Sporten vermindert insulinerestistentie door slaapgebrek

0

Slaapgebrek heeft een verhogend effect op je bloedsuikerspiegel en dat is slecht voor je houdbaarheid. Behalve als je regelmatig pittig beweegt. Braziliaans onderzoek.

Het verouderingsproces wordt voortgestuwd door een complexe reeks factoren, waarvan bloedsuiker een belangrijke is. Diabeten leven dankzij hun verhoogde bloedsuikerspiegel 5 to t 10 jaar korter en hebben een sterk verhoogde kans op allerlei (verouderings) ziektes, zoals nierfalen, hart- en vaatziekte en de ziekte van Alzheimer (ook wel diabetes type 3 genoemd).

Slaapgebrek verhoogt je bloedsuikerspiegel

Maar ook een licht verhoogde bloedsuikerspiegel die officieel nog als ‘gezond’ geldt, heeft al een versnellend effect op de veroudering. Als je gezond oud wil worden is het dus zaak je bloedsuikerhuishouding in topvorm te houden. Daarbij denk je dan waarschijnlijk meteen aan je eet- en beweegpatroon. Terecht. Maar ook nachtrust heeft een grote impact op je bloedsuikerhuishouding. Als sinds de jaren negentig is bekend dat slaapgebrek je binnen enkele dagen prediabetisch kan maken.

Braziliaanse onderzoekers waren benieuwd of dit nadelige effect van slaapgebrek getemperd kan worden met lichaamsbeweging (studie). Zij vroegen elf gezonde studenten 24 uur wakker te blijven. Zoals te verwachten was, had dit een verhogend effect op de bloedsuiker- en insulinespiegel, terwijl ook de bloedvetten nadelig waren beïnvloed. Tot dusver niets nieuws.

Vervolgens kregen de studenten de opdracht om gedurende twee weken driemaal per week (maandag, woensdag, vrijdag) een high intensety training (HIT te doen op een ergometer (stationaire fiets); daarbij werden zij door een trainer aangemoedigd steeds een minuut lang op volle kracht te fietsen, waarna ze 75 seonden peddelend mochten bijkomen om daarna opnieuw alles op alles te zetten. In het begin moesten ze acht, daarna tien en ten slotte twaalf keer een minuut lang zich het snot voor de ogen trappen. Na zo in twee weken aan hun uithoudingsvermogen te hebben gewerkt, moesten ze opnieuw 24 uur wakker blijven. En nu had dit kunstmatige slaapbegrek nauwelijks nog een nadelig effect op hun bloedsuiker- en insulinegehalte en bloedvetten. ‘Deze studie suggereert dat degenen die aan high intensity training doen, niet beïnvloed worden door de stress van slaapgebrek,’ schrijven de onderzoekers.

Het onderzoek sluit mooi aan bij een Amerikaanse studie die liet zien dat lichaamsbeweging de nadelige effecten van een fastfood-dieet teniet kan doen.

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.

 

 

Een stabiele bloedsuikerspiegel die aan de lage kant is, vergroot je kansen om gezond oud te worden enorm. Bij vrijwel iedereen kruipt de hoeveelheid suiker in het bloed echter jaar na jaar omhoog. Dit schadelijke proces kun je remmen en zelfs terugdraaien. In deze uitgebreide E-gids staande nieuwste feiten en adviezen overzichtelijk op een rij.

€ 2, 95 – BESTEL HIER

 

Schijf je in op onze nieuwsbrief!

De ontwikkelingen op het gebied van healthy aging gaan adembenemend snel! Met onze nieuwsbrief ontvang je de nieuwste inzichten en adviezen vers van de pers in je mailbox.

E-gidsen met de nieuwste adviezen voor je gezondheid

Onze E-gidsen bevatten gezondheidsadvies op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Omdat de ontwikkelingen snel gaan, worden ze regelmatig geactualiseerd. Na eenmalige betaling kun je via je eigen account  altijd de laatste versie van je aangeschafte E-gidsen downloaden. Eenmaal betalen =  een leven lang up to date!  Ga naar de webshop