Weten

“Smeer alleen producten op de huid die je ook kunt eten”

Dat adviseert de Amerikaanse arts en auteur Mark Hyman. Daarbij doelt hij op het feit dat chemicaliën in huidproducten in het bloed terechtkomen en mogelijk schade aanrichten. Wees ook voorzichtig met zonnebrandcrème.   “De meeste mensen beseffen niet hoeveel impact hun persoonlijke verzorgingsproducten op hun gezondheid hebben,” schrijft de bekende Amerikaanse arts Mark Hyman op Linkedin. “We worden dagelijks blootgesteld aan ingrediënten zoals parabenen, synthetische geurstoffen, PEG’s en sulfaten via producten die we gebruiken voor onze huid, ons haar en ons lichaam. Veel van deze stoffen worden in verband gebracht met hormoonverstoring, huidirritatie en zelfs vruchtbaarheidsproblemen. Je huid is niet zomaar een barrière. Het is een doorgangsroute. Wat je erop smeert, wordt opgenomen en door je lichaam verspreid. Persoonlijk gebruik ik niets op mijn huid buiten de douche. Geen lotions, geen crèmes, geen acnebehandelingen. Mijn huidverzorgingsroutine is gebaseerd op wat ik eet. Een dieet met onbewerkte voeding, weinig suiker en rijk aan voedingsstoffen, doet veel meer voor mijn huid dan welk topisch product dan ook.”

Bij de keuze van huidproducten hanteert Hyman een eenvoudig principe: hij accepteert alleen ingrediënten die je ook in (gezonde) voeding aantreft, zoals in kokosolie en olijfolie.

Zijn zonnebrandproducten veilig?

Uit angst voor kanker en rimpels, smeren veel mensen veel en dik zonnebrandproducten met een UVA/UVB-beschermingsfactor. Precies zoals wordt aanbevolen door de autoriteiten. Op de website van het KWF staat: ‘We genieten graag van de zon. Maar door verbranding heb je meer kans op huidkanker. Bescherm jezelf dus goed door: weren, kleren, smeren!’. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, de beroepsvereniging van Nederlandse dermatologen, adviseert om in de zomer tussen 11 en 15 uur uit de zon te blijven.

Maar is de zon mijden en uitbundig gebruik van zonnebrandmiddelen echt verstandig?

In 2019 checkten onderzoekers het bloed van proefpersonen die zonnebrand hadden gebruikt [bron]. Ze concludeerden: “In dit onderzoek, uitgevoerd in een kliniek en met gezonde deelnemers, werden zes werkzame stoffen uit vier verschillende soorten zonnebrand getest. Alle zes stoffen kwamen in het bloed terecht, en hun hoeveelheid was hoger dan de grens die de Amerikaanse gezondheidsdienst (FDA) hanteert om tot extra veiligheidsonderzoek over te gaan.” De onderzoekers haasten zich erbij te zeggen dat zij het gebruik van zonnebrandproducten niet afraden. Dat is geen wetenschappelijk feit,  maar lijkt meer een politiek correcte bezwering om problemen met collega’s en autoriteiten te voorkomen.

Zowel het mijden van zon als het gebruik van UVA/UVB-beschermingsfactoren zorgen ervoor dat we minder vitamine D aanmaken. Van vitamine D is inmiddels nagenoeg bekend dat het cruciaal voor onze gezondheid is. Ze (onder meer) de blog Is vitamine D een anti-aging middel?

Een krachtige aanwijzing dat de huidige zonadviezen – ‘weren, smeren, kleren’ – averechts zouden kunnen uitpakken, kwam in 2016. De Zweedse epidemioloog dr. Pelle Lindqvist van het Karolinska Universiteitsziekenhuis publiceerde dat jaar de resultaten van zijn onderzoek naar de relatie tussen algemene sterfte en de blootstelling aan zonlicht bij 29.518 vrouwen van 25 tot 64 jaar uit het zuiden van Zweden. Zonaanbidsters bleken flink in het voordeel te zijn: ondanks hun wat grotere kans op huidkanker, overleden ze minder vaak aan welke oorzaak dan ook. Vrouwen die zonlicht vermeden hadden een 60 procent hoger risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan vrouwen die actief de zon opzochten. Schokkend was dat zonmijdende niet-rooksters een even groot overlijdensrisico hadden als rokende zonaanbidsters. ‘Dat wijst erop dat het vermijden van zonlicht een risicofactor is om te overlijden in dezelfde orde van grootte als roken’, aldus Lindqvist.

Toen ik vorig jaar aan een artikel over zonlicht schreef, mailde de vooraanstaande vitamine D-onderzoeker Michael Holick, ook wel bekend als ‘Dr Sunshine’, mij dat ook hij vindt dat mensen moeten worden aangespoord vaker de zon op te zoeken: “Maar met beleid, zorg dat je niet verbrandt.” Zelfs is hij er niet op tegen om in de wintermaanden het vitamine D-gehalte op peil te houden met behulp van de zonnebank. De huidige aansporingen om de zon te mijden werken volgens hem averechts voor de volksgezondheid. In ons moderne bestaan is een gebrek aan zonlicht het probleem, niet een teveel. Om dat punt te onderbouwen, mailt hij een review met de veelzeggende titel Insufficient Sun Exposure Has Become a Real Public Health Problem, waarin de auteurs berekenen dat onvoldoende zonblootstelling verantwoordelijk zou kunnen zijn voor 340.000 sterfgevallen in de VS en 480.000 stergevallen in Europa per jaar .

Zonneschade kun je beperken door de huid voorzichtig te laten wennen aan de zon, en verder door het lichaam te bedekken met textiel, petjes te dragen en de schaduw op te zoeken. Persoonlijk gebruik ik alleen in ‘noodgevallen’ zonnebrandcrème op mijn gezicht.

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Boeiende blog? Door hem te delen steun je deze site. Je kunt ook HIER een kleine donatie doen.

Het hart van Masterplan Huid & Haar bestaat uit 21 stappen waarmee je zelf, met voornamelijk natuurlijke middelen en methoden, je huid en haar een leven lang in topconditie kunt houden. De nadruk ligt daarbij sterk op het gezond maken en houden van huid en haar van binnenuit. Bestel hier