Supplementen
Weten

De 6 beste supplementen voor je gezondheid

Hier zijn de zes belangrijkste supplementen die wetenschappers in het bookazine ‘Masterplan voeding, vitaminen, verjonging’ adviseren.

In RTL Live mocht Pim Christiaans aan een belangstellende Angela Groothuizen vertellen wat de zes belangrijkste supplementen voor je gezondheid zijn die topwetenschappers in het bookazine ‘Masterplan voeding, vitaminen, verjonging‘ adviseren. Je kunt de uitzending hier terugkijken. TV is een snel medium, dus het moest binnen zes minuten! Hier kun je in alle rust lezen welke supplementen Pim noemde.

Life Unlimited in RTL Live1. Een multivitaminen- en mineralenpreparaat.

De topwetenschapper Bruce Ames en Walter Willett noemen de multi een ‘vangnet’ en ‘levensverzekering.’ Je verkleint het risico ermee dat je toevallig ergens toch een onmerkbaar klein vitaminetekort ontwikkelt. Dat kan altijd, hoe gezond je ook eet. En je bent zo sterk als de zwakste schakel! Zelfs een subtiel vitaminetekort waar je geen gebreksziekte van krijgt, kan op de lange termijn ernstige ouderdomsschade aanrichten.

2. Vitamine C

Vitamine C-autoriteit professor Jens Lykkesfeldt stelt dat een (veel voorkomende!) suboptimale inname van C duidelijk gelinkt is aan een groter risico op hart- en vaatziekte, dementie en de ziekte van Alzheimer. Je hersenen bevatten honderd maal meer vitamine C dan de rest van je lichaam…

3. Vitamine D

Vitamine D-autoriteit professor Michael Holick stelt dat vitamine D niet alleen belangrijk is voor je botten, maar ook tegen kanker beschermt. Professor Bruce Ames wijst erop dat de vitamine meer dan 900 verschillende genen reguleert en onmisbaar is voor de aanmaak van ‘feel good-hersenhormoon’ serotonine.

Pim Christiaans bij RTL Live
Pim Christiaans in de studio van RTL Live

4. Vitamine K2

Professor Cees Vermeer van de universiteit van Maastricht heeft aangetoond dat een tekort aan deze vitamine aderverkalking in de hand werkt en dat door K2 aan te vullen, je de vaten weer soepeler (= jonger!) kunt maken. Vrijwel alle Nederlanders hebben een tekort aan deze vitamine ‘en een statisticus heeft berekend dat een K2-gebrek even schadelijk is als het roken van twee pakjes sigaretten per dag’ aldus Vermeer in ‘Masterplan voeding, vitaminen, verjonging‘.

5. Visolie

Professor Ames: ‘Je hebt vitamine D nodig om serotonine aan te maken, maar om het effectief te gebruiken, moeten de celmembramen de juiste vloeibaarheid hebben, waar je DHA (uit visolie) voor nodig hebt. Daarnaast heb je EPA (ook uit visolie) nodig als ontstekingsremmer.’

6. Magnesium

Professor Mario Barbagallo vertelt dat een magnesiumgebrek de veroudering kan versnellen en prof Bruce Ames vertelt dat alle DNA-reparatie-enzymen magnesium nodig hebben. Magnesium beschermt dus tegen DNA-schade die kenmerkend is voor veroudering én voor het ontstaan van kanker.

In Masterplan voeding, vitaminen, verjonging staat meer belangrijke info over deze en andere voedingsstoffen, zoals de aanbevolen doseringen en wijze van gebruik. Daarnaast bevat het ook recepten en adviezen waarmee je veel meer vitaminen, mineralen en andere belangrijke healthy aging-stoffen uit voeding haalt. Plus een schema met subtiele symptomen waaraan je een vitaminegebrek herkent. En veeeeel meer! Bestel hier jouw exemplaar

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

en ontvang gratis healthy aging nieuws heet van de naald.

Bewaren