Weten

Stof in broccoli beschermt hersenen

Sulforafaan is een stofje dat vrijkomt als je sommige soorten groente snijdt of kort kookt. Broccolikiemen zijn de rijkste bron. Bij muizen ruimt het stofje alzheimer-eiwitten in het brein op. En bij menselijke vrijwilligers verhoogt sulforafaan de aanmaak van een krachtig lichaamseigen antioxidant in de hersenen.

Glutathion is een van de sterkste antioxidanten die ons lichaam zelf produceert. Deze  stof beschermt ons tegen de schadelijke vrije radicalen die vrijkomen bij de energieproductie en doet dat ook in het orgaan dat op uitzonderlijk veel energie draait: het brein. Daarnaast helpt glutathion het lichaam met het verwijderen van giftige stoffen die je beter ook maar niet in je hersenen kunt hebben, zoals zware metalen, pescticiden en alcohol.

Echter, bij talloze hersenziektes, van schizofrenie tot parkinson en alzheimer, is een daling van glutathion in de hersenen te zien (1). Wetenschappers vermoeden dat het stimuleren van het glutathiongehalte in het brein het verloop van deze ziektes gunstig kan beïnvloeden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het lichaam te prikkelen meer van dit waardevolle lichaamseigen antioxidant aan te maken. Een ervan is het slikken van een supplement met N-acetylcysteine (2), een andere is waarschijnlijk het innemen van whey-isolaat (3, 4, 5) Onbekend is echter of je met deze methoden ook het glutathiongehalte in de hersenen kunt laten stijgen.

Sulforafaan als breinbeschermer

Volgens een recent onderzoek doet sulforafaan dit wel. Sulforafaan is een stofje dat ontstaat als bepaalde soorten groenten mechanisch worden beschadigd, zoals bij snijden en koken gebeurt. Spruitjes, bloemkool en broccoli zijn rijke bronnen, maar de grootste dosis sulforafaan krijg je binnen door broccolikiemen te eten. Of door een voedingssupplement met het spul te slikken. Het stofje staat al jaren in de schijnwerpers van de medische wetenschap vanwege de mogelijke antikanker-effecten ervan. Maar nu rukt sulforafaan ook op als breinbeschermer.

Proefpersonen slikten zeven dagen achter elkaar een supplement met sulforafaan en daarna werd het glutathiongehalte in hun hersenen bepaald met behulp van een geavanceerde hersenscantechniek. Die liet duidelijk zien dat het glutathiongehalte in een aantal hersengebieden was gestegen. In een andere recente studie met muizen, bleek sulforafaan in staat om de alzheimer-eiwtten amyloïd en tau op te ruimen.

Al met al goede argumenten om regelmatig sulforafaanrijke groenten op tafel te zetten.

Tekst Pim Christiaans

Gerelateerde artikelen

 

E-gids met de nieuwste adviezen!

In deze praktische E-gids staan de nieuwste adviezen om je hersenen in topvorm te houden met natuurlijke methoden en middelen. De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel; zodra er een nieuwe manier is ontdekt om je brein tegen veroudering en ziekte te beschermen, wordt de gids geactualiseerd. Als je een account op deze site hebt, kun je altijd over de laatste versie van BESCHERM JE BREIN beschikken. Zo blijf je honderd procent up to date en loop je geen belangrijke nieuwe adviezen meer mis.

€ 3, 95 – BESTEL NU