Proefpersonen gezocht: test pyridoxamine tegen AGEs en overgewicht

3

Pyridoxamine, een speciale vorm van vitamine B6 kan de vorming van schadelijke versuikerde eiwitten (AGEs) remmen. Langs die weg lijkt het allerlei complicaties van een te hoge bloeduikerspiegel te kunnen tegengaan, zoals schade aan de bloedvaten en de nieren. Dat is aangetoond bij dieren. En bij mensen? Onderzoekers van de universiteit van Maastricht gaan vitamine B6 testen op gezonde proefpersonen met overgewicht. Vrijwilligers gezocht! Bonus: misschien val je ervan af…

Een speciale vorm van vitamine B6, pyridoxamine,  heeft de belangstelling van wetenschappers die zich met advanced glycation endproducts (AGEs) bezighouden. AGEs zijn door suiker aangetaste eiwitten. De aantasting van eiwitten door suiker in ons lichaam is een algemeen voorkomend schadelijk proces, was mensen met suikerziekte en/of nierziekten extra last van hebben. Dat komt doordat er meer suiker in hun bloed circuleert en/of doordat de nieren de ongewenste AGEs niet meer efficient kunnen wegfilteren. AGEs zijn schadelijk voor onder meer de bloedvaten,  de nieren, de ogen, de hersenen en de huid.  In feite spelen ze een fundamentele rol bij het verouderingsproces.

Er zijn al een tijdje aanwijzingen dat pyridoxamine de vorming van AGEs in het lichaam remt. Daarmee is het niet alleen een interessante vitamine voor mensen met diabetes en nierziekten, maar misschien ook voor gezonde mensen die langer jong en gezond willen blijven.

Dikke muizen werden slank van pyridoxamine

pyridoxamine tegen overgewicht en verouderingPyridoxamine zit in kleine hoeveelheden in voeding zoals vis, kip, granen, groente en fruit. De meeste kennis over deze vorm van B6 als AGE-remmer is afkomstig uit dieronderzoek. In Nederland houdt professor Casper Schalkwijk (Maastricht University) zich met deze interessante vitamine bezig. Zo toonde zijn onderzoeksteam aan dat vetgemeste en daardoor ziekelijke laboratoriummuizen opknappen dankzij pyridoxamine.  ‘Alle uitkomsten lieten gunstige effecten zien: voor de glucosewaarden, insuline-ongevoeligheid, stijve vaten en ontstekingen. We zagen zelfs gewichtsvermindering, terwijl de muizen even veel voer kregen,’ zei Schalkwijk in De Limburger.

Proefpersonen gezocht!

Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes. Vooral bij een overdaad aan buikvet is de suikerhuishouding vaak verstoord en kan er extra AGE-vorming plaatsvinden – met alle negatieve gevolgen van dien. Zouden dikke mensen net als dikke muizen gezonder én lichter kunnen worden door pyridoxamine? Om dit uit te zoeken, zijn Schalkwijk en zijn collega-onderzoeker Mathias van den Eynde opzoek naar vrijwilligers. Ben je tussen de 18 en 65 jaar oud en heb je overgewicht op basis van de buikomtrek? Help dan mee met dit onderzoek!

Onderzoek: “De effecten van pyridoxamine op vaatfunctie en insulinegevoeligheid; een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek in mensen met overgewicht”.

Proefpersonen: Geslacht: Mannen en vrouwen; leeftijd: 18-65 jaar. Abdominaal overgewicht, meer specifiek; bij mannen een buikomtrek vanaf 102 centimeter, bij vrouwen een buikomtrek vanaf 88 centimeter. Indien je rookt, diabetes of hart- en vaatziekten hebt, bepaalde medicatie gebruikt, of andere chronische aandoeningen hebt kan je (mogelijk) niet deelnemen aan de studie.

Vergoeding: € 275,- plus reiskosten. Indien deelnemers van ver weg naar Maastricht komen ( meer dan 100 km enkele reis), is er een hotelovernachting mogelijk. Hierdoor kan de korte en lange meetdag achtereenvolgens plaatsvinden.

Tijdsinvestering: deelname bestaat uit 5 afspraken die nuchter plaatsvinden; een screening, twee korte bezoeken, en 2 volledige testdagen met een tussenliggende periode van 8 weken.

Waar: Maastricht University

Onderzoeker: Mathias van den Eynde

Aanmelden: email naar onderzoek.IG@mumc.nl, of bel 043-3884250. Zie ook http://vierdrie.nl/onderzoek

Korte omschrijving van het onderzoek: We bestuderen het effect van pyridoxamine supplementatie, een vitamine B6 die in staat is om de vorming van versuikerde eiwitten in het lichaam tegen te gaan. Hierbij bekijken we de effecten op bloedvaten, op gevoeligheid voor insuline, en andere metabole factoren bij mensen met overgewicht. Tijdens de bovengenoemde afspraken worden verschillende metingen aan de kleine en grote bloedvaten verricht (dit zijn metingen op de huid), de insulinegevoeligheid wordt bepaald en op meerdere momenten wordt bloed afgenomen. Tussen de eerste en tweede testdag gebruik je ofwel de vitamine pyridoxamine ofwel een placebo. Tijdens deze 8 weken zullen wij je vragen om je levensgewoonten niet te wijzigen.

Tekst: Pim Christiaans

 

Gerelateerderde artikelen

De definitie van AGEs

Ze zijn giftig en je krijg ze dagelijks binnen: boek over AGEs

Nog een reden de frikadel te laten liggen: AGEs!

Check je AGEs, verleng je leven

Prof. Helen Vlassara: Pak veroudering fundamenteel aan.

 

Aandacht voor  de rol van AGEs bij healthy aging in de E-gids Verlaag je bloedsuiker

 

Een stabiele bloedsuikerspiegel die aan de lage kant is, vergroot je kansen om gezond oud te worden enorm. Bij vrijwel iedereen kruipt de hoeveelheid suiker in het bloed echter jaar na jaar omhoog. Dit schadelijke proces kun je remmen en zelfs terugdraaien. In deze uitgebreide E-gids staande nieuwste feiten en adviezen overzichtelijk op een rij.

€ 2, 95 – BESTEL HIER

 

 

 

Schijf je in op onze nieuwsbrief!

De ontwikkelingen op het gebied van healthy aging gaan adembenemend snel! Met onze nieuwsbrief ontvang je de nieuwste inzichten en adviezen vers van de pers in je mailbox.

E-gidsen met de nieuwste adviezen voor je gezondheid

Onze E-gidsen bevatten gezondheidsadvies op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Omdat de ontwikkelingen snel gaan, worden ze regelmatig geactualiseerd. Na eenmalige betaling kun je via je eigen account  altijd de laatste versie van je aangeschafte E-gidsen downloaden. Eenmaal betalen =  een leven lang up to date!  Ga naar de webshop

Plaats een reactie

12 comments

 1. Posted by Siegried, at Reply

  Razend interessant zeg. Hier wil ik meer over weten. Ik las overigens dat een farmaceutisch bedrijf Pyridoxamine uit de handel heeft laten halen, en er patent op heeft om er onderzoek mee te kunnen doen. Is het hier nog wel verkrijgbaar?

 2. Posted by Pim, at Reply

  Inderdaad, het is een farmaceut in de VS tot ergernis van velen gelukt patent op deze vitamine te bemachtigen. Daarom zul je pyridoxamine niet in Amerikaanse supplementen vinden. Aan supplementen die buiten de VS worden gemaakt, mag het wel worden toegevoegd. Op welke schaal dat gebeurt, zijn we nu aan het uitzoeken voor ons nieuwe boek ‘Slik je jong’ (april 2016).

 3. Posted by Jan, at Reply

  Heb ik gisteren gewoon in een vitamine winkel in venlo gekocht, was ook nog in de aanbieding voor 3 euro honderd tabletten a 100mg van het merk de tuinen.
  vitamine b6 als pyridocine hydrochloride.
  Maar ik heb ze nog niet durven in te nemen, omdat een tablet 7143% van de aanbevolen
  dagelijkse hoeveelheid bevat.

  mvg.
  Jan Verhaegh

  • Posted by Pim Christiaans, at Reply

   Vitamine B6 heb je in verschillende vormen. De vorm die je nu hebt gekocht, pyridoxine hydrochloride, vind je in de meeste supplementen. 100 mg pyridoxine hydrochloride is inderdaad te hoog volgens recente inzichten, omdat het zenuwschade zou kunnen veroorzaken. Maar dit is niet de vorm van B6 waarmee je AGEs kunt bestrijden. Daarvoor moet je B6 in de vorm van pyridoxamine hebben.

 4. Posted by Silvia, at Reply

  Ik wil wel op de hoogte blijven….

  • Posted by Life Unlimited, at Reply

   Heb je jezelf opgegeven voor de nieuwsbrief Silvia? De beste manier om niets te missen.

 5. Posted by Ans, at Reply

  Ik wil me graag aanmelden voor het tijdschrift Slik je jong.
  Vriendelijke groet,
  Ans van Breugel

  • Posted by Life Unlimited, at Reply

   Beste Ans, je kan bookazines bestellen terwijl we er nog aan werken. Dat is een geweldig leuk voor ons, want dan weten we voor wie we het doen. Wel belangrijk is om te weten dat veel nog in ontwikkeling is en het uiteindelijk een beetje anders gaat worden dan we nu denken. Zie https://www.lifeunlimited.nl/product/slik-je-jong-bookazine/

 6. Posted by Didi, at Reply

  Beste Pim, Ik heb diabetes (15 jaar) , ben insuline afhankelijk en heb overgewicht . En ik wil zo graag afvallen maar kost heel veel moeite. Nu zijn er diverse supplementen tegen AGE’s in behandeling . (Waar ik heel enthousiast over wordt.) Maar kun je me adviseren welke supplementen ik het beste nu kan innemen om de AGE’s te remmen en af te vallen. ( female 52 jaar). Vriendelijke groet, Diane

 7. Posted by H Degenaar, at Reply

  Graag aanmelden voor de nieuwsbrief

  • Posted by Life Unlimited, at Reply

   Beste H Degenaar, met een email welke zojuist naar u is gestuurd kunt u de inschrijving voor de nieuwsbrief voltooien. (Klik op de link in de email) Welkom! Robert Elsing

 8. Pingback: Nog een reden een frikandel te laten liggen: AGEs! | Life Unlimited