Levensverlengende ratatouille

1

In Life Unlimited nr 1, Masterplan voeding, vitaminen verjonging staan zes verjongende recepten die Maya Frijn volgens de principes van het nieuwe nederterrane dieet ontwikkelde. Bij al deze recepten worden kooktechnieken gebruikt die de vorming van schadelijke AGEs beperken. Maya heeft eerder recepten vertaald en bewerkt voor Het anti-AGE-dieet, het boek met recepten van de Amerikaanse wetenschapster Helen Vlassara. Gisteravond heb ik het vegetarische anti-AGE-gerecht ‘Geroosterde ratatouille’ op tafel getoverd. In plaats van precies het recept te volgen, heb ik als een razende 4 wortels, 5 tomaten, 1 augergine, 1 courgette, 1 venkel, 2  uien, 1 rode paprika, 1 stuk broccoli, 5 teentjes knoflook en 1 stuk mozzarella in stukjes gehakt en in een overschaal gemikt (meer dan genoeg voor 3 personen). Ik heb de tijd geklokt: klaar in 10 minuten en 23 seconden. Na afloop heb ik er een kopje extra vierge olijfolie overheen gegoten. Deze 10-minutenmaaltijd is lekker, zit tjokvol gezonde stoffen en bevat weinig schadelijke AGEs. Het enige nadeel van dit recept is dat hardnekkige restjes gesmolten mozzarella het afwassen tot een bezoeking maken. Maar ik had gekookt, dus de vaat was voor de anderen!

Tekst: Pim Christiaans

RECEPT

Geroosterde ratatouille

(4 porties)

450 gr. rijpe tomaten, in partjes van ongeveer 2 cm

450 gr. aubergine in stukjes van ongeveer 2 cm

2 mediumgrote courgettes, in de lengte gehalveerd en daarna in plakken van ong. 2 cm gesneden

2 mediumgrote uien in plakjes van 2 cm

165 gr. groene paprika in 2 cm stukjes

165 gr. rode paprika in 2 cm stukjes

6 teentjes knoflook in dunne plakjes

1 theel. gedroogde tijm

½ theel. zeezout

½ theel. gemalen zwarte peper

olijfolie om in te vetten

2 eetl. extra vergine olijfolie

450 gr. gekookte volkorenrijst of volkoren couscous

3- 4 eetl. fijngehakte verse peterselie

110 gr. mozzarella light

Verwarm de oven voor op 230 graden. Vet een braadslee licht in met olijfolie en doe er de groenten en de knoflook in. Bestrooi met tijm, zout en peper en meng alles goed door elkaar. Sprenkel wat olijfolie over de bovenkant. Bak alles onafgedekt 25-35 minuten. Na 10 minuten even omroeren en daarna iedere 5-8 minuten. Bak tot de groenten gaar zijn en bruine plekjes vertonen. Doe de olijfolie erdoor en eet heet met de rijst of couscous, iedere portie bestrooid met de mozzarella.

Bron: Het anti-AGE-dieet

Schijf je in op onze nieuwsbrief!

De ontwikkelingen op het gebied van healthy aging gaan adembenemend snel! Met onze nieuwsbrief ontvang je de nieuwste inzichten en adviezen vers van de pers in je mailbox.

E-gidsen met de nieuwste adviezen voor je gezondheid

Onze E-gidsen bevatten gezondheidsadvies op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Omdat de ontwikkelingen snel gaan, worden ze regelmatig geactualiseerd. Na eenmalige betaling kun je via je eigen account  altijd de laatste versie van je aangeschafte E-gidsen downloaden. Eenmaal betalen =  een leven lang up to date!  Ga naar de webshop

Plaats een reactie

1 comment

  1. Posted by Jeanette, at Reply

    Haha,ik vind dat één van de leukste dingen van het koken,ik doe nooit de afwas! En dat weerhoud me er dan ook niet van om alles uit de kast te halen??