fastfood kerst lichaamsbeweging
Weten

Eet alles en word toch gezonder en slanker

Canadees onderzoek laat zien dat lichaamsbeweging de nadelen van ongezonde voeding vrijwel geheel teniet kan doen. Sterker, de gezondheid van proefpersonen die wekenlang alleen junkfood mochten eten, verbeterde in vrijwel alle opzichten als ze elke dag stevig sportten. Zelfs hun vetpercentage daalde …

Lichaamsbeweging zorgt er vrijwel onmiddellijk voor dat je beter bent opgewassen tegen de negatieve gevolgen van suiker en geraffineerde koolhydraten. Herinner je je nog de spraakmakende documentaire ‘Super Size Me’ uit 2003? Daarin laat Morgan Spurlock zien wat er met zijn gezondheid gebeurt als hij dertig dagen lang alleen maar fastfood en frisdrank van McDonalds consumeert en altijd ‘ja’ zegt tegen het aanbod om de portie te vergroten. Daarnaast stopt hij ook nog met sporten en schroeft hij zijn dagelijke lichaamsbeweging terug tot gemiddeld Amerikaans bankzittersniveau. Van een gezonde, sportieve en slanke man, is Spurlock aan het einde van zijn experiment veranderd in een te zwaar, prediabetisch wrak. Wetenschappelijk onderzoek heeft sindsdien aangetoond dat je je met ongezonde voeding al binnen twee weken ziek kunt eten, vooral als je weinig beweegt.

Maar wat gebeurt er als je een fasfood-dieet combineert met een sportief bestaan? Om dat te onderzoeken, gaven Canadese wetenschappers vijftien studenten de opdracht twee weken lang à la Spurlock alleen maar bij McDonalds te eten en drinken. Maar daarnaast moesten zij elke dag een half uur lang een pittige high intensity intervaltraining doen: vijftien keer zestig seconden sprinten (90 procent van de maximale hartslag), steeds afgewisseld met een minuut wandelen om op adem te komen. Na afloop van het experiment bleek dat de gezondheid van de jonge mannen ondanks het McDonalds-dieet was verbeterd: niet alleen was hun uithoudingsvermogen toegenomen, ook waren er verbeteringen te zien in onder meer het vetpercentage, de bloedsuikerspiegel en de insulinegevoeligheid (studie). Hoewel de onderzoekers fastfood natuurlijk afraden, concluderen ze wel dat de gezondheidsnadelen ervan grotendeels teniet kunnen worden gedaan met lichaamsbewegin. En het is dus niet nodig om marathons te gaan lopen: 30 minuten intervaltrainen is afdoende.

 

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Foto: Takeaway

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.

 

Het advies over lichaamsbeweging is afkomstig uit de E-gids Verlaag je bloedsuiker

 

Een stabiele bloedsuikerspiegel die aan de lage kant is, vergroot je kansen om gezond oud te worden enorm. Bij vrijwel iedereen kruipt de hoeveelheid suiker in het bloed echter jaar na jaar omhoog. Dit schadelijke proces kun je remmen en zelfs terugdraaien. In deze uitgebreide E-gids staande nieuwste feiten en adviezen overzichtelijk op een rij.

€ 2, 95 – BESTEL HIER