testostosteron mannelijke borstvorming
Weten

Voorkom mannelijke borstvorming

Alles over testosteron, het hormoon dat een man energiek, optimistisch, scherp, sterk en sexy houdt. In deel 4 van Stoomcursus testosteron:  voorkom dat je mannelijke hormoon in het vrouwelijke hormoon oestrogeen verandert- en je mannenborsten ontwikkelt…

Laat ik hem Karel noemen, de kennis die ondanks mijn waarschuwingen op eigen houtje testosteron uit een potje ging gebruiken. Hij was net vijftig geworden en had in mijn boek De houdbare man gelezen dat sommige oude bokken weer gaan huppelen als ze hormonen gebruiken. Die gedachte sprak hem zozeer aan, dat hij over een reeks mitsen en maren heen had gelezen. Zo moet je nooit met hormonen gaan rommelen zonder medische begeleiding. En het is zaak je lijf eerst met lichaamsbeweging en goede voeding in topvorm te brengen, waardoor allerlei symptomen van een testosterontekort vaak in het niets oplossen.

 

Overgewicht is funest voor je testosteron

Overgewicht is bijvoorbeeld funest voor je testosteron. In 2010 ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat de testosteronspiegel vaak al sterk verlaagd is bij dikke jongens van veertien tot twintig jaar. En dat de helft van alle obese veertigplussers met een duidelijk hormoontekort kampt. Vet dumpen geldt dan ook als een betrouwbare methode om je testosteronspiegel (en je lidibo) op natuurlijke wijze op te krikken. Maar nee, ik moest niet zeiken en zeuren dat hij eerst zijn hij zijn pens moest wegsporten. Had ik niet zelf geschreven dat testosterontherapie vaak een energieboost geeft waardoor hopeloos luie mannen net dat zetje krijgen om in beweging te komen? Bovendien verdiende zijn sex drive – al jaren in de sluimerstand – een wake up call. En zo startte Karel zijn eigen hormoontherapie met een testosteronsmeersel dat hij via een schimmige website had bemachtigd.

 

Hij had last van gynaecomastie: mannelijke borstvorming

Fast forward zes maanden. Testosteron had hem niet in een bronstige sportieveling veranderd en hij was nog steeds te zwaar. En ik zag dat er iets aan zijn figuur was veranderd: hij had tieten gekregen, minstens cup B! Karel had een pittige vorm van gynaecomastie – mannelijke borstvorming – te pakken. En ik wist hoe het kwam.

Vetcellen bevatten een stofje dat aromatase heet: een geniepig enzym dat testosteron omzet in het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Hoe meer vetcellen je hebt, hoe meer aromatase aan het werk is om je kostbare mannelijke sekshormoom om te bouwen naar oestrogeen. Daarom hebben dikke mannen over het algemeen weinig testosteron en veel oestrogeen in hun lijf. Het gevolg is dat zij vrouwelijke, zachte rondingen krijgen, inclusief borsten. In sommige gevallen ontwikkelt zich daar zelfs rudimentair melkklierweefsel. Omdat Karel testosteron was gaan smeren zonder eerst overtollig vet te lozen, had hij niet zijn testosteronspiegel verhoogd, maar zijn oestrogeenspiegel.

 

Vier manieren om te voorkomen dat je in een vrouw verandert

Eigenlijk zijn de termen ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’ geslachtshormoon misleidend, want beide type hormonen zijn voor zowel mannen als vrouwen noodzakelijk. De paar drupjes testosteron die in een vrouwenlijf circuleren, bezorgen haar bijvoorbeeld een gezond libido. Omgekeerd hebben wij een beetje oestrogeen nodig voor onze seksdrive.

Terwijl mannen dus een beetje oestrogeen nodig hebben voor hun gezondheid, is een teveel schadelijk. Een te hoge oestrogeenspiegel bij mannen is gerelateerd aan diverse kwalen, van prostaatvergroting tot trombose en hart-en vaatziekte. Aromatase, het enzym dat testsoteron in oetsrogeen omzet, zit in vetcellen, daarom is overgewicht de belangrijkste oorzaak van een overdosis oestrogeen. Maar aromatase neemt ook toe naarmate je ouder wordt: hormonale vervrouwelijking van de man is een fundamenteel verouderingsproces.

Blijf slank. Hoe minder vetcellen je hebt, hoe minder testosteron in oestrogeen wordt omgezet.

-Voorkom een zinktekort. Dit mineraal remt aromatase. Zeevruchten zijn rijk aan zink.

-Slik Chrysine. Dit is een plantaardig product afkomstig van de passiebloem dat aromatase (een beetje) remt. Verkrijgbaar als supplement. Meestal wordt 1 tot 2 g per dag aanbevolen.

-Slik Arimidex. Maar alleen onder medische begeleiding, want dit is een receptgeneesmiddel. Het blokkeert aromatase en is populair bij bodybuilders om bitch tits te bestrijden die het gevolg zijn van anabolengebruik.

 

Het geheim van biertieten

Stevige bierdrinkers ontwikkelen niet alleen een bierbuik maar ook bierborsten. Volgens levensmiddelentechnoloog Ralph Moorman, auteur van het boek De hormoonfactor, komt dat zo:

-In bier zit hop en dat bevat ‘fyto-oestrogenen’, plantaardige stoffen die de effecten van ‘echt’ oestrogeen in het lichaam nabootsen.

-Bier (en alcohol in het algemeen) belast de lever, die daardoor een overschot aan oestrogenen minder goed kan afbreken.

-Bier maakt je dik omdat het suiker (maltose) en alcohol bevat. En als je vetpercentage stijgt, verschijnt er ook meer aromatase dat testosteron in oestrogeen omzet.

 

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

 

Zie ook:

Stoomcursus testosteron deel 1: het brein

Stoomcursus testosteron deel 2: houd je T op peil met natuurlijke middelen

Stoomcursus testosteron deel 3: Testosteron bijtanken? Kies de juiste specialist!

 

 

 

 

Bewaren