Weten

Levensverlengend effect vitamine D3 ontdekt

‘Zonneschijnvitamine’ D3 activeert volgens nieuw onderzoek anti-aging-genen die ons beschermen tegen alzheimer, parkinson en het verouderingsproces zelf. 

Waar kan ik tekenen? Dat is de vraag die je al snel stelt als je hoort dat het mogelijk is om 33 procent langer te leven. Het kan, met voldoende vitamine D3, als je een worm bent. Dat laatste klinkt misschien wat teleurstellend, maar als het gaat om verouderingsprocessen hebben we best wat overeenkomsten met de worm, zegt professor Gordon Lithgow. Hij werkte mee aan een onderzoek naar het effect van vitamine D3 op wormen en denkt dat de gunstige uitkomsten ervan ook heel goed op ons mensen van toepassing kunnen zijn.

Vitamine D houdt eiwitten gezond

Lithgow wijst bij zijn uitleg over hoe het onderzoek in elkaar zit op het belang van D3 voor iets wat je er niet meteen mee associeert: eiwitten, en de gunstige invloed die de vitamine erop kan hebben. Niet onbelangrijk, omdat het ontsporen en samenklonteren van allerlei eiwitten een belangrijke rol speelt bij ziekten als diabetes 2, sommige vormen van hartziekten, alzheimer, parkinson en huntington. En bij het verouderingsproces zelf. D3 blijkt bij de wormpjes genen te activeren die voorkomen dat het fout gaat met eiwitten. Wij mensen beschikken over dezelfde genen. Gezondere eiwitten dankzij D3 betekent dan mogelijk minder veroudering, minder ernstige ziekteverschijnselen of minder kans op ziekte.

Vitamine D3 beïnvloedt honderden genen

Het onderzoek roept enthousiasme op, ook bij wetenschappers die er niet bij betrokken zijn. Een van hen is professor Janice Schwartz, van de universiteit van Californië. Zij is blij dat het nu eens niet over het belang van D3 gaat voor de botten. Want dat belang kenden we al wel, net als het belang voor een goed gemoed, zoals recent nog weer eens werd bevestigd. Het belang van D3 is groter. Wat volgens Schwartz geen verbazing hoeft te wekken, aangezien ‘vitamine D3 honderden genen beïnvloedt. En de meeste cellen hebben vitamine D-receptoren, dus het moet wel een heel belangrijke vitamine zijn’, zegt Schwartz. ‘Volgens mij is vitamine D net zo cruciaal voor het functioneren van het hele lichaam als het is voor de botten en de spieren’. Iets wat het nieuwe onderzoek in zekere zin bevestigt.

Bij een te lage bloedspiegel: bijslikken

Schwartz wordt aangevuld door de arts dr. Clifford Rosen van het Amerikaanse Maine Medical Center Research Institute. Rosen zegt dat als vitamine D3, zoals de onderzoekers suggereren, een ijkpunt blijkt te zijn voor de gezondheid van het lichaam en hoe oud het kan worden, het een ‘paradigmawisseling’ zou betekeken. Grote woorden, maar wel te begrijpen omdat er dan met weinig moeite veel kan worden gedaan voor de gezondheid van veel mensen. Dan is het een kwestie van D3 in het bloed meten en bij een te lage bloedspiegel: bijslikken.

Neem voldoende D3 in de winter

En nu, wachten met D3 bijtanken totdat het vervolgonderzoek wordt ingezet? Dat kun je doen, maar dat hoeft niet. Zoals we al hebben laten zien in het Masterplan – Voeding, vitaminen en verjonging komen veel mensen tegenwoordig vitamine D3 tekort. Dat komt omdat we bang zijn voor de zon en tegelijk niet snappen hoe cruciaal de zonneschijnvitamine voor ons is. Hoe het precies zit, lees je dus in het Masterplan, maar tot die tijd kun je zorgen dat je in ieder geval voldoende D3 tot je neemt. In de zomer is dat een kwestie van voldoende in de zon zijn, natuurlijk zonder te verbranden. In de winter komt het neer op het slikken van capsules met D3.

Advies: de optimale dosis van vitamine D3

Een optimale marge is dagelijks tussen de 3000 en 4000 I.E. (internationale eenheden). Slik dan gelijk ook voldoende K2. Dat heeft ermee te maken dat beide vitamines met elkaar willen samenwerken. D3 bevordert de opname van kalk uit de darmen en K2 zet die kalk op de goede plaats, namelijk je botten en je gebit, en niet de zachte weefsels, denk aan aderver-kalk-ing. Dan wordt het: 3000 tot 4000 I.E. D3 plus zo’n 2,5 mcg per kg lichaamsgewicht K2 in de meest effectieve vorm van MK-7 (Maar slik geen K2 als je antistollingsmiddelen op basis van vitamine K-antagonisten gebruikt).

 Tekst: Daan de Wit/ Life Unlimited

Daan is onderzoeksjournalist voor televisie, documentaire en geschreven media. Hij schreef onder meer het boek Weet wat je eet – Gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap.