Weten

‘Bewezen: vitamine C helpt tegen verkoudheid’

Helpt vitamine C tegen verkoudheid? Die vraag verhit de wetenschappelijke gemoederen al ruim vijftig jaar lang. De belangrijkste expert op het gebied van vitamine C-en infectieziekten concludeert na bijna dertig jaar onderzoek wat maar weinig artsen willen geloven: het helpt. Waarschijnlijk kun je er ook andere infectieziektes mee onderderdrukken, van een zomergriepje tot een koortslip. Als de dosis maar hoog genoeg is.

De gemiddelde huisarts zal zeggen dat je extra vitamine C direct uitplast en dat je de vitamine dus net zo goed direct in het toilet kunt dumpen. Niet dat hij dat zelf heeft uitgezocht: hij praat zijn collega’s na. Maar wat zeggen mensen die er echt verstand van hebben? De 59-jarige Finse wetenschapper Harri Hemilä heeft zijn carrière grotendeels aan de kwestie vitamine C en verkoudheid besteed. Ik denk dat niemand op deze planeet er meer van weet dan hij. Onlangs zette hij voor het wetenchappelijke tijdschrift Nutrients het wetenschappelijk onderzoek over C en verkoudheid van de afgelopen tachtig (!) jaar op een rij in een boeiende review. Naar aanleiding daarvan interviewde ik hem voor mijn favoriete vakblad Ortho. Het verhaal verschijnt daar na de zomer en gaat dieper in op de moeizame relatie tussen vitamine C en de medische stand.

Ik wil je de conclusie van Hemilä’s decennialange zoektoch nu al verklappen: volgens de Fin vermindert het aantal verkoudheden per jaar niet als je dagelijks extra vitamine C slikt. Maar het is wel mogelijk om de ernst en duur van een verkoudheid te beperken door minimaal een gram vitamine C per dag te slikken vanaf het moment dat je begint te snotteren. Dat is vooral goed aangetoond bij mensen die het fysiek zwaar hebben, zoals marathonlopers en soldaten op bivak, maar ook bij ouders van jonge kinderen die voortdurend verkoudheidsvirussen mee naar huis smokkelen. Het is niet zo dat de verkoudheid acuut verdwijnt, maar je bent dankzij vitamine C minder heftig en lang ziek. Het kan zo een of twee dagen snotteren en niezen schelen, en dat is veel op een gemiddelde verkoudheidsduur van vijf dagen.  Hoewel niet keihard bewezen, zijn er duidelijke aanwijzingen voor een dosis-respons-effect: vijf, tien of zelfs twintig gram vitamine C (in  porties verdeeld over de dag) helpt vermoedelijk beter dan ‘slechts’ een of twee gram. Qua kosten en veiligheid maakt het niet uit: vitamine C is goedkoop en zelfs in torenhoge doseringen veilig, verzekert Hemilä. Ook is er volgens Hemilä  ‘krachtig bewijs’ dat megadoseringen vitamine C tegen allerlei andere bacterie- en virusinfecties helpt. Dus bij een zomergriepje of een koortslip (herpesinfectie) kun je de scherpe kantjes eraf halen met vitamine C.

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.

 

Alles weten over vitamine C? Klik hier

Download ons E-boek met adviezen van de beste experts over de 6 belangrijkse supplementen:

-Vitamine C

-Vitamine D

-Visolie

-Magnesium

-Vitamine K 2

-Multivitaminen- en mineralen-supplement