Weten

We eten minder gezond dan we denken

Eerlijk zeggen, haal jij het, je groente-ADH, dus de algemeen dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente van 200 gram per dag?

Van de mensen die deze vraag kregen voorgelegd antwoordde 22 procent ontkennend. Een getal dat naar 44 steeg toen het ging over fruit. Wie positief is ziet ruimte voor vooruitgang, wie iets kritischer is, zoals hoogleraar gezondheidscommunicatie en gedragsverandering Emely de Vet van Wageningen Universiteit, zegt: ‘We weten niet of we bijvoorbeeld  echt 200 gram groente hebben gegeten, omdat we niet weten hoeveel dat is’. Wat doet vermoeden dat in werkelijkheid veel meer mensen te weinig groente en fruit eten. In de VS is de situatie hoe dan ook slechter, blijkt uit recent onderzoek. broccolie

In Amerika werd onlangs door de bekende Mayo Clinic gekeken naar de vraag hoeveel landgenoten voldoen aan vier kenmerken van een gezonde lifestyle: gezond eten, niet roken, een gezond gewicht en voldoende beweging. Het antwoord was teleurstellend: slechts 2,7% haalde de lat. Wie vervolgens z’n rollende ogen focust, ziet dat meer dan de helft van wat de Amerikanen eten  ‘zeer bewerkt’ is, dat de gemiddelde man een BMI heeft dat aanschurkt tegen de definitie van obees en dat van zeventien op gezondheid onderzochte landen de VS als laatste eindigt. Met Nederland op de elfde plaats, net boven Duitsland.

 Het kan dus nog allemaal wel een tikje gezonder, bij ons in het Westen. Iemand die zich al jaren inspant voor een gezondere bevolking is Gert Schuitemaker, de man achter het tijdschrift  Fit met Voeding. Hij ziet problemen en oplossingen: ‘We lijden in Nederland (nagenoeg) collectief aan voedingstekorten, met gevolgen voor lichaam en geest. Adviezen over gezonde voeding hebben weinig uitgehaald – de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM (2011) spreekt boekdelen. Dus is gebruik van voedingssupplementen aanbevolen en zeker gerechtvaardigd. Let wel: ook ik vind dat goede voeding op de eerste plaats moet komen, altijd. Maar als dit praktisch onhaalbaar blijkt, moet je realist zijn. Dan moeten er extra vitaminen en mineralen in. Klaar.’

Tekst: Daan de Wit

 

Vitaminen tegen veroudering – e-gids

5,95 – BESTEL NU

In deze e-gids (pdf) vind je overzichtelijke informatie over de zes belangrijkste supplementen voor een optimale gezondheid volghens de laatste stand van de wetenschapDe adviezen zijn afkomstig van wetenschappers en artsen die volgens de redactie van Life Unlimited binnen hun vakgebied tot de wereldtop behoren.  LET OP: de inhoud is overgenomen uit Masterplan Voeding Vitaminen Verjonging.

 

Leave a Reply