Weten

Proefpersonen gezocht: test pyridoxamine tegen AGEs en overgewicht

Pyridoxamine, een speciale vorm van vitamine B6 kan de vorming van schadelijke versuikerde eiwitten (AGEs) remmen. Langs die weg lijkt het allerlei complicaties van een te hoge bloeduikerspiegel te kunnen tegengaan, zoals schade aan de bloedvaten en de nieren. Dat is aangetoond bij dieren. En bij mensen? Onderzoekers van de universiteit van Maastricht gaan vitamine B6 testen op gezonde proefpersonen met overgewicht. Vrijwilligers gezocht! Bonus: misschien val je ervan af…

Een speciale vorm van vitamine B6, pyridoxamine,  heeft de belangstelling van wetenschappers die zich met advanced glycation endproducts (AGEs) bezighouden. AGEs zijn door suiker aangetaste eiwitten. De aantasting van eiwitten door suiker in ons lichaam is een algemeen voorkomend schadelijk proces, was mensen met suikerziekte en/of nierziekten extra last van hebben. Dat komt doordat er meer suiker in hun bloed circuleert en/of doordat de nieren de ongewenste AGEs niet meer efficient kunnen wegfilteren. AGEs zijn schadelijk voor onder meer de bloedvaten,  de nieren, de ogen, de hersenen en de huid.  In feite spelen ze een fundamentele rol bij het verouderingsproces.

Er zijn al een tijdje aanwijzingen dat pyridoxamine de vorming van AGEs in het lichaam remt. Daarmee is het niet alleen een interessante vitamine voor mensen met diabetes en nierziekten, maar misschien ook voor gezonde mensen die langer jong en gezond willen blijven.

Dikke muizen werden slank van pyridoxamine

pyridoxamine tegen overgewicht en verouderingPyridoxamine zit in kleine hoeveelheden in voeding zoals vis, kip, granen, groente en fruit. De meeste kennis over deze vorm van B6 als AGE-remmer is afkomstig uit dieronderzoek. In Nederland houdt professor Casper Schalkwijk (Maastricht University) zich met deze interessante vitamine bezig. Zo toonde zijn onderzoeksteam aan dat vetgemeste en daardoor ziekelijke laboratoriummuizen opknappen dankzij pyridoxamine.  ‘Alle uitkomsten lieten gunstige effecten zien: voor de glucosewaarden, insuline-ongevoeligheid, stijve vaten en ontstekingen. We zagen zelfs gewichtsvermindering, terwijl de muizen even veel voer kregen,’ zei Schalkwijk in De Limburger.

Proefpersonen gezocht!

Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes. Vooral bij een overdaad aan buikvet is de suikerhuishouding vaak verstoord en kan er extra AGE-vorming plaatsvinden – met alle negatieve gevolgen van dien. Zouden dikke mensen net als dikke muizen gezonder én lichter kunnen worden door pyridoxamine? Om dit uit te zoeken, zijn Schalkwijk en zijn collega-onderzoeker Mathias van den Eynde opzoek naar vrijwilligers. Ben je tussen de 18 en 65 jaar oud en heb je overgewicht op basis van de buikomtrek? Help dan mee met dit onderzoek!

Onderzoek: “De effecten van pyridoxamine op vaatfunctie en insulinegevoeligheid; een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek in mensen met overgewicht”.

Proefpersonen: Geslacht: Mannen en vrouwen; leeftijd: 18-65 jaar. Abdominaal overgewicht, meer specifiek; bij mannen een buikomtrek vanaf 102 centimeter, bij vrouwen een buikomtrek vanaf 88 centimeter. Indien je rookt, diabetes of hart- en vaatziekten hebt, bepaalde medicatie gebruikt, of andere chronische aandoeningen hebt kan je (mogelijk) niet deelnemen aan de studie.

Vergoeding: € 275,- plus reiskosten. Indien deelnemers van ver weg naar Maastricht komen ( meer dan 100 km enkele reis), is er een hotelovernachting mogelijk. Hierdoor kan de korte en lange meetdag achtereenvolgens plaatsvinden.

Tijdsinvestering: deelname bestaat uit 5 afspraken die nuchter plaatsvinden; een screening, twee korte bezoeken, en 2 volledige testdagen met een tussenliggende periode van 8 weken.

Waar: Maastricht University

Onderzoeker: Mathias van den Eynde

Aanmelden: email naar onderzoek.IG@mumc.nl, of bel 043-3884250. Zie ook http://vierdrie.nl/onderzoek

Korte omschrijving van het onderzoek: We bestuderen het effect van pyridoxamine supplementatie, een vitamine B6 die in staat is om de vorming van versuikerde eiwitten in het lichaam tegen te gaan. Hierbij bekijken we de effecten op bloedvaten, op gevoeligheid voor insuline, en andere metabole factoren bij mensen met overgewicht. Tijdens de bovengenoemde afspraken worden verschillende metingen aan de kleine en grote bloedvaten verricht (dit zijn metingen op de huid), de insulinegevoeligheid wordt bepaald en op meerdere momenten wordt bloed afgenomen. Tussen de eerste en tweede testdag gebruik je ofwel de vitamine pyridoxamine ofwel een placebo. Tijdens deze 8 weken zullen wij je vragen om je levensgewoonten niet te wijzigen.

Tekst: Pim Christiaans

 

Gerelateerderde artikelen

De definitie van AGEs

Ze zijn giftig en je krijg ze dagelijks binnen: boek over AGEs

Nog een reden de frikadel te laten liggen: AGEs!

Check je AGEs, verleng je leven

Prof. Helen Vlassara: Pak veroudering fundamenteel aan.

 

Aandacht voor  de rol van AGEs bij healthy aging in de E-gids Verlaag je bloedsuiker

 

Een stabiele bloedsuikerspiegel die aan de lage kant is, vergroot je kansen om gezond oud te worden enorm. Bij vrijwel iedereen kruipt de hoeveelheid suiker in het bloed echter jaar na jaar omhoog. Dit schadelijke proces kun je remmen en zelfs terugdraaien. In deze uitgebreide E-gids staande nieuwste feiten en adviezen overzichtelijk op een rij.

€ 2, 95 – BESTEL HIER

 

 

 

12 Comments

Leave a Reply