Weten

Spirulina verbetert stemming en slaap

Het populaire super food spirulina heeft volgens een recente studie een gunstig effect op het mentale welzijn en slaapkwaliteit.

De blauwgroene microalg (cyanobacterie) spirulina zit tjokvol vitamines, mineralen, aminozuren en meer waardevolle micronutriënten en staat daarom bekend als een super food. De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat het consumeren van spirulina niet alleen een weldaad voor het lichaam, maar ook voor de geest is. In een overzichtsartikel schrijven Italiaanse wetenschappers dat spirulina oxidatieve stress en ontstekingen in de hersenen tegengaat, tegen alzheimer en parkinson beschermt door het verminderen van amyloïde β-afzettingen en hersenfuncties verbetert en mentale vermoeidheid tegengaat door het boosten van diverse zenuwgroeifactoren en neurotransmitters. Via de impact op de darmmicrobiota lijkt spirulina ook indirect – via de darm-hersen as – neurotransmitters zoals serotonine en GABA in de bovenkamer te stimuleren. Deze optimistisch stemmende kennis is echter vooral gebaseerd op dieronderzoek.

Afgelopen week verscheen een studie die zich op de effecten van spirulina bij volwassenen met milde tot matig ernstige depressie richt. In dit dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoek kregen 66 deelnemers gedurende acht weken dagelijks 2 gram spirulina in softgelvorm of een placebo. De onderzoekers evalueerden de slaapkwaliteit, mentale gezondheid en het lichaamsgewicht van de deelnemers.

De groep die spirulina kreeg, liet een duidelijke verbetering zien in slaapkwaliteit en slaaplatentie (de tijd die nodig is om in slaap te vallen). De scores op de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) daalden van 7,03 naar 4,97, wat duidt een verbetering van ruim 29 procent van de slaapkwaliteit.

Daarnaast namen ook de scores op de Depression Anxiety Stress Scales (DASS-21) af, wat wijst op minder symptomen van depressie, angst en stress. Interessant genoeg bleef het lichaamsgewicht (BMI) van de deelnemers stabiel, wat suggereert dat spirulina geen directe invloed heeft op gewicht.

Het gunstige effect op de stemming en de slaapkwaliteit schrijven de onderzoekers toe aan het hoge gehalte tryptofaan in spirulina, een essenstieel aminozuur dat de productie van serotonine en melatonine stimuleert. Serotonine en melatonine spelen een cruciale rol in het reguleren van stemming en slaap. Naast tryptofaan bevat spirulina tal van andere verbindingen die de hersenen goed kunnen gebruiken, zoals:

Phycocyanine, een pigment met antioxidante en ontstekingsremmende effecten.

Gamma-linoleenzuur, een vetzuur dat ontstekingsprocessen beïnvloedt.

B-vitamines en carotenoïden die mogelijk de balans van neurotransmitters ondersteunen.

Deze studie staat niet opzichzelf. Onderzoek bij muizen in 2020 liet zien dat spirulina stress en angst aanzienlijk kan verminderen en antidepressieve eigenschappen heeft [bron]. Op basis van eerder onderzoek met muizen stellen de betrokken onderzoekers dat spirulina zorgt voor een toename van brain derived neurotrophic factor (BDNF), een belangrijke groeifactor in de hersenen. In 2021 zorgde 2 x 500 mg spirulina per dag in een onderzoek met tachtig patiënten met een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm (colitis ulcerosa ) voor een verbetering van de slaapkwaliteit [bron].

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Boeiende blog? Door hem te delen steun je deze site. Je kunt ook HIER een kleine donatie doen.

 

E-gids met de nieuwste adviezen!

In deze praktische E-gids staan de nieuwste adviezen om je hersenen in topvorm te houden met natuurlijke methoden en middelen. De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel; zodra er een nieuwe manier is ontdekt om je brein tegen veroudering en ziekte te beschermen, wordt de gids geactualiseerd. Als je een account op deze site hebt, kun je altijd over de laatste versie van BESCHERM JE BREIN beschikken. Zo blijf je honderd procent up to date en loop je geen belangrijke nieuwe adviezen meer mis.