Weten

Meer energie? Slik dit!

Mis je de tomeloze energie uit je jonge jaren? Twee stofjes uit voeding, carnitine en alfa-liponzuur, kunnen je innerlijke vlam weer hoog doen oplaaien. 

Jeugdige energie. Die kregen bejaarde laboratoriumratten terug in een reeks beroemd geworden experimenten met twee natuurlijke stofjes: carnitine en liponzuur.  ‘Dankzij de combinatie van deze twee supplementen dansen de oude ratten de Macarena,’ stelde de onderzoeksleider Bruce Ames bij de presentatie van de resultaten in 2002. ‘Hun hersenen zien er beter uit, hun geheugen is scherper en ze zitten vol energie – in alles lijken ze meer op een jonger dier.’

Organen die veel energie gebruiken gaan er op vooruit

Carnitine en liponzuur worden van nature in het lichaam gevormd en zitten ook in kleine beetjes in voeding. Carnitine krijgen we via vlees binnen, liponzuur zit onder meer in spinazi en lever. Ames was niet verrast door het effect van deze stofjes op zijn proefdieren. Hij wist dat mitochondrieën, de energiecentrales van de cellen, ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Als zoogdieren ouder worden, gaan hun mitochondrieën haperen. Ames vermoedde dat die achteruitgang is te keren door de organellen van extra acetyl-L-carnitine (ALC) en alfa-liponzuur te voorzien. Als de mitochondrieën weer beter energie gaan produceren, mag je verwachten dat energievretende organen, zoals het hart en de hersenen, er bij oudere dieren op vooruitgaan. En dat was precies het effect dat hij bij de ratten waarnam.

De 86-jarige wetenschapper slikt de supplementen zelf al jaren

Sindsdien zijn er meer experimenten met laboratoriumratten gedaan. Die laten steeds gunstige effecten van ALC en liponzuur zien. Goed nieuws voor ratten! Maar of de combi ook oudere mannen en vrouwen hun jeugdige energie teruggeeft? Dat is nog niet wetenschappelijk verantwoord aangetoond. De mitochondrieën bij mensen werken echter net zo als bij andere zoogdieren: ze gaan ook achteruit bij het ouder worden en hebben ook ALC en liponzuur nodig om op volle toeren te kunnen draaien. Daarom gaat Ames er vanuit dat de twee stoffen ook oudere mensen energieker kunnen maken. In Masterplan voeding, vitaminen, verjonging vertelt Ames dat hij de combi al jaren trouw elke dag slikt. Het bewijst natuurlijk niets, maar de man is 86 en werkt nog steeds full time. Zelf slik ik al zeker tien jaar dagelijks 1000 mg acetyl-L-carnitine  en 250 mg alfa-liponzuur. Ik vind mijzelf behoorlijk energiek, maar ook dat bewijst niets. Alleen een goed opgezet onderzoek onder een groot aantal proefpersonen kan uitsluitsel geven.

 

Carnitine en liponzuur vertraagden geestelijke achteruitgang

Tory Hagen is een collega van Ames en nauw betrokken bij het onderzoek naar ALC en alfa-liponzuur. Hij vertelt dat hij het jammer vindt dat een grote studie met mensen na al die jaren sinds 2002 nog steeds niet van de grond is gekomen. ‘Maar er zijn wel overtuigende gevalsstudies (onderzoeken met één persoon) gedaan,’ zegt hij. ‘Die sluiten aan bij wat we ook bij dieronderzoek hebben gezien. Suppletie bij mensen met carnitine of liponzuur – er is weinig onderzoek gedaan met de combinatie – verbetert onder meer het evenwichtsgevoel (carnitine), vertraagt leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang (beide) en verbetert de spierspanning (beide). Ook zijn er aanwijzingen dat carnitine en liponzuur  vetstapeling verminderen en de schade door chronische laaggradige ontstekingen beperken. Er is dus aanleiding genoeg voor meer en grotere onderzoeken.’

 

Onderzoek: vrouwen gaan carnitine en liponzuur slikken

Volgens Hagen start binnenkort dan toch eindelijk de eerste pilot-studie met mensen:  vrouwen die de menopauze achter zich hebben,  gaan zes maanden alfa-liponzuur plus acetyl-l-carnitine slikken.

Ondertussen denkt Hagen evenals Ames dat het geen kwaad kan nu al met carnitine en liponzuur te experimenteren. Hagen: ‘Het is duidelijk dat de beide stoffen veilig zijn, zelfs in hoge doseringen. Daarom is het een goede zaak dat deze goedkope micronutriënten voor het algemene publiek beschikbaar zijn.’

Met andere woorden: kijk wat acetyl-L-carnitine en alfa-liponzuur met je doen als je terugverlangt naar de bruisende energie uit je jeugd.

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

gratis

Bewaren