Weten

Vitamine D houdt brein jong en verdrijft depressie

Recente studies laten zien dat vitamine D een depressie kan voorkomen, de veroudering van de hersenen remt en mogelijk tegen dementie beschermt.

Dat vitamine D nodig is voor sterke botten wisten we al.  In de afgelopen twee jaar is ook voor velen duidelijk geworden dat vitamine D onmisbaar is voor een gezonde afweer. Zie Is een vitamine D-gebrek de echte pandemie? Het belang van vitamine D voor een gezond stel hersenen is echter minder bekend.

Verschillende onderzoeken brengen lagere vitamine D-niveaus in verband met slechtere geheugenprestaties, executieve disfunctie (problemen met plannen, organiseren en impulsief gedrag) en algemeen verminderd cognitief functioneren bij oudere volwassenen (bron, bron, bron). Bovendien zijn er aanwijzingen dat lage vitamine D-niveaus het risico vergroten op het ontwikkelen van milde cognitieve stoornissen (bron) en de ziekte van Alzheimer (bronbron, bron).

Vitamine D beïnvloedt de structuur van de hersenen

Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat vitamine D de structuur en het volume van onze grijze massa beïnvloedt. Twee jaar geleden werd nog door Nederlandse onderzoekers vastgesteld dat bij geestelijk gezonde ouderen met een vitamine D-tekort vaker spake was van een kleiner hersenvolume en een kleinere hippocampus, een gebiedje in de hersenen dat belangrijk is voor het geheugen.

Voor een recent onderzoek werden MRI-scans gemaakt van de hersenen van ruim 1800 proefpersonen terwijl ook hun bloedgehalte van vitamine D werd bepaald. Conclusie: ‘Onze resultaten ondersteunen eerdere bevindingen die suggereren dat personen met een vitamine D-tekort een versnelde veroudering van de hersenen hebben. Bovendien wijzen associaties tussen vitamine D-niveaus en totale hersen-/grijze-stofvolumes op neuroprotectieve effecten van vitamine D.’

Vitamine D tegen depressie

Vitamine D oefent ook invloed uit op onze stemming. In een meta-analyse waarbij de gegevens van 29 studies met in totaal 4500 deelnemers zijn bestudeerd, concluderen de onderzoekers dat vitamine D helpt bij het voorkomen en behandelen van een depressie. Het verband tussen een laag vitamine D-niveau en depressie is al langer bekend: uit bevolkingsstudies is gebleken dat een vitamine D-gebrek samengaat met een 8 tot 14 procent grotere kans op een depressie [bron, bron]. Ook zijn er verklaringen voor het verband gevonden. Zo is vitamine D samen met de omega 3-vetzuren EPA en DHA nodig voor de aanmaak en verwerking van ‘feel good’ neurotransmitter serotonine [bron].

Er zijn letterlijk honderden studie naar suppletie met vitamine D bij depressie verricht, en daar zijn vervolgens weer verschillende meta-analyses op losgelaten [bron, bron, bron]. Wat deze zoveelse meta-analyse interessant maakt, is dat er een effectieve dosis en behandelduur uit tevoorschijn zijn gekomen: mensen die dagelijks minimaal 2800 internationale eenheden vitamine D slikten merkten na acht weken een vermindering van de depressieve klachten. Lagere doseringen en een kortere behandelduur deden niets.

Meer achtergronden en tips over vitamine D, depressie en hersenveroudering in de e-gids Bescherm je brein.

Tekst Pim Christiaans | Life Unlimited

Boeiende blog? Door hem te delen steun je deze site. Je kunt ook HIER een kleine donatie doen. Dank!

 

 

E-gids Bescherm je brein

BLIJF LANGER SCHERP!

In deze praktische e-gids staan de nieuwste adviezen om je hersenen in topvorm te brengen en te houden met natuurlijke methoden en producten. De wetenschappelijke ontwikkelingen op dit terrein gaan snel; zodra er een extra manier is ontdekt om je hersenen tegen veroudering en ziekte te beschermen, wordt de gids geactualiseerd en uitgebreid. Als je een account op deze site hebt, kun je altijd over de laatste versie van BESCHERM JE BREIN beschikken. Zo blijf je up to date en loop je geen belangrijke nieuwe adviezen meer mis.

€ 5,95 BESTEL NU

 

Gerelateerde artikelen

Blijf langer jong en scherp met creatine

Ketonen brengen ouder brein terug in vorm

‘Alzheimer is geen ouderdomsziekte’

-Testosteronfactor beschermt mannenbrein

-Zo maakt koffie je scherp

-Alcohol belangrijkste oorzaak vroege dementie

-Minder kans op alzheimer met vitamine C en E

-Ware oorzaak alzheimer ontdekt?

-Sauna beschermt tegen alzheimer en houdt je jong

Lichtvervuiling tast geheugen aan

Stof in broccoli beschermt hersenen

Yoga-oefening van 12 minuten verbetert 55-plus-geheugen