Ware oorzaak van Alzheimer ontdekt?

1

De ziekte van Alzheimer wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ontsporing van het immuunsysteem, blijkt uit nieuw dieronderzoek. Dit kan verklaren waarom alles wat goed is voor de afweer, zoals slaap, goede voeding en beweging, ook tegen de gevreesde hersenziekte beschermt.

Ophoping in de hersenen van het eiwit beta amyloïde is lang beschouwd als een belangrijke oorzaak van alzheimer. Onderzoekers hebben echter ontdekt dat het eiwit bij muizen en wormen juist een beschermende rol speelt tegen ongewenste indringers zoals bacteriën en schimmels. Amyloïde eiwitten helpen de afweer bij het doden van de schadelijke organismen in het brein door hen in te sluiten – en zo vormen zich de beruchte eiwitkluwens of plaques. Als dit ook voor mensen geldt, is het bestrijden van amyloïde plaques bij alzheimerpatiënten – zoals in verschillende studies vruchteloos is geprobeerd – olie op het vuur gooien.

Amyloïde plaques worden ook aangetroffen in hersenen van hoogbejaarden die nog helemaal bij de pinken waren toen zij stierven. Hoe kan dat? Misschien dus omdat het eiwit helemaal niet het giftige afvalproduct is waar het nu voor wordt gehouden, maar een nuttig bijproduct van een verhoogde afweer. Die verhoogde afweer zelf is de ware boosdoener.

Volgens de wetenschappers wordt het immuunsysteem in de hersenen getriggerd door ziekteverwekkers zoals herpesvirussen, chlamydia en bacteriën die de ziekte van Lyme veroorzaken. Bij jonge mensen is de afweer nog krachtig genoeg om korte metten met dit soort ziekteverwekkers te maken. Maar de verzwakte afweer van ouderen kan de strijd niet aan, ontspoort en keert het zich dan tegen het brein.

In plaats van medicijnen te ontwikkelen die amyloïde plauques opruimen, kan men zich volgens de onderzoekers beter richten op het versterken van de afweer. Deze benadering past in de lijn van onderzoekresultaten die laten zien dat lifestyle-maatregelen zoals voldoende lichaamsbeweging, goede nachtrust en gezonde voeding de kans op alzheimer flink reduceert. Ook maatregelen die zich richten tegen chronische laaggradige onstekingen, zoals het eten van vis of slikken van visolie, zou volgens deze visie alzheimer moeten remmen.

Beeld: MARK SYKES

Tekst: Pim Christiaans

Schijf je in op onze nieuwsbrief!

De ontwikkelingen op het gebied van healthy aging gaan adembenemend snel! Met onze nieuwsbrief ontvang je de nieuwste inzichten en adviezen vers van de pers in je mailbox.

E-gidsen met de nieuwste adviezen voor je gezondheid

Onze E-gidsen bevatten gezondheidsadvies op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Omdat de ontwikkelingen snel gaan, worden ze regelmatig geactualiseerd. Na eenmalige betaling kun je via je eigen account  altijd de laatste versie van je aangeschafte E-gidsen downloaden. Eenmaal betalen =  een leven lang up to date!  Ga naar de webshop

Plaats een reactie

5 comments

  1. Pingback: De 3 beste tips uit Het krasse brein dieet | Life Unlimited

  2. Posted by andre, at Reply

    Ik las in het boek How not to die from Mr. Greger en ik citeer that fruit and vegetable juice may play an important role in delaying the onset of Alzheimer’s disease and treating this disease with saffron is gving good results.. Also elevated levels of AGE’S are found in the brains of Alzheimer’s victims.

  3. Posted by Pim Christiaans, at Reply

    De ideeën van Greeger corresponderen met die van Prof Helen Vlassara, de ontdekster van AGEs in voeding. Haar onderzoek laat een verband zien tussen AGEs en alzheimer. AGEs kunnen net zoals virussen en andere ongewenste indringers het immuunssysteem in de hersenen laten ontsporen, schrijft zij o.a. in haar boek Het anti-AGE-dieet.

  4. Pingback: Minder kans op alzheimer met vitamine C en E | Life Unlimited

  5. Pingback: Magnesium | Life Unlimited