Check je gebit op parodontitis en leef langer

0
Parodontitis Periosafe

Bijna de helft van alle volwassenen loopt rond met parodontitis, een ontsteking in het steunweefsel van het gebit. Je voelt niks van deze kwaal totdat je tanden bijna uit je mond vallen. Zorg dat je er tijdig bij bent, want parodontitis kan je leven verkorten!

Agressieve bacteriën die als hongerige monstertjes het steunweefsel rondom je tanden en kiezen wegvreten: 10 tot 15 procent van de volwassenen lijdt aan een ernstige vorm van parodontitis, terwijl tot 28 procent een mildere vorm heeft. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat deze vorm van betonrot je treft. Volgens sommige schattingen loopt meer dan de helft van alle 65-plussers met parodontitis rond. ‘Maar de toename met de leeftijd is geen ouderdomsfenomeen, het is vooral een gevolg van het voortschrijden van de aandoening zonder adequate behandeling,’ aldus dr. Frank Abbas, hoogleraar parodontologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Parodontitis verkort het leven

Al langer is bekend dat diabetes de kans op parodontitis aanzienlijk vergroot, maar sinds enige tijd weten we dat ook het omgekeerde geldt: parodontitis verhoogt het risico op diabetes type 2. Bovendien maakt parodontitis je vatbaarder voor hart- en vaatziekten. Volgens een studie uit 2004 bezorgt ernstige parodontitis je een ruim viermaal grotere kans op een hersenbloeding. Bij een experiment uit 2007 verbeterde de endotheelfunctie van proefpersonen binnen een half jaar door intensieve behandeling van ernstige parodontitis. En dan heeft parodontitis wellicht ook nog een algemeen levensverkortend effect. Abbas wijst op een studie uit 2014 waaruit blijkt dat honderdjarigen gemiddeld een betere mondgezondheid hebben dan jaargenoten die niet die eerbiedwaardige leeftijd weten te bereiken. ‘Mondgezondheid zou een behulpzame marker kunnen zijn voor de algehele gezondheid en gezonde veroudering,’ opperen de auteurs van het betreffende onderzoek.

 

Mondbacteriën spelen een rol bij auto-immuunziekten

Bij parodontitis belanden schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan. Hoe het precies werkt is nog onderwerp van onderzoek, maar duidelijk is dat die bacteriën vervolgens het afweersysteem danig kunnen verstoren. Vermoedelijk spelen ze een rol bij auto-immuunziekten als reumatoïde artritis. Mondbacteriën in het bloed verergeren ook de beruchte ‘stille ontstekingen’ die ten grondslag liggen aan het verouderingsproces zelf.

Het probleem van parodontitis is dat het een geniepig ontstekingsproces is dat zich in stilte voltrekt. ‘Vaak merken mensen pas in een heel laat stadium dat er iets aan de hand is, als er al heel veel steunweefsel weg is. Dan kunnen de tanden en kiezen los gaan zitten, er kunnen abcessen ontstaan, mensen krijgen soms een vieze smaak in de mond doordat er pusvorming plaatsvindt. Maar tot dat moment hoeft er helemaal geen pijn te zijn geweest. Een waarschuwingssignaal ontbreekt,’ vertelt Abbas.

 

Parodontitis is goed te behandelen!

Bij de periodieke controle is de kans groot dat de tandarts beginnende parodontitis over het hoofd ziet. Sinds kort maken sommige vooruitstrevende tandartsen daarom gebruik van de Periosafe: een apparaatje dat met grote nauwkeurigheid ‘verraadt’ dat het ondanks de schone schijn foute boel is in je mond. Je moet een strip met speeksel bevochtigen en als de strip verkleurt, heb je parodontitis. Zo simpel werkt het, net als een zwangerschapstest. Het is slim om jaarlijk zo’n goedkope speekseltest aan te vragen. Parodontis is namelijk goed te behandelen!

Bron: Check je houdbaarheid

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.

Schijf je in op onze nieuwsbrief!

De ontwikkelingen op het gebied van healthy aging gaan adembenemend snel! Met onze nieuwsbrief ontvang je de nieuwste inzichten en adviezen vers van de pers in je mailbox.

Warm aanbevolen: