Curcumine tegen depressie
Weten

Depressie vermindert met curcumine

Populair anti aging-kruid curcumine vermindert depressie volgens nieuw onderzoek. 

De laatste jaren is curcumine hot in de wetenschap. De gele kleurstof die wordt gewonnen uit de geelwortel, is niet alleen een krachtige antioxidant, maar ook een goede ontstekingsremmer en is zelfs veelbelovend in de strijd tegen kanker. Het extract is dan ook in korte tijd zeer populair geworden als healthy-aging supplement.

Patiënten merkten binnen 3 maanden verbetering met curcumine

En nu blijkt het ook nog effectief te zijn tegen depressie, volgens nieuw onderzoek. Daarbij werden 123 patiënten in verschillende groepen ingedeeld. Groep 1 slikte een curcumine-extract van 250 mg, een groep 2 slikte een curcumine-extract van 500 mg, groep 3 slikte 250 mg curcumine samen met 15 mg saffraan, en de vierde groep kreeg ter controle een placebo (neppil). De proef duurde twaalf weken. Alleen de neppil had geen effect op de depressie, alle andere groepen gingen er in dezelfde mate ‘significant’ op vooruit. Volgens dit experiment is een dagelijkse supplement van 250 mg curcumine-extract dus effectief is tegen depressie.

Curcumine werkt ook volgens andere studies tegen depressie

Het is niet de eerste keer dat curcumine in een studie effectief blijkt tegen depressie. Vorig jaar publiceerden wetenschappers een review waarin ze de resultaten van zes goed uitgevoerde onderzoeken met curcumine bespraken: ‘We concluderen dat er ondersteunend bewijs is dat toediening van curcumine aan patiënten met een ernstige depressie symptomen van depressiviteit vermindert.’

Tip

Kurkuma of geelwortelpoeder wordt gewoon als kruid naast de peper en de kaneelstokjes verkocht. De werkzame stof curcumine wordt echter slecht door de darm opgenomen. Vet en peper verbeteren de opneembaarheid aanzienlijk. Je kunt het poeder bijvoorbeeld in een lepel toen, er wat peper overheen sprenkelen en er olijfolie bij gieten. Neus dicht en doorslikken. Lekker is anders, maar het is wel goedkoop. Van de betere vitaminemerken kun je aangepaste curcuminesupplementen krijgen. Duurder maar beter, want de curcumine is dan in miniscule bolletjes verpakt. Dat verhoogt de hoeveelheid werkzame stof die in je lichaam belandt met een factor 100 tot 200.

Meer weten over curcumine? Ga naar DOSSIER CURCUMINE

 

Beeld Elke Wetzig

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.