland, een land waarvan de koningin roomboter gebruikt, regelmatig vlees eet en koolhydraatrijk voedsel vermijdt. Het is een dieet dat in gaat tegen de cholesterol-verlagende richtlijnen, maar volgens Schofield een streep zet onder de onderzoeksgegevens.

Tekst: Daan de Wit

 

 

 

Leave a Reply