Weten

‘Een gezond hart houdt je langer jong’

Een lifestyle gericht op een goede gezondheid van het hart vertraagt het verouderingsproces en verlengt de levensduur. Dat is de uitkomst van een nog ongepubliceerde studie die gepresenteerd zal worden tijdens een het jaarlijkse congres van de Amerikaanse Hartstichting van 11 tot 13 november in Philadelphia.

Elk jaar organiseert de American Heart Association, de Amerikaanse Hartstichting, een invloedrijk congres waar een internationaal gezelschap van wetenschappers en medici de laatste kennis over het hart en hartziekten komt doornemen. Daarbij presenteren onderzoekers vaak met tromgeroffel verse onderzoeksresultaten heet van de naald. Dit jaar pakken Amerikaanse wetenschappers uit met een studie over de relatie tussen de gezondheid van het hart en de snelheid waarmee we verouderen. Dit deden ze op basis van de gegevens die van 6500 volwassenen waren verzameld. Om te beginnen legden ze deze data naast een checklist die de Amerikaanse Hartstichting promoot als ‘Life’s Essential 8’: Acht gezonde leefgewoonten en gezondheidsmaatregelen die bijdragen aan een optimale gezondheid van het hart:

  • Goed slapen
  • Niet roken
  • Regelmatig bewegen
  • Gezond eten
  • Behouden van een gezond lichaamsgewicht
  • Behouden van een gezonde bloedsuikerspiegel
  • Behouden van een gezonde cholesterolspiegel
  • Behouden van een gezonde bloeddruk

Scoor je hoog op alle acht criteria, dan is de kans groot dat er een kerngezond hart in je borst klopt.

Daarnaast bepaalden de onderzoekers de ‘fenotypische leeftijd’ (fysieke leeftijd) van de deelnemers met behulp van negen bloedtesten. Het gaat om standaard testen waarmee artsen routinematig orgaanfuncties, mate van ontsteking en de stofwisseling van patiënten controleren. Zo werden onder meer ontstekingsmarker C-reactief proteïne (CRP), glucose en kreatinine (nierfunctie) in het bloed bepaald. Door de fenotypische leeftijd van de deelnemers met hun echte leeftijd te combineren, berekenden de onderzoekers de snelheid van de biologische veroudering ofwel de biologische leeftijd.

Deelnemers met een goede hartgezondheid verouderden biologisch aanzienlijk langzamer dan mensen met een minder goede hartgezondheid. Bijvoorbeeld, mensen met een goede hartgezondheid van 41 jaar, waren biologisch gezien slechts 36 jaar oud. Mensen met een slechtere hartgezondheid van 53 jaar, hadden het lichaam van een gemiddelde 57-jarige.

Mensen die het hoogst scoorden op de Life’s Essential 8-checklist (wat wijst op een zeer goede hartgezondheid) hadden een biologische leeftijd die gemiddeld zes jaar lager was dan hun echte leeftijd.

“We ontdekten dat hoe gezonder het hart is, hoe langzamer je biologisch gezien veroudert,” stelt Nour Makarem, een van de betrokken onderzoekers. “De fenotypische leeftijd is een handig stuk gereedschap waarmee je kunt meten hoe snel het lichaam veroudert en waarmee je goed het risico is op ziektes en vroegtijdig overlijden kunt voorspellen.”

“Als je je goed houdt aan alle richtlijnen van ‘Life’s Essential 8’ en je hartgezondheid verbetert, kan dit het verouderingsproces van je lichaam vertragen en veel voordelen voor de toekomst opleveren. Minder snel biologisch verouderen betekent niet alleen een lager risico op chronische ziekten zoals hartziekten, maar ook een langer leven en een kleiner risico om te overlijden,” aldus Makarem.

Ik weet het, trouwe bezoekers van deze site zien hier een wetenschapper een deur intrappen die al jaren wagenwijd openstaat. Maar dat Nour Makarem dit kunstje mag vertonen tijdens het jaarlijkse congres van de Amerikaanse Hartstichting, zegt veel over de wind die in het wereldwijde wereldje van hartspecialisten waait. Ook daar begint het inzicht door te dringen dat het verouderingsproces kan worden vertraagd en dat daarmee de kans op ouderdomskwalen, inclusief hartkwalen, wordt verkleind.

Bron: EurekaAlert!

Tekst Pim Christiaans

Gerelateerde onderwerpen

Grootste studie ooit: ‘Meer visolie, minder hart- en vaatziekten’

Boeiende blog? Door hem te delen steun je deze site. Je kunt ook HIER een kleine donatie doen. Dank!

 

BESTEL NU

In deze praktische e-gids staan de nieuwste adviezen om je bloeddruk onder controle te houden met natuurlijke methoden en middelen. Plus veel tips voor het hart. De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel; zodra er een nieuwe manier is ontdekt om je bloeddruk te reguleren en je hart te beschermen, wordt de gids geactualiseerd. Je betaalt eenmalig  een klein bedrag maar als je een account op lifeunlimited.nl aanmaakt, kun je PERMANENT over de laatste versie van IDEALE BLOEDDRUK beschikken. Updates worden gemeld via deze nieuwsbrief.  Zo loop je geen belangrijke nieuwe adviezen mis.