Studie: ‘Rood-lichttherapie beschermt tegen ontsporen van corona’
Een besmetting met het coronavirus kan fataal aflopen door een overreactie van de eigen afweer. Bij coronapatiënten die twaalf minuten per dag met rood licht werden behandeld nam dit gevaar af. Daarmee is rood-lichttherapie volgens de onderzoekers een veelbelovend nieuw wapen in de strijd tegen SARS-CoV-2 .
Een belangrijke doodsoorzaak van COVID-19 is een ontspoorde afweerreactie die bekend en berucht is geworden als de ‘cytokinenstorm’. Cytokinen zijn op zichzelf onschuldige eiwitten die door immuuncellen worden afgescheiden en bij ontstekingsreacties betrokken zijn. Bij COVID-19 kunnen er echter door onbekende oorzaak opeens in korte tijd veel te veel ontstekingsbevorderende cytokinen in het bloed verschijnen, waardoor organen uitvallen en de patiënt bezwijkt. Om een cytokinenstorm tot bedaren te brengen, worden afweeronderdrukkende medicijnen ingezet. Die maken de patiënt echter kwetsbaar voor nieuwe infecties. Wetenschappers zijn daarom naarstig opzoek naar een betere behandeling van de cytokinestorm, tot nu toe zonder succes. En dat maakt een recent experiment met rood-lichttherapie interessant.
De genezende kracht van rood licht
Licht is electromagnetische straling die bestaat uit een breed spectrum aan golflengtes. Slechts een beperkt deel van het spectrum is zichtbaar voor het menselijke oog: straling met een golflengte van 400 tot 600 nanometer. Maar ook onzichtbare golflengtes beïnvloeden ons. Denk aan ultraviolette straling (UVA/UVB) met een golflengte van 100 tot 400 nanometer waardoor je kunt verbranden en die zorgt voor pigmentvorming en de aanmaak van vitamine D in de huid.
Rood (golflengte 600-700 nanometer) en bijna infrarood (golflengte 700-1100 nanometer) licht dringt tot acht centimeter ons lichaam binnen en wordt daar geabsorbeerd door speciale structuren (chromoforen) in cellen [bron]. Als dat gebeurt, treden er allerlei biologische processen in werking.
Zo ontstaan er onder invloed van rood en bijna infrarood licht vrije radicalen. In kleine hoeveelheden dienen die als waardevolle signaalmoleculen; daarnaast lokken ze antioxidante processen in de cel uit waarbij een aantal van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten worden geactiveerd: super oxide dismutase, catalase, glutathion en melatonine.
Ook beginnen mitochondriën, de krachtcentrales van de cel, meer van de universele energiedrager ATP produceren. Er stroomt meer zuurstof naar weefsels die door rood en bijna infrarood licht worden beschenen. Stamcellen die in een zuurstofarme omgeving in winterslaap liggen, worden actief en kunnen nieuwe cellen vormen die nodig zijn voor reparatie en herstel. Hierdoor versnelt rood en bijna rood licht regeneratieve processen zoals wondgenezing. Niet te vergeten heeft rood licht ook een dempend effect op ontstekingsactiviteit [bron].
Rondom deze fenomenen heeft zich in de afgelopen vijftig jaar een compleet nieuwe tak van wetenschap ontwikkeld. Experimentele behandelingen met licht in verschillende golflengtes worden aangeduid met tot de verbeelding sprekende termen als fotobiomodulatie, low level laser therapie, rood-lichttherapie en bijna infrarood fototherapie.
Rood-lichttherapie getest tegen corona
Al snel nadat SARS-CoV-2 de wereld in zijn greep had gekregen, verschenen er wetenschappelijke artikelen waarin rood en bijna infrarood licht als mogelijke remedie werd beschreven [bron, bron]. Een reeks dierstudies en een handjevol kleinschalige experimenten met coronapatiënten hadden veelbelovende effecten laten zien:
- Longoedeem (waarbij vocht uit het bloed in het longweesfel lekt) vermindert
- Sneller herstel van beschadigd longweefsel na een longontsteking
- Meer zuurstof naar organen bij COVID-19
- Eiwitten (cytokinen) betrokken bij ontstekingsreacties worden geremd
Coronapatiënten reageerden goed op rood licht
Dat laatste effect bracht Iraanse onderzoekers op een idee. In een ziekenhuis in Teheran organiseerden zij vorig jaar een placebogecontroleerd experiment met 52 coronapatiënten. Per patiënt werden vijf ledpanels op strategische plekken op de weerszijden van de borstkas, rug en hals geplaatst (zie foto). Elk panel bevatte acht ledlampen die licht in een frequentie van 620-635 nanometer (rood licht) afgaven.
Gedurende drie dagen werden de ledlampen bij een deel van de proefpersonen om de twaalf uur zes minuten aangezet, terwijl ze bij de anderen uitbleven. De ledlampen gaven geen warmte af en de ogen van de patiënten waren bedekt, zodat ze niet wisten of ze de echte of de placebobehandeling kregen.
Op vier verschillende momenten namen de onderoekers bloed van de patiënten af. Zo konden ze zien dat bij patiënten die met met rood licht waren behandeld, de hoeveelheid ontstekingsbevorderende cytokinen in de loop van de lichtkuur significant waren afgenomen. Bij de onbehandelde patiënten was het aantal gelijk gebleven of toegenomen. Op basis van dit resultaat concluderen de onderzoekers dat rood-lichttherapie mogelijk een nieuwe manier is om bij COVID-19 een cytokinestorm te voorkomen of te beteugelen.
Er worden bij rood-lichttherapie verschillende methoden gebruikt. Terwijl de Iraanse onderzoekers werkten met panels met ledlampen die op het lichaam worden geplaatst, bestaan er ook panels voor thuisgebruik die als een soort zonnelampen een grotere oppervlakte van het lichaam beschijnen. Ook hiermee worden in studies veelbelovende resultaten behaald. In de meeste expertimenten worden de proefpersonen dagelijks 15 tot 20 minuten aan rood en bijna infrarood licht blootgesteld.
In de geactualiseerde e-gids Versterk je afweer meer over rood-lichttherapie en het immuunsysteem: aanwijzingen voor verjongende effecten.
Zie ook de blog Licht dat je mooier, slimmer en jonger maakt.
Tekst: Pim Christiaans | Life Unlimited
Foto: met toestemming overgenomen uit Marashian SM, Hashemian M, Pourabdollah M, Nasseri M, Mahmoudian S, Reinhart F and Eslaminejad A (2022) Photobiomodulation Improves Serum Cytokine Response in Mild to Moderate COVID-19: The First Randomized, Double-Blind, Placebo Controlled, Pilot Study. Front. Immunol. 13:929837.
Boeiende blog? Door hem te delen steun je deze site!
€5,95 – E-gids
Een griep- of coronavirus dat een gezonde tiener een paar dagen van de straat houdt, kan iemand van tachtig de das om doen. Dat komt omdat het afweersysteem net als onze organen ten prooi valt aan veroudering. Een verouderd immuunsysteem rekent ook minder goed af met kankercellen en kan per vergissing verkeerde cellen gaan aanvallen, met autoimmuunziekten zoals reuma en coeliaki tot gevolg. Houd je afweer daarom in topvorm en geef het een steuntje in de rug met natuurlijke afweerboosters. In deze e-gids vind je de nieuwste adviezen om je afweer een lang leven lang in topvorm te houden.