Weten

‘Ashwaganda verhoogt testosteron’

Mannen kunnen een te lage testosteronspiegel verhogen met een plantenstofje: ashwaganda. Dat geven meerdere kleine studies aan. Testosteron heeft bij mannen belangrijke beschermende effecten voor onder meer het hart, de vaten en de hersenen. En ja, ook voor spieren en seksprestaties is het hormoon belangrijk – onmisbaar zelfs. 

Als je de term ‘testosteronboosters’ googelt bestaat de kans dat je scherm ontploft. Volgens de vele advertenties en blogs zijn er tientallen verschillende producten te koop waarmee je het niveau van het mannelijke geslachtshormoon tot ongekende hoogten kunt opdrijven. Waardoor je ook nog van een watje in een viriele hulk kunt transformeren.

Samen met ‘hormoonfactorcoach’ Ralph Moorman schreef ik in 2019 De testofactor, een praktisch handboek over hormonen voor mannen. Want ook al weten ze het vaak zelf niet, ook mannen hebben ze, kunnen er niet zonder en krijgen problemen als ze uit balans raken. Zo is een te laag testosteronniveau risicovol voor de gezondheid en bovendien ongunstig voor de stemming, de seksdrive en de spierkracht.

Kun je een te lage testosteronspiegel corrigeren met behulp van supplementen? Bij het schrijven van De testofactor zijn Ralph en ik tot de conclusie gekomen dat de meeste ‘testosteronboosters’ berusten op gammele wetenschap of regelrecht boerenbedrog. Hormonen, inclusief testosteron, komen in balans met maatregelegen die niet in potjes met fraaie etiketten passen: krachttraining, stressmanagement, goed slapen, een goed voedingspatroon – dat soort dingen. Fun fact: ook flirten en het winnen van een spelletje hebben een (tijdelijk) testosteronverhogend effect.

Omdat Ralph en ik op 24 maart de workshop ‘Hormonen van de man (Mannenklachten oplossen)‘ gaan geven, ben ik opnieuw in de wereld van testosteronboosters gedoken. De wetenschap dendert door, en in de afgelopen jaren zijn er studies en overzichtsartikelen verschenen die nieuw licht werpen op supplementen en testosteron.

Zo lijkt het erop dat het plantenstofje ashwaganda (withania somnifera) een gunstig effect op de testosteronspiegel heeft. Ashwaganda is een plant waarvan de wortels en bladeren al sinds mensenheugenis worden gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde, onder meer om de geslachtsdrift te stimuleren en de spieren te versterken.

Dankzij de moderne wetenschap weten we dat de werking van ashwaganda kan worden toegeschreven aan withanoliden, een groep van verbindingen met ontstekingsremmende en afweerregulerende eigenschappen. Volgens een recent wetenschappelijk overzichstartikel is ashwaganda veelbelovend bij onder meer neurologische aandoeningen, diabetes, hart- en vaatziekte, onvruchtbaarheid  (m/v) en kanker. De meeste aandacht gaat echter uit naar het effect bij stress en slaapproblemen.

Ashwadanda heeft een kalmerend effect bij stress, en het is aangetoond dat ontspannende activiteiten de testosteronspiegel kunnen verhogen. Bovendien kan ashwaganda een hoge cortisolspiegel verlagen, en dat is van belang als je pogingen doet de testosteronspiegel omhoog te drijven. In De testofactor beschrijven we dat een hoog testosterongehalte alleen maar gunstig is bij een laag cortisolniveau. Kolken er van beide te veel door je aderen, dan word je minder zelfverzekerd, nerveuzer en raak je sneller geïrriteerd (‘kort lontje’). Is je cortisolniveau laag terwijl je testosteronspiegel hoog is, dan word je juist evenwichtiger en zelfverzekerder (zie blz. 126-129 van ons boek).

Ook het slaapverbeterende effect van ashwagande is gunstig, omdat goede slaap een basisvoorwaarde is voor een gezonde testosteronspiegel.

Er zijn tot dusver maar een paar kleine maar goed uitgevoerde (gerandomiseerde, dubbelblinde placebogecontroleerde) experimenten met extracten van de plant gedaan. Bij enkele daarvan deed ashwaganda bij mannelijke proefpersonen de testosteronspiegel stijgen. Neem deze, waarbij vijftig gezonde mannen tweemaal daags een capsule met 300 mg ashwaganda of een onwerkbare stof (placebo) innamen. Na acht weken was er sprake van een duidelijke verhoging van de testosteronspiegel. Niet onbelangrijk: na afloop van de studie was het seksuele welbevinden van de mannen toegenomen. In een andere studie namen vijftig mannen (40-70 jaar) met overgewicht en vermoeidheidsklachten acht weken ashwaganda of een placebo, en daarbij steeg de testosteonspiegel van de ashwadanda-slikkers ook – met ruim 14 procent. Bovendien voelden ze zich na afloop beter en minder moe. Hoewel er meer en grotere studies nodig zijn voor er het label ‘bewezen werkzaam’ op kan worden geplakt, oordelen kritische auteurs van een recente wetenschappelijke overzichtsstudie over testosteronboosters dat ashwaganda ‘mogelijk effectief’ is voor gezonde mannen.

Kortom, gezien het goede veiligheidsprofiel is ashwaganda bij een lage testosteronspiegel het proberen waard, bij voorkeur onder begeleiding van een arts of therapeut. Kies een product van een vetrouwd merk, want er zijn bedenkelijke kruidenpreraraten in omloop die  vervuild kunnen zijn met onwelkome stoffen c.q.  geneesmiddelen. Check de mitsen en maren rondom ashwaganda op deze site van de Amerikaanse overheid.

Meer weten over ashwaganda en benieuwd naar andere (mogelijk) effectieve testosteronboosters? Dan hoop ik je snel te zien op onze dagcursus! (Ook vrouwen welkom).

Dagcursus Hormonen van de man/ Mannenklachten oplossen

  • Datum: Zondag 24 maart 2024
  • Tijd: 09.30 tot 16.30 uur
  • Locatie: HC Hoenderdaal te Driebergen
  • € 150 ex BTW (Schrijf je hier in)

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Boeiende blog? Door hem te delen steun je deze site. Je kunt ook HIER een kleine donatie doen. Dank!