Weten

Behandeling met rood licht maakt gezicht jonger

In een recent Frans onderzoek zagen proefpersonen diepe rimpels en fijne lijntjes vervagen onder invloed van rood licht. Ook werden de poriën kleiner en de gezichtscontouren strakker.

De voornaamste tekenen van huidveroudering zijn het ontstaan van rimpels en fijne lijntjes, verminderde stevigheid en volheid. Doordat de huid gaat hangen, verliest het gelaat de jeugdige strakke contouren. Om deze zichtbare tekenen van veroudering tegen te gaan, wordt het gebruik van ledlampen met rood en bijna-infrarood licht steeds populairder. Een reeks (kleine) studies laat zien dat deze methode werkt. Zie de blog Licht dat je mooier, slimmer en jonger maakt.

Onlangs is er een Franse studie aan die reeks toegevoegd: Vijftien vrouwen en vijf mannen van 45 tot 75 jaar tooiden zich drie maanden lang tweemaal per week twaalf minuten met een masker dat aan de binnenkant bekleed was met led-lampjes. Die lampjes straalden licht in een golflengte van 630 nanometer uit.

Ultraviolet licht: golflengte 100 – 400 nanometer

Zichtbaar licht: golflengte 400 – 700 nanometer

Rood licht: golflengte 600 – 700 nanometer

Bijna infrarood licht: golflengte 700 – 1100 nanometer

De behandeling met rood en bijna infrarood licht werkt op basis van ‘fotobiomodulatie’. Dit betekent dat er met licht in een golflengte van 600 tot 1100 nanometer een reeks reacties in de cellen  wordt opgewekt. De Franse wetenschappers  schrijven dat rood licht tot in de lederhuid (dermis) doordringt en daar de fibroblasten prikkelt, waardoor de productie van collageen en elastine omhoog gaat. Zoals je weet zijn collageen en elastine belangrijke eiwitten die zorgen voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Door de toename van deze eiwitten kan de huid er jonger en gezonder uitzien. De onderzoekers stellen dat rood licht ook de mitochondriën, de energiefabriekjes van onze cellen, harder laat werken. Met de extra energie die zo vrijkomt, worden herstellende processen opgestart en gaat de productie van een reeks groeifactoren omhoog.

Nadat allerlei regeneratieve processen in de lederhuid door het rode licht op gang zijn gebracht, duurt het volgens de onderzoekers een paar dagen voordat de behandeling zijn beste effecten bereikt. Ze waarschuwen dat daarom bij fotobiomodulatie méér niet altijd beter is: als de lichtbehandeling te vaak wordt herhaald, kunnen gunstige processen juist worden geremd. Daarom raden de onderzoekers dagelijkse behandelingen af en hebben ze hun proefpersonen opgedragen slechts twee keer per week, met een tussenpauze van minimaal 72 uur, het masker op te zetten.

Al na een maand werden de eerste verbeteringen zichtbaar en die bleven in de twee maanden daarna toenemen. Een greep:

De diepte van de kraaienpootjes nam af: 15,6 procent na 28 dagen, 34,7 procent na 56 dagen en 38,3 procent na 84 dagen.

De gezichtcontouren werden strakker: 5,4 procent na 28 dagen, 14,7 procent na 56 dagen en 24,8 procent na 84 dagen.

De ruwheid van de huid nam af: met 6,8 procent na 28 dagen, 18,2 procent na 56 dagen en 23,8 procent na 84 dagen.

De diameter van de poriën werd kleiner: 28,5 procent na 28 dagen, 30,7 procent na 56 dagen en 32,8 procent na 84 dagen.

De dichtheid van de lederhuid nam toe: 26,4 procent na 28 dagen, 41 procent na 56 dagen en 47,7 procent na 84 dagen.

Dat de dichtheid van de lederhuid zo sterk verbeterde, verklaren de onderzoekers uit de toename van collageen- en elastinevezels, waardoor de huid van de deelnemers strakker en veerkrachtiger werd. Een dichtere lederhuid zorgt ook voor een betere barrièrefunctyie, waardoor schadelijke stoffen beter buiten de deur blijven terwijl vocht beter wordt vastgehouden. Ook gaat een hogere dichtheid van de lederhuid samen met een snellere wondgenezing. Ten slotte betekent een dichtere lederhuid dat de huid minder snel dunner wordt: het dunner worden van de huid is een kenmerkend verouderingsverschijnsel.

Sunsbest 500 tafelmodel lichtpaneel

Het masker met ledlampjes dat deze wonderen bewerkstelligde, is een product van Dior dat 4000 euro kost. Geen paniek, er zijn tal van betaalbaardere apparaten verkrijgbaar waarmee je jezelf met rood licht kunt behandelen. Bijvoorbeeld de Sunbest-500, een tafelmodel lichtpaneel van 577 euro dat licht in een uitgekiende mix van golflengtes op je afvuurt. Vijftig procent van het licht zit in de golftengte van rood licht, het licht dat de Franse proefpersonen er binnen drie maanden jaren jonger uit liet zien. De rest van de golflengtes zit in het spectrum van bijna-infrarood licht. Daarvan is onder meer aangetoond dat het de productie van melatonine in cellen stimuleert [bron]. Volgens recente inzichten heeft melatonine in de huid krachtige anti-aging effecten [bron]

Tekst Pim Christiaans | Life Unlimited

Boeiende blog? Door hem te delen steun je deze site. Je kunt ook HIER een kleine donatie doen. Dank!

Verwante blogs

Licht dat je mooier, slimmer en jonger maakt

Studie: Rood-lichttherapie beschermt tegen ontsporen van corona