Weten

Russell Setright: “Voorkom oude-mensen-geur met paddenstoelen”

Als je ouder wordt, neemt de kans toe dat je een kenmerkend ‘oudemensengeur’ gaat verspreiden. Volgens de Australische fytotherapeut Russell Setright kun je dit onheil voorkomen door regelmatig paddenstoelen te eten. Daarbij wijst hij op Japans onderzoek naar het effect van een paddenstoelenextract op lichaamsluchtjes van oudere proefpersonen.

Japanners hebben er een woord voor: Kareishu. Letterlijk betekent het ‘kenmerkende lichaamsgeur van mensen van middelbare leeftijd en ouderen’In een studie uit 2017 schrijven Japanse wetenschappers dat oudemensengeur veel voorkomt bij veertigplussers en dat de moderne lifestyle met veel dierlijk vet en een overdaad aan stress de zaak verergert.

Gelukkig dragen de Japanners een oplossing aan voor mensen die de lichaamsgeur van hun grootouders beginnen te ontwikkelen: een extract van champignons (Agaricus bisporus) kan helpen om deze geuren te verminderen. Champignons zitten boordevol gezonde stoffen, zoals aminozuren, vitamines, mineralen en antioxidanten. Maar wat champignons extra interessant maakt, is dat ze volgens de Japanse onderzoekers een ‘deodoriserende werking’ in het spijsverteringskanaal hebben.  Verbindingen in champignons remmen de productie van stoffen die onaangename geuren veroorzaken, zoals ammoniak en methylmercaptaan, een belangrijke component van slechte adem.

Om te testen of het echt werkt, gaven de onderzoekers een extract van champignons of een placebo aan tachtig mannen en vrouwen tussen de 50 en 79 jaar. Alle deelnemers hadden last van een slechte adem en lichaams- of ontlastingsgeur. De onderzoekers verdeelden hen in vier groepen: een placebogroep en drie groepen die dagelijks 50, 500 of 1000 mg champignonextract innamen gedurende vier weken. Vervolgens werd de geurveranderingen van de proefpersonen gecontroleerd.

Slechte adem: Een medewerker stond op een handbreedte afstand van de proefpersoon en beoordeelde de ademgeur na 1-2 minuten praten

Lichaamsgeur: De geur van het kussen (of handdoek) en de pyjama van de proefpersoon werd beoordeeld door zowel de proefpersoon als een medewerker.

Ontlastingsgeur: Proefpersonen evalueerden zelf de geur van hun ontlasting en noteerden dit in een dagboekje

Alle groepen die het champignonextract gebruikten, lieten verbetering zien in zowel mond- als lichaamsgeur, vergeleken met de placebogroep. Een hogere dosis (500 of 1000 mg per dag) had meer effect had dan een lagere dosis. Dit suggereert dat de werking van champignonextract dosisafhankelijk is.

Een ander opvallend resultaat was dat het extract ook een positieve invloed had op de stoelgang. Bij de groep die 1000 mg per dag innam, werd een betere stoelgangsfrequentie en -volume gemeld, evenals een gevoel van volledige lediging na een toiletbezoek. Dit wijst erop dat champignonextract niet alleen geuren vermindert, maar ook de algehele darmgezondheid kan verbeteren.

Russell Setright, een Australische  fytotherapeut en auteur van boeken over gezondheid die zich regelmatig roert op Linkedin, wijst in een recente post op twee mogelijke mechanismen van het effect van het Japanse champignonextract op lichaamsgeur:

Ergothioneïne is een krachtig antioxidant aminozuur dat talglipiden beschermt tegen oxidatie, waarbij het wordt omgezet in onaangenaam riekend 2-nonenal. Eetbare paddenstoelen zijn de rijkste bekende voedselbron van ergothioneïne.

Spermidine is een polyamine die autofagie in gang zet, een proces waarbij afvalproducten in cellen worden opgeruimd. Onder invloed van spermidine worden volgens Setright ook versleten huidcellen sneller verwijderd voordat ze geurige aldehyden ophopen.

Setright stelt dat het eten van paddenstoelen waarschijnlijk even effectief is als het slikken van het Japanse champignonextract. Om oudemensengeur te vermijden, adviseert hij drie tot vier keer per week paddenstoelen op het menu te zetten. Je kunt ze verwerken in omeletten, soepen, sauzen, risotto, pasta’s of als bijgerechtje roerbakken. Shiitake, ‘gewone’ champignons en oesterchampignons bevatten de hoogste gehaltes ergothioneïne; in alle eetbare paddenstoelen zit spermidine.

Lees ook deze blogs over ergothioneïne en spermidine.

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Boeiende blog? Door hem te delen steun je deze site. Je kunt ook HIER een kleine donatie doen.

Houd je hormonen in balans

 

Deze e-gids is bedoeld voor vrouwen die hun hormonen in evenwicht willen houden en hormoontherapie overwegen.

Na het lezen van ‘Houd je hormonen in balans’ ben je beter in staat om een beslissing te nemen over hormoontherapie. Daarnaast ben je op de hoogte van milde en veilige manieren die je zelf kunt toepassen om je hormonen zo goed en zo lang mogelijk in evenwicht te houden. Deze gids bevat ook adviezen om overgangsklachten te temperen.

 

 

 

De Testofactor biedt een complete aanpak voor mannen om testosteron te boosten en  andere hormonen beter op elkaar af te stemmen. Naast adviezen over voeding, supplementen, stress-management en meer, bevat het boek trainingsschema’s en tips om sterker en slanker te worden. Het behandelt ook 23 typische mannenklachten, zoals erectiestoornis, prostaatvergroting, snel klaarkomen en zweten en stinken.