Resveratrol beschermt brein
Weten

Resveratrol houdt ouder vrouwenbrein in vorm

Nieuw onderzoek bevestigt waar al langer aanwijzingen voor bestaan: resveratrol behoedt vrouwen na de menopauze voor geestelijke achteruitgang. Er zijn aanwijzingen dat het ‘rodewijnstofje’ ook mannelijke hersenen beschermt.

Dementie komt veel vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Volgens Alzheimer-Nederland.nl krijgt een op de drie vrouwen ermee te maken, tegenover een op de zeven mannen. Reden onbekend. Wetenschappers vermoeden dat het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen een rol speelt. Oestrogeen zorgt ervoor dat er in het endotheel, zeg maar de binnenbekleding van de vaatwanden, meer stikstofmonoxide wordt geproduceerd. Stikstofmonoxide heeft een vaatverwijdend effect. Na de menopauze daalt de oestrogeenspiegel, met als gevolg dat er ook minder stikstofmonoxide in het endotheel wordt gemaakt. De vaten verwijden dan minder met als gevolg dat er minder bloed doorheen kan stromen. Hierdoor zijn de hersenen van oudere vrouwen minder goed doorbloed. Die verminderde doorbloeding is schadelijk en gaat samen met cognitieve achteruitgang (bron).

Dit is de redenering die Australische wetenschappers onderbouwd uitvouwen in een recent wetenschappelijk artikel over het effect van resveratrol op hersenfuncties van oudere vrouwen (bron). Resveratrol – het stofje dat in rode wijn zit –  is (onder veel meer) een fyto-oestrogeen, dat wil zeggen een plantaardige stof die de werking van oestrogeen nabootst. Daardoor is het volgens de onderzoekers in staat de rol van oestrogeen in het endotheel voor een deel over te nemen als het aankomt op het stimuleren van stikstofmonoxide (bron).

De onderzoekers verwijzen naar een onderzoek waarbij het innemen van resveratrol de bloedstroom door een vaatverwijdend effect verbeterde (bron), overigens zowel bij mannen als vrouwen. Dat is niet zo vreemd omdat oestrogeen ook bij mannen de aanmaak van stikstofmonoxide in het endotheel stimuleert (bron). Bovendien stimuleert resveratrol de aanmaak van stikstofmonoxide nog langs een reeks andere wegen, zoals via beïnvloeding van genexpressie (bron).

Resveratrol is ook een antioxidant en beschermt stikstofmonoxide in die rol ook nog eens tegen oxidatie, waardoor het langer actief blijft. Het innemen van resveratrol kan dan ook bij zowel mannen als vrouwen tot een aanzienlijke verbetering van de bloedstroom in de armslagader leiden (bron, bron), een belangrijke marker voor cardiovasculaire gezondheid en de gezondheid van het endotheel.

Hoeveel resveratrol moet je dagelijks slikken om de hersenen te beschermen? In een eerdere studie nam de doorbloeding van de hersenen van jongvolwassenen (m/v) toe door het slikken van 250 of 500 mg resveratrol per dag – hoe meer hoe groter het effect (bron). Er zijn echter aanwijzingen dat de hersendoorbloeding al verbetert door dagelijks slechts tweemaal 75 mg in te nemen. Die verbeterde doorbloeding ging bij een groep diabetes type 2-patiënten samen met een verbeterd concentratievermogen (bron).

Met deze gegevens in het achterhoofd vroegen de Australische onderzoekers vier jaar geleden aan tachtig vrouwen van 45 van tot 85 jaar om veertien weken lang elke dag tweemaal een supplement in te nemen (studie). De helft van de vrouwen kreeg capsules die resveratrol bevatten, de andere helft kreeg capsules met een neutrale, onwerkbare stof (placebo). Na veertien weken was bij de vrouwen die het echte spul hadden geslikt, de doorbloeding van de hersenen verbeterd. Ook waren hun hersenfuncties erop vooruitgegaan. In de dit jaar gepubliceerde studie is het gunstige effect van tweemaal 75 mg resveratrol per dag bevestigd bij een grotere groep vrouwen (129) die het supplement gedurende langere tijd (12 maanden) slikten.

‘Deze resultaten geven aan dat regelmatige consumptie van een gematigde dosis resveratrol zowel de cerebrovasculaire functie als cognitie kan verbeteren bij vrouwen na de menopauze,’ concluderen de wetenschappers. ‘Daarbij wordt hun verhoogde risico op versnelde cognitieve achteruitgang mogelijk verminderd en biedt het een veelbelovend therapeutische behandeling voor cognitieve achteruitgang die gerelateerd is aan de menopauze.’

Het is een hele mond vol, maar wat er in feite staat is dit: vrouwen die na de menopauze elke dag tweemaal een supplement met 75 mg resveratrol innemen, houden hun hersenen waarschijnlijk langer gezond.

De gunstige uitkomsten van deze Australische onderzoeken staan niet op zichzelf. In een ook recent gepubliceerd overzichtsartikel zetten Poolse wetenschappers onderzoeken op een rij die suggereren dat resveratrol het brein tegen veroudering beschermt en de ziekte van Alzheimer tegenwerkt (bij mannen en vrouwen). Het gaat voornamelijk om dierstudies, maar er worden ook een aantal onderzoeken met mensen opgevoerd. Zo zagen onderzoekers bij mensen met milde alzheimersymptomen die een jaar lang tweemaal per dag tot 1 gram resveratrol hadden geslikt, een aantal gunstige biochemische veranderingen, zoals verminderde ‘neuro-inflammatie’ en afname van het alzheimereiwit bèta-amyloïd in het ruggenmergvloeistof (bron). Ook bleek uit testen dat ze geestelijk minder hard achteruit waren gegaan dan patiënten die een placebo hadden geslikt.

Voor een ander onderzoek namen 23 te zware maar verder gezonde mannen en vrouwen van 50 tot 75 jaar een half jaar lang elke dag 200 mg resveratrol in, terwijl 23 anderen een placebo kregen. Op hersenscans waren gunstige veranderingen in de hippocampus – belangrijk voor het geheugen – te zien bij degenen die resveratrol hadden ingenomen. Zij scoorden ook beter op geheugentesten. Conclusie van de wetenschappers: ‘Onze bevindingen bieden de basis voor nieuwe strategieën om het brein gezond te houden tijdens het ouder worden.’

 

E-gids met de nieuwste adviezen!

In deze praktische E-gids staan de nieuwste adviezen om je hersenen in topvorm te houden met natuurlijke methoden en middelen. De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel; zodra er een nieuwe manier is ontdekt om je brein tegen veroudering en ziekte te beschermen, wordt de gids geactualiseerd. Als je een account op deze site hebt, kun je altijd over de laatste versie van BESCHERM JE BREIN beschikken. Zo blijf je honderd procent up to date en loop je geen belangrijke nieuwe adviezen meer mis.

BESTEL NU