Weten

Bloeddruk omlaag door magnesium

Het vermoeden dat het slikken van magnesium een te hoge bloeddruk omlaag kan brengen bestaat al lang, maar nu is het ook bevestigd met een metastudie, een onderzoek naar de resultaten van eerdere onderzoeken.           

Daarbij zijn de gegevens van 34 studies onder in totaal 2028 proefpersonen onder het vergrootglas gelegd. Het bloeddrukverlagende effect van magnesium blijkt bescheiden te zijn, maar kan volgens de onderzoekers het verschil tussen wel of geen beroerte maken. Bovendien zou het gevonden effect wel eens vertekend kunnen zijn omdat veel van de proefpersonen vormen van magnesium slikten waarvan bekend is dat ze slecht worden opgenomen, zoals magnesiumoxide. De bloeddrukverlagende werking is waarschijnlijk beter als je het mineraal als bijvoorbeeld magnesiumcitraat inneemt.

Stress verhoogt de behoefte aan magnesium

Omdat magnesium belangrijk is voor veel meer aspecten van de gezondheid (zo is magnesium nodig voor alle enzymen die betrokken zijn bij het herstel van DNA-schade), omdat de meeste mensen er wel wat meer van kunnen gebruiken (koffie, alcohol en stress verhogen de behoefte) en omdat het veilig is, kun je overwegen het mineraal met voeding (groene bladgroente, noten) en/of een supplement aan te vullen als je bloeddruk te hoog is. Pas op: de bloeddruk kruipt bij vrijwel iedereen vanaf de vijftig omhoog, een gevaarlijk proces dat zich zonder duidelijke symptomen in stilte voltrekt.

Tekst Pim Christiaans / Life Unlimited

Pim is als journalist al 30 jaar gespecialiseerd in anti aging en is de auteur van de boeken De houdbare man, De houdbare vrouw en Check je houdbaarheid. Hij is hoofdredacteur van Life Unlimited.

 

 

In deze praktische e-gids staan de nieuwste adviezen om je bloeddruk onder controle te houden met natuurlijke methoden en middelen. De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel; zodra er een nieuwe manier is ontdekt om je bloeddruk te reguleren, wordt de gids geactualiseerd. Je betaalt eenmalig € 2,95, maar als je een account op lifeunlimited.nl aanmaakt, kun je PERMANENT over de laatste versie van IDEALE BLOEDDRUK beschikken. Updates worden gemeld via deze nieuwsbrief.  Zo loop je geen belangrijke nieuwe adviezen mis.

€ 3,75

BESTEL NU