Weten

Nog een reden een frikandel te laten liggen: AGEs!

Wetenschappers hebben van meer dan 200 Nederlandse voedingsproducten bepaald hoeveel advanced glycation endperoducts (AGEs) erin zitten. Volgend jaar gaan ze kijken of en hoe AGE-rijke voeding de gezondheid van proefpersonen aantast.

Wie vergrijpt zich wel eens aan een frikandel, de Hollandse snackbardelicatesse bij uitstek? Onderzoekers van de universiteit van Maastricht wel. Nu ze toch bezig waren met het meten van AGEs in voeding, besloten ze na een vrimibo een vleesstaaf ‘onder laboratoriumomstandigheden’ in het vet te hangen.

Als je niet weet van AGEs zijn, bekijk dan eerst even dit 5-minutenfilmpje

Ook een AGE-bom: pindakaas

Het opleidingsinstituut Ortholinea organiseerde op 19 november in Soesterberg een congres over de gezondheidseffecten van AGEs. Prof.dr. Casper Schalkwijk was er een van de sprekers. Schalkwijk is bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Maastricht en doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar AGEs en gezondheid. Hij vertelde dat hij met behulp van een verfijnde meettechniek (chromatografie massaspectrometrie) het AGE-gehalte in meer dat 200 Nederlandse voedingsproducten heeft vastgesteld. Ontbijtkoek en hagelslag zijn er rijk aan weten we nu, terwijl pindakaas er zelfs bomvol mee zit.

Met deze voedingslijst in de hand gaat Schalkwijk komend jaar proeven opzetten om te kijken in hoeverre AGEs uit voeding de gezondheid schaden. Daarbij krijgen proefpersonen AGE-arme of AGE-rijke voeding voorgezet. In feite doet hij daarmee het onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper Helen Vlassara over, maar dan met andere technieken. Volgens Vlassara is reeds bewezen dat AGEs uit voeding giftig zijn, maar ze juicht meer onderzoek toe.

AGEs en frikandel

Frikandel wetenschappelijk doorgelicht

Nu alles in zijn lab klaar stond om AGEs te meten, besloten Schalkwijk en zijn medewerkers ‘na een borrel’ een frikandel in het frituurvet te hangen en het AGE-gehalte te bepalen. Dat liep zoals je op de grafiek hiernaast kunt zien binnen minuten hoog op. Op de verticale as staan het aantal gemeten AGEs aangegeven, op de horizontale as het aantal minuten dat de frikandel werd gefrituurd. De afkortingen staan voor de chemische namen van drie verschillende types AGEs.

Het steigerende AGE-gehalte was te verwachten. Helen Vlassra beschrijft in haar boek Het anti-AGE-dieet dat het AGE-gehalte in alle vleesproducten omhoogschiet zodra je die aan hoge temperaturen blootstelt.

We komen later nog uitgebreider op AGEs in Nederlandse voeding terug.

 

Dit is een lijst met AGE-gehaltes in (Amerikaanse) voedingsproducten zoals die door het team van Helen Vlassara zijn gemeten.

 

 

 

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid.

 

Verwante artikelen 

De definitie van AGEs

Ontdek je AGE-gehalte en verleng je leven

Vitamine B6 tegen overgewicht, diabetes …en veroudering?

 

gratis

Bewaren